Deze site maakt gebruik van: Cookies

 
 
 

Diversen wielersportboeken

 
 
Top 100 van het wielrennen door Wilfred Luijck
de beste 100 wielrenners aller tijden op basis van uitslagen van bijna 8000 gereden wedstrijden
Paperback | 114 Pagina's | Mijnbestseller.nl | 2015
Samenvatting:
Niet zelden gaat een sportdiscussie over wie de beste of de grootste is in zijn of haar sport. In deze gesprekken is er vrijwel nooit een eindconclusie, want het antwoord op de vraag wie de beste of grootste sporter is, is vrijwel altijd subjectief. Wilfred Luijckx (1979) wilde door zijn bèta-achtergrond een objectieve lijst samenstellen met de beste sporters. Naast voetbal en de Olympische Spelen mag hij kijkt hij met belangstelling naar het wielrennen en dan met name in juli naar Tour de France en in het najaar naar het wereldkampioenschap. Het bleek dat de wielersport zich uitermate goed leent om een berekende Top 100 te maken met de beste wielrenners ooit. Immers door punten toe te kennen aan overwinningen en ereplaatsen in de belangrijkste wedstrijden kon je een objectieve ranglijst maken. Het enige subjectieve criterium zijn het aantal punten wat een overwinning of ereplaats in een bepaalde wedstrijd oplevert. In zijn 4e boek neemt Wilfred Luijckx u mee langs de 100 grootste wielrenners uit de geschiedenis. Van de allereerste Tourwinnaar op nummer 100, via “Spartacus”, “Le Professeur”, “Rik I en II”, “De Monnik” naar “De Kannibaal”. Zelfs "The Boss" krijgt een plaats.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Top 100 van het wielrennen<br>Wilfred Luijck
Top 100
van het
wielrennen
Wilfred Luijck
     
Memoires van een wielerverzorger door Jef D'hont
Paperback | 256 Pagina's | Uitgeverij van Halewijck
ISBN10: 905617777X | ISBN13: 9789056177775
Beschrijving:
Veertig jaar zat Jef D'hont in de buik van het peleton. Eerst als wielrenner, later als verzorger. Op zijn massagetafel passeerden de grootste namen uit de recente wielergeschiedenis: Freddy Maertens, Michiel Pollentier, Jevgeni Berzin, Etienne De Wild, Eric Zabel, Jan Ullrich, Bjarne Riis?. Collega-verzorger Willy Voet noemde hem 'de tovenaar, de meester, de halfgod. Wie in zijn handen viel, was verzekerd van succes en roem'. Hij was berucht voor zijn bidonneke, een toverdrank met een eenvoudig recept maar magische uitwerking. Renners gingen sneller rijden en dopingtests waren negatief. Langzaam ruimden onschuldige pepmiddelen plaats voor georganiseerde dopingsystemen. Na vitamines kwamen amfetamines en cortisone, later spierversterkende anabolica en epo. Jef maakte het allemaal mee.
Memoires van een wielerverzorger is een openhartig en ontluisterend verhaal. In hoge versnelling slingert het je van het ene avontuur in het andere. Jef D'honts stem is uniek in de wielergeschiedenis van de voorbije decennia. Maar het boek is geen afrekening, het is geschreven uit liefde voor het wielrennen en voor jonge renners, de kampioenen van straks die ingezien hebben dat het anders moet en kan.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Memoires van een wielerverzorger
Memoires van een wielerverzorger


 
   
Alles uit de kast door F. van Schoonderwalt
van Armstrong tot Zoetemelk

Paperback | 602 Pagina's | Tirion Sport | 2006
ISBN: 9043908819
Beschrijving:
Wie won wat, wanneer en waar? Het antwoord op deze vraag is terug te vinden in dit lijvige wielernaslagwerk, waarin ruim 1400 (voormalige) beroepsrenners uit binnen- en buitenland zijn opgenomen. Alles uit de kast bevat ? alfabetisch gerangschikt ? persoonlijke gegevens, karakteristieken en veel uitslagen, zoals de resultaten in de Tour de France, de Giro d'Italia en de Vuelta. Ook alle Nederlanders die ooit in een van deze drie grote wielerrondes aan de start stonden, zijn opgenomen. Onontbeerlijk voor de cijferaars onder de wielerfans ? en dat zijn ze bijna allemaal.
Recensie:
Wielrenners zijn het onderwerp van dit overzicht; ruim 1400 profrenners uit vele landen zijn, alfabetisch op naam, opgenomen. Van Piet Aandewiel (1892-1979) tot en met Peter Zijerveld (1955), een Nederlander aan het begin en aan het eind in een zeer internationaal gezelschap. Vooral de coureurs die meededen aan de Tour de France, de Giro d'Italia en de Vuelta zijn vertegenwoordigd. Van de vele renners zijn interessante weetjes en feiten opgenomen, maar vooral hun resultaten in grote en kleinere wedstrijden worden vermeld. Met soms wat vage zwart-witfoto's. De auteur is sportredacteur bij de Volkskrant; hij volgde het wielrennen twintig jaar van zeer nabij. Een ideaal handboek en naslagwerk voor alle wielrenliefhebbers die de feiten rond bekende en minder bekende profrenners willen naslaan.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Alles uit de kast
Alles uit de kast
F.  Schoonderwalt


 
   
De Ronde van Italië door D. Buzzati
Paperback | 182 Pagina's | L.J. Veen | 2006
ISBN: 9020405683
Beschrijving:
Met een zeer scherp, maar ook romantisch oog beziet Buzzati de Giro, het leven van de renners van de Ronde van Italië en het naoorlogse Italië. De renners worden afgeschilderd als soldaten die de vijand, de bergen, moeten overwinnen, en de favorieten Bartali en Coppi als de Hector en Achilles van die tijd.
Dino Buzzati verweeft in dit prachtig geschreven reisverhaal feit en fictie en maakt van een journalistiek verslag een uiterst spannend heldenepos.
Recensie:
De Italiaanse romanschrijver Dino Buzzati (1906-1972) is in het begin van zijn schrijversloopbaan dagbladjournalist geweest. In die hoedanigheid volgde hij in 1949 voor een krant de wielerronde van Italie (Giro d'Italia). Zijn dagelijkse kroniek is pas in 1981 op initiatief van een bewonderaar gebundeld en in Italie uitgegeven. Aangezien de krant van Buzzati op maandag niet verscheen, zijn met het oog op volledigheid, 3 maandverslagen van een toenmalig collegajournalist opgenomen. Bevat uitslagen en standenoverzichten. Met het oplevende naoorlogse Italie en fraaie landschappen als decor beschrijft Buzzati het klassieke gevecht tussen de oude Bartali en de jonge Coppi en de dagelijkse strijd van de als soldaten afgeschilderde renners tegen de gemeenschappelijke vijand (de elementen, de bergen, de kilometers). Een literair getint sportverslag, waarin feiten en fictie boeiend zijn verweven.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De Ronde van Italie
De Ronde van Italie
D. Buzzati
 

 

   
Onvergetelijke momenten uit het wielrennen door D. Grimault
Hardcover | 171 Pagina's | Centrale Uitgeverij Deltas | 2005
ISBN: 9044707183
Beschrijving:
Het beeld van een wielrenner die met pure benenkracht een col beklimt, een opmerkelijke ontsnapping, een dramatische val, het gezicht van een winnaar die over de streep rijdt en de tranen van een verliezer... De geschiedenis van het wielrennen is doorweven met emoties en spanning.
Meer dan een eeuw geleden, op 1 juli 1903, ging de eerste etappe van de eerste Ronde van Frankrijk van start. Tegenwoordig is het wielrennen uitgegroeid tot een wereldwijd beoefende en geliefde sport. Dit boek beschrijft de hoogtepunten van de kampioenen in de wielergeschiedenis, maar vertelt ook over de drama's van de sport en over hoe sommige renners moreel uit de bocht gaan.
Alle grote namen worden in de schijnwerpers gezet. Hun doorzettingsvermogen, successen en tegenslagen hebben een stempel gedrukt op de wielersport. Het waren, zijn en blijven kampioenen in de ogen van de toeschouwers. Een wielrenner die voorbijrijdt, is immers een herinnering die blijft.
Recensie:
Laat een Franse sportjournalist een opsomming geven van indrukwekkende gebeurtenissen in de wielersport en je kunt er gif op innemen, dat Franse wedstrijden en Franse wielrenners centraal staan. Dus veel keus uit de Tour de France en iets minder uit de klassieker Parijs-Roubaix. Ook enkele momenten uit Italiaanse wedstrijden, maar dan wel weer met een Fransman in de hoofdrol. Om Merckx en Armstrong kon hij niet heen, maar voor de auteur spreken vooral Anquetil, Poulidor, Thevenet, Hinault, Fignon, Jalabert en Virenque tot de verbeelding. Vaak terecht, maar er is zoveel meer. Bijvoorbeeld de val van Wim van Est in het ravijn of de eerste Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen. Voor Nederlanders onvergetelijk, maar ze ontbreken helaas in dit boek. Los daarvan gaat het hier wel om een bijzonder fraai uitgegeven wielerboek. De auteur heeft zijn 'onvergetelijke momenten' chronologisch gerangschikt vanaf 1903 tot en met 2005, ze deskundig beschreven en voorzien van vele prachtige foto's in zwart-wit en kleur. Toch een mooi bladerboek.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Onvergetelijke momenten uit het wielrennen
Onvergetelijke momenten uit het wielrennen
D. Grimault
 

 

   
Lance Armstrongs oorlog
de strijd tegen noodlot, liefde, dood, schandalen en andere tegenstanders op de weg naar de overwinning

Paperback | 352 Pagina's | L.J. Veen | 2006
ISBN: 9020405470
Beschrijving:
Wat drijft deze man? Lance Armstrongs oorlog geeft op uiterst onderhoudende wijze antwoord. En is daarmee dé biografie van een van de grootste sporters aller tijden.
Recensie:
Lance Armstrong wil altijd winnen. De boektitel slaat dan ook op zijn gevecht tegen kanker, zijn zevenvoudige winst in de Tour de France en zijn niet aflatende strijd tegen beschuldigingen van dopinggebruik. Om zijn diepste drijfveren te doorgronden verhuist de auteur van dit boek voor de duur van het jaar 2004 van Alaska naar het Spaanse Girona, de Europese thuisbasis van Armstrong. Hij beschrijft niet alleen het doen en laten van de 'Boss' zelf, maar ook van een ieder uit zijn directe omgeving, zoals collega-wielrenners, zijn trainer, zijn ploegleider en zijn (ex-)vriendin Sheryl Crow. De auteur observeert, analyseert en concludeert dat Lance een uitgesproken karaktermens is. Toegankelijk, maar ook keihard, met een ijzeren discipline en een permanent streven naar perfectie. Hij maakt de lezer deelgenoot van de voorbereiding op de Tour de France van 2004, die Armstrong in dat jaar voor de zesde keer wint. Ook al is Lance Armstrong inmiddels als professional gestopt, deze bijzondere inkijk in het leven van de grootste wielrenner van het afgelopen decennium blijft fascinerend om te lezen.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Lance Armstrongs oorlog
Lance Armstrongs oorlog
Diane Coyle


 
   
Tour de Lance door R. Kool
tourverhalen uit het tijdperk Armstrong
Paperback | 192 Pagina's | Bzztoh | 2006
ISBN: 9045306530
Beschrijving:
In Tour de Lance blikt Raymond Kool in vogelvlucht terug op de prestaties van Lance Armstrong in de Tour de France. Zijn verbazingwekkende rentree in het Tourpeleton, zijn etappezeges en zijn recordaantal eindoverwinningen passeren de revue. Maar ook zijn bijna fatale hongerklop op de Joux-Plane, zijn angstige ritje door het weiland na de val van Beloki en de voortdurende dopingbeschuldigingen aan zijn adres. Extra aandacht is er voor de laatste Tour de Lance. In 2005 neemt Armstrong afscheid van 'zijn ' wedstrijd. Naast de zevende zege van The Boss brengt Raymond Kool ook de andere hedendaagse Tourhelden en hun belevenissen uitgebreid voor het voetlicht. Zoals het helse tandartsavontuur van de stressloze sprintbom Tom Boonen, de grappen en grollen van geletruidrager Dave Zabriskie, de mislukte militaire missie van Ivan Basso en de wrange bijsmaak van Karsten Kroons unieke bolletjestrui. En niet te vergeten de millimeterzege van Pieter Weening, de gedenkwaardige opkomst en val van Michael Rasmussen en de immer rondwarende geest van De Kneet. Tour de Lance is een waardevol document over het tijdperk Armstrong en biedt tevens een kijkje op de wielerhelden die het stokje van hem moeten gaan overnemen.
Recensie:
De auteur, journalist van beroep, doet in vogelvlucht verslag van de zeven overwinningen die Lance Armstrong in de Tour de France wist te behalen. Vooraf wordt in kort bestek inzicht gegeven in de persoon Lance, zijn gevecht tegen de kanker en zijn motivatie om de beste te willen zijn. De zeven Touroverwinningen worden boeiend en zonder opsmuk beschreven, waardoor de gebeurtenissen uit die jaren weer tot leven komen. Het zijn geen romantische verhalen; de lezer wordt duidelijk, wat de wielrenners ervaren en welke belangen er spelen. De invloed van Lance op de Tour maken van hem een legendarische winnaar, die grote namen van voordien toch een beetje deden vergeten. Dit is ook het gevolg van de toenemende invloed van de media, die prachtige beelden van winst en verlies in de huiskamer brengen. Prachtige Tourgeschiedenis van 1999 tot 2006, leesvoer voor de echte fietsliefhebbers. Geen illustraties, kleurenfoto van wedstrijdmoment op de omslag. Eerder verschenen van deze auteur de verzamelde columns 'Lance en de rest' en 'Lance op z'n best'*.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Tour de Lance
Tour de Lance
R. Kool
 

 

   
Geel door Mart Smeets
Paperback | 221 Pagina's | Nieuw Amsterdam | 2006
ISBN: 9046800865
Beschrijving:
Tijdens zijn lange carrière als wielerverslaggever ontmoette Mart Smeets vele gele-truidragers uit binnen- en buitenland. Hij zag de laatste gloriedagen van Eddy Merckx in het geel en de eerste successen van de nog onbekende Lance Armstrong. Smeets was er getuige van dat Frankrijks trots Pascal Simon opgaf in het geel en was er eveneens bij toen Steve Bauer zijn maillot jaune verstopte onder een trainingsjack om anoniem en ongehinderd te kunnen doorrijden.
Johan Museeuw, Erik Zabel, Evgeni Berzin, Lech Piasecki en Adri van der Poel, en ook eendagsvlinders als Alex Stieda en Teun van Vliet ? allen droegen het geel en hebben elk hun eigen verhaal.
Geel is een verrassende en bijzondere verzameling portretten van de groten van de Tour de France.
Recensie:
De gele trui wordt sinds 1919 gedragen door de leider van het algemeen klassement van de Tour de France die daarmee als zodanig herkenbaar is. De gele trui werd het symbool van de Tour, en wordt fel begeerd door de deelnemers. Kleine en grote renners droegen hem. In dit boek van sportverslaggever, radio- en tv-presentator en veelschrijver Mart Smeets (1947) die al meer dan drie decennia de Tour verslaat, staan in totaal 36 impressies, portretten, anekdotes, interviews en verhalen rond de gele trui en de dragers onder titels als: Het eerste geel, Geel als droom (over Hennie Kuiper), Geel of roze (over Fausto Coppi), Ongewenst geel (over Jan Raas), Verdacht geel (over Evgeny Berzin), Geel in de koffer (over Joop Zoetemelk), Onvindbaar geel (over Greg Lemond), Het tweede geel (gedicht over Raymond Poulidor), Dwars geel (over Bernard Hinault), Vergeten geel (over Teun van Vliet), en Waardevol geel, over o.a. de gedenkwaardige veiling door Mart Smeets van een van Lance Armstrongs gele truien ten behoeve van de Stichting Kika (Kinderen Kankervrij) etc. Tot slot een overzicht van de eerste gele truidragers per land en een chronologisch overzicht van alle gele truidragers. Vlot en onderhoudend geschreven, prettig leesbaar, boeiend stukje Tour-geschiedenis.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Geel
Geel
Mart Smeets
 

 

   
Het Grote Tourquizboek door M. Wuyts
Paperback | 184 Pagina's | Houtekiet | 2004
ISBN: 9052407878
Beschrijving:
Waarom is de puntentrui groen? Noem de eerste grote Tourcol. In welk jaar debuteert Lucien Van Impe? Welke Nederlander werd de 'Engel van Oss' genoemd? Op welke col wint Eddy Merckx in 1969 zijn eerste bergrit?
Dit boek is in de eerste plaats een uitdaging voor de lezer. Hoeveel weet je over de Tour? Wat wil je nog allemaal bijleren? In dit Tourquizboek test je jezelf in honderd vragen, verspreid over tien rubrieken: helden, pioniers, oorlogsjongens, klimmers, sprinters, hindernissen, Belgen, Nederlanders, Merckx en Armstrong. Iedere rubriek telt tien vragen. Aan het eind van het boek geef je jezelf door een eenvoudige optelsom een score op honderd. Het boek is veel meer dan een vragenbank. De antwoorden staan bol van historische feiten, verrassende weetjes, visies van hoofdrolspelers en anekdotes die de auteur in de Tour zelf opsnorde. U voelt het: thema's zat om uw Tourkennis te bewijzen of bij te schaven. Michel Wuyts hanteert ook in zijn Tourquizboek dezelfde pittige vertelstijl die in Renners van Nu talloze lezers boeide.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het Grote Tourquizboek
Het Grote Tourquizboek
Michel Wuyts
 

 

De Klimmers door Martin Ros en W. Koster
Paperback | 326 Pagina's | De Bezige Bij | 2003
ISBN: 9060054296
Beschrijving:
Iedere ware Tour-liefhebber verlangt naar het moment dat de bergen in zicht komen. Gedaan met de vlakke etappes, gedaan met de tijdritten: de echte mannen mogen nu aan het werk. Sommigen gaan dansend naar boven, anderen stoempend en snuivend, met trillende benen en van pijn vertrokken gezichten. De overwinning in een bergetappe staat garant voor eeuwige glorie en de lijdensweg van de renners is een bron voor legendarische wielerverhalen.Romantiek, heroïek, spanning, gevaar, eenzaamheid, maar bovenal uitzonderlijke glorie zijn de grote woorden die synoniem zijn aan namen als Lazaridès, Robic, Bartali, Coppi, Koblet, Loroño, Bobet, Nolten, Gaul, Bahamontes, Jiménez, Merckx, Fuente, Ocaña, Van Impe, Winnen, Herrera, Rooks, Theunisse, Virenque en Pantani. Zij zijn De Klimmers, de mannen die in de bergen de Tour kunnen beslissen en het onderwerp zijn van de mooiste verhalen en anekdotes die de wielerliteratuur te bieden heeft.Martin Ros en Wout Koster, verzamelden in De Klimmers alle verhalen over de grote en kleinere koningen van de bergen, die de lezer zullen meeslepen en ontroeren. De Klimmers is een boek dat telkens weer uitnodigt om mee te gaan in de allerhoogste duels, naar de gelukkige eenzaamheid van de grote klimmers.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De Klimmers
De Klimmers
Wout Koster
Martin Ros
 

 

Kampioenen twijfelen niet  door A. Aarsbergen & P. Nijssen
geschiedenis van de wielersport in 100 portretten
Paperback | 564 Pagina's | Arbeiderspers | 2004
ISBN: 9029503815
Recensie:
Hoe bepaal je wie de honderd beste wielrenners aller tijden zijn? De beide auteurs van dit historisch wieleroverzicht komen tot hun top 100 door alleen overwinningen in bekende eendagsklassiekers en de grote rondes (Tour, Giro en Vuelta) via een vastgestelde puntenwaardering bij elkaar op te tellen. Enigszins discutabel, want ereplaatsen en etappezeges tellen dan niet mee. Een voordeel is, dat enkele minder bekende Italiaanse en Franse renners ook aan bod komen. Alle honderd renners worden biografisch beschreven in chronologische volgorde. Consequent is van elke wielrenner een zwartwitfoto opgenomen. De nadruk ligt natuurlijk op de fietsprestaties, maar ook wordt vermeld wat iedere renner na zijn carriere heeft gedaan en soms hoe hij aan zijn eind is gekomen. Alles kort en duidelijk, af en toe anekdotisch, maar altijd 'to the point'. Anders zou deze vuistdikke paperback onhanteerbaar zijn geworden. Dit monumentale wielerboek bevat een indrukwekkende literatuuropgave. Onder de biografische wielerboeken van de laatste jaren is deze titel tekstueel wel het meest compleet en uitgebreid. In de top 100 staan zes Nederlanders: Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Jan Raas, Wim van Est en Jo de Roo. Met register.
(Biblion recensie, K.W. Cuperus)
  Bestel online

 Bestel hier dit boek
 op de site van
Bol.com!

Kampioenen twijfelen niet
Kampioenen twijfelen niet
Aart Aarsbergen
P. Nijssen


 
   
Wielerhelden van Oranje door  Fred van Slogteren
een uitgave ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de KNWU

Hardcover | 224 Pagina's | Uitgeverij Muntinga | 2003
ISBN: 907707242X
Recensie:
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie bestaat 75 jaar. Een mooie aanleiding voor dit jubileumboek. Na een voorwoord van de huidige voorzitter en tevens CDA-kamerlid Joop Atsma volgt een uitgebreide geschiedenis van de KNWU, die gegroeid is van een gecoopteerde regentenorganisatie tot een bloeiende vereniging met een democratisch gekozen bestuur. Het grootste deel van dit gedenkboek bestaat evenwel uit 83 profielen van wielrenners (mannen, vrouwen, amateurs, professionals, baan- en wegrenners) die een wereld- of olympisch kampioenschap voor Nederland hebben behaald. Onderaan elke pagina loopt - het hele boek door - een oranje gekleurde tijdbalk van 1890 tot 2003 met de vermelding van winnaars, kleine statistieken en korte anekdotes. Deze fraai gebonden jubileumuitgave bevat naast goed leesbare en informatieve teksten veel foto's in zwart-wit en kleur. Dat een aantal kennelijk vergeten fotobijschriften pas op de laatste pagina alsnog vermeld staat, is een minpuntje. Toch een op goede research gebaseerde geschiedschrijving van deze landelijk overkoepelende wielerorganisatie.
(Biblion recensie, K.W. Cuperus)
Bestel online

 Bestel hier dit boek
 op de site van
Bol.com!

Wielerhelden van Oranje
Wielerhelden van Oranje
Fred van Slogteren
 


 
   
De bijbel van 101 jaar Tour door Jean Nelissen
Paperback | 447 Pagina's | Veen, L.J. Uitgeverij | 2004
ISBN: 9020405667
Recensie:
De auteur is de godfather van de Nederlandse wielerjournalistiek. Met name de Ronde van Frankrijk heeft hem bekend gemaakt bij elke wielerliefhebber. Een derde van alle rondes heeft hij in zijn leven gevolgd, hetgeen natuurlijk moeiteloos een eindeloze reeks persoonlijke belevenissen en herinneringen oplevert. Dit boek biedt daaruit een selectie. Van schokkend tot boeiend, van humoristisch tot zouteloos. De Tourgeschiedenis bestaat ruim 100 jaar en Nelissen vult hiermee een belangrijk deel daarvan. Met alle grote namen uiteraard. En met de Nederlandse successen. De zeer omvangrijke cijferkaternen zijn indrukwekkend. Alle etappe- en eindklassementen sinds 1903 zijn o.a. opgenomen. Maar ook de beste ploegen, tijdrijders, solorijders, enz. Hoewel de Tourgeschiedenis de laatste jaren uit en te na beschreven is, heeft Nelissen een ware bijbel over de Ronde van Frankrijk uitgebracht die geen wielerfan mag missen. Foto's in zwart-wit. Herziene en uitgebreide (tot en met 2004) druk.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
  Bestel online

 Bestel hier dit boek
 op de site van
Bol.com!

De bijbel van 101 jaar Tour
De bijbel van 101 jaar Tour
Jean Nelissen


 
   
100 jaar wielrennen  door W. Fotheringham
de Tour, Giro, Vuelta en de klassiekers
   
Hardcover | 173 Pagina's | Forte uitgevers B.V. | 2003
ISBN: 9058772144
Beschrijving:

Honderd jaar geleden werd voor het eerst de Tour de france gereden. Wat heeft zich allemaal afgespeeld in de wielerwereld? Een boek over de Tour, Giro, Vuelta en de klassiekers in de twintigste eeuw, over de coureurs, de enorme fysieke prestaties die zij hebben geleverd, de obstakels die zij hebben overwonnen en het lot dat hen soms parten speelde. Kortom, alle hoogtepunten, dieptepunten en bijzondere gebeurtenissen staan in dit boek. De talrijke foto's, schema's en routekaarten maken dit boek onmisbaar voor de wielerliefhebber.
Recensie:
Kan dat, een korte beschrijving van alle belangrijke wielerwedstrijden in een boek? Ja, maar wel met beperkingen. De grote rondes (Vuelta, Giro en Tour de France) krijgen twaalf tot 25 pagina's toebedeeld, de eendagswedstrijden (klassiekers) meestal elk vier bladzijden. En als je dan binnen die beperkte ruimte een vleugje historie, een aantal (on)bekende anekdotes en korte rennerskarakteristieken kunt weergeven, lukt het wel om een leuk inleidend boek over de grote wielerkoersen te presenteren. Voeg daar een goede fotokeuze en een compleet overzicht van alle mannelijke winnaars tot en met 2002 aan toe en je krijgt een aantrekkelijke amuse-gueule op wat meer diepgravende wielerboeken, die meestal gericht zijn op een aspect, wielrenner of wedstrijd. Alleen jammer van enkele verkeerde fotobijschriften en slordige taalfouten. Het Waalse stadje Huy ligt toch echt niet aan de Moezel, maar wel degelijk aan de Maas.
(Biblion recensie, K.W. Cuperus)
  Bestel online

 Bestel hier dit boek
 op de site van
Bol.com!

100 jaar wielrennen
100 jaar wielrennen
William Fotheringham


 
   
Triomf en tragiek op de Tourcols door Raymond Kerckhoffs
als de flanken konden spreken : honderd jaar Tour de France
   
Paperback | Bzztoh | 2003 ISBN: 9045300923
Recensie:
Dit boek is uitsluitend gewijd aan de bergen in de Tour de France. In de honderdjarige geschiedenis van deze ronde is gebleken dat de bergen bij uitstek het strijdtoneel vormen. Hier worden nieuwe vedetten geboren en zien grote kampioenen het einde van van hun loopbaan aankomen. De twee gelouterde wielerjournalisten die zich aan deze publicatie hebben gezet, hebben geen half werk geleverd. De Pyreneeen en de Alpen met hun belangrijkste cols domineren. Maar ook andere bergen met grote Tourroem zijn opgenomen. Talrijke renners zijn over hun ervaringen in de bergen geinterviewd. Het resultaat is een op datum gerangschikt, lyrisch overzicht van bergtoppen, renners, vreugde en verdriet in honderd jaar Tour de France. Aan het slot zijn de geschiedenis van de Tour in vogelvlucht, bronnen, literatuurverwijzingen en een namenregister opgenomen. Gewone en wielertoeristen, sportliefhebbers en uiteraard wielergekken: allen zullen in dit prachtige boek over fietsen in de Franse bergen iets van hun gading vinden.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
  Bestel online

 Bestel hier dit boek
 op de site van
Bol.com!

Triomf en tragiek op de Tourcols
Triomf en tragiek op de Tourcols
Raymond Kerckhoffs
Robert Janssens


 
   
100 jaar Tour de France  door M. Linnemann    
Paperback | Strengholt's Boeken | 2003
ISBN: 9058602028
Klantenbeoordeling bol.com:
goed/uitstekend
Beschrijving:

Op 1 juli 1903 gingen 60 coureurs van start voor een avontuur waarvan niemand de afloop kende. De eerste etappe van de eerste Tour de France voerde van Parijs naar Lyon over 467 kilometer. De renners reden over vaak slechte wegen op primitieve fietsen; alle reparaties moesten ze zelf uitvoeren. Honderd jaar later is de Tour het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld en een etalage van geavanceerde wielertechnologie. Duizenden officials, journalisten, sponsors en hoogwaardigheidsbekleders omringen de renners. Wat blijft is een loodzware krachtproef die nog net zo tot de verbeelding spreekt als in de eerste jaren
In dit boek komt de Tourhistorie tot leven in bijzondere beelden en kleurrijke anekdotes over legendarische figuren. Zoals René Pottier, de bergkoning die in 1906 in een café een fles wijn achterover sloeg alvorens de etappe en de Tour te winnen; Wim van Est, die in 1951 in het ravijn van de Aubisque stortte en omhoog werd gehesen met aan elkaar geknoopte fietsbanden; Tom Simpson, die in 1967 het leven liet op de flanken van de Mont Ventoux; Joop Zoetemelk, de eeuwige tweede die in 1980 dan toch de Tour op zijn naam schreef; en Lance Armstrong, die een dodelijke ziekte overwon om terug te keren als superkampioen.
Het zijn personen aan wie wij ons graag spiegelen. Menselijk en herkenbaar in hun lijden, goddelijk in hun momenten van glorie. Dit historisch overzicht prikkelt het collectieve geheugen van alle wielerliefhebbers en doet uitzien naar de volgende honderd jaar Tour de France.
Recensie:
In dit historisch overzicht wordt 's werelds grootste wielerkoers over de afgelopen eeuw jaar voor jaar belicht. Elke Tour wordt weergegeven met een of meer fraaie foto's (in kleur en zwart-wit) en standaard zes bijzondere gebeurtenissen tijdens dit evenement. Vreugdevolle momenten en grote drama's wisselen elkaar af in woord en beeld met een fraaie lay-out. Het boek sluit af met een compacte weergave van feiten en cijfers van 89 gereden ronden. Absoluut een aanwinst voor de liefhebbers.
(Biblion recensie, J.A.S. Koreman)
Mening klant bol.com:
Prachtig boek.
Met dit boek is Matthijs Linnemann er in geslaagd om een monument op te richten voor het instituut Tour de France, maar ook voor de renners. In een goede balans tussen enerzijds unieke en nooit eerder vertoonde foto's, en anderzijds prachtige feiten en 'weetjes' heeft hij een prachtig werk gemaakt dat ik met trots in mijn kast zet. Aanrader voor elke wielerliefhebber.
 Mening klant bol.com:
Een boek met een hoog oh-ja gehalte
Mooi overzicht van 100 jaar tour de france. Géén uitgebreide verslagen, maar een beknopte samenvatting per jaar, met daarbij een paar treffende foto's. Een boek met een hoog oh-ja gehalte. De auteur van dit boek is echter M. Linnemann, en géén Jean Nelissen!
  Bestel online

 Bestel hier dit boek
 op de site van
Bol.com!

100 jaar Tour de France
100 jaar Tour de France
Matthijs Linnemann 
   
De Renner door Tim Krabbe    
Hardcover | 157 Pagina's | Prometheus Groep | 2003
ISBN: 9035125630
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
'De schrik van het peloton, een toonbeeld van wilskracht,' schreef de Midi Libre over Tim Krabbé, die meer dan driehonderdvijftig wielerwedstrijden reed. De renner is zijn inmiddels klassieke verslag van de driehonderdnegende, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk.
'Het is aan de ene kant een literair meesterwerk dat om die reden over honderd jaar nog gelezen zal worden, en aan de andere kant is het het beste sportboek in de Nederlandse taal.' - Nico Scheepmaker
'Ligt recht in de lijn van Kees de jongen... ik heb het zes keer gelezen.' - Kees van Kooten
'Tim Krabbé heeft HET gevoeld. Hij heeft HET meegemaakt.' - Gerrie Knetemann
'Ik vind zijn boek over wielrennen beter dan dat van prijswinnaar Garcia Márquez.' - Gijs Zandbergen, NRC Handelsblad
'Als ik er helemaal door zit denk ik altijd even aan de gevleugelde woorden uit Tim Krabbé's De renner, en dan gaat het weer even. ' - Maarten Ducrot, ex-wielrenner
  Bestel online

 Bestel hier dit boek
 op de site van
Bol.com!

De Renner
De Renner
Tim Krabbe
     
     
     
     
Lance en de rest door R. Kool
tourverhalen uit het nieuwe millennium

Paperback | 190 Pagina's | Bzztoh | 2004
ISBN: 9045300478
Recensie:
Vanaf 2000 schrijft de auteur als journalist op zijn eigen website dagelijks verhalen over de ontwikkelingen in de Ronde van Frankrijk. Hij doet dit op basis van televisie-observaties, die de beste registratie van het wedstrijdverloop bieden. Tot 2004 leverde dit 84 online verhalen op. Een selectie hieruit wordt nu aan een groter publiek van wielerliefhebbers in gedrukte vorm aangeboden. Lance Armstrong vervult hierin de hoofdrol, maar ook de incidentele Nederlandse successen en bijzondere gebeurtenissen, zoals het overlijden van Marco Pantani komen aan bod. De meest memorabele etappes van de laatste jaren passeren de revue, vaak met een dagthema en altijd voorzien van cijfers over de uitslag. De journalistieke benadering levert een beeld op van de hedendaagse Tour de France, nog voor de editie van 2004. Voor mensen met een kort geheugen is dit een pretentieloze opfrisser van een vakman. Dagblad de Telegraaf werkte mee aan de totstandkoming. De website van de auteur wordt niet genoemd.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
  Bestel online

 Bestel hier dit boek
 op de site van
Bol.com!

Lance en de rest
Lance en de rest
R. Kool
 


 

   
Parijs is nog ver door Peter Ouwerkerk
zintuiglijke sensaties uit honderd jaar Tour de France

Paperback | 317 Pagina's | Arbeiderspers | 2003
ISBN: 9029536551
Beschrijving:
De zin lag in de mond van talloze wielerlegenden zoals Joop Zoetemelk, Fausto Coppi en Jacques Anquetil bestorven: 'Parijs is nog ver'. Peter Ouwerkerk, al dertig jaar verbaasd volger van de Tour de France, brengt in 'Parijs is nog ver' de spanning, vertwijfeling en de pure, fysieke emoties van de coureurs tijdens die meerdaagse uitputtingsslag tastbaar dichtbij. Hij verplaatst zich in de Tourrenner en diens trapstel, stuur en zadel als het zinderende ontvangststation van een hoogopgevoerde waarneming van de werkelijheid. Ouwerkerk weet de zintuiglijke ervaringen van de coureur als geen ander voelbaar te maken: hij voelt de polsslag, proeft de geprikkeldheid en registreert en passant ook het onderbelichte, het ondergesneeuwde, het onuitgesprokene, het quasi-onnozele. In 'Parijs is nog ver' ontvouwt zich een perspectief van binnenuit op het menselijke, al te menselijke Tourverhaal zonder de ogenschijnlijk allesbepalende neurose van winst en verlies. Ouwerkerk duikt in het wonderlijke DNA van de Tour de France en brengt de zinnenprikkelingen van het rondreizende dorp in verleden en heden tot leven.Met foto's van Tourfotograaf Cor Vos.
Recensie:
De auteur heeft als voormalig sportjournalist zijn sporen verdiend, o.a. door bijna 30 jaar de Tour de France te verslaan. Op die ervaring en beleving is dit boek gefundeerd. Wielrennen leent zich in het bijzonder voor mythevorming en beschrijving in dramatiek en uitersten. Ouwerkerk heeft sterk ingezet op de lichamelijke kant van het deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. Hij heeft daarmee de pure, bijna fysieke emoties van de coureurs tijdens de fameuze meerdaagse uitputtingsslag tastbaar gemaakt voor de lezer. In 2003 wordt de Tour 100 jaar. Uit die geschiedenis viel ruim te putten, mede door gesprekken met groten als Dekker, Post, Zoetemelk en Knetemann. Zeer aparte foto's van wielerfotograaf Vos maken dit boek af. Het gaat over de ultieme survival die de Tour nu al een eeuw is. De Tour zet alle zintuigen op scherp. Ouwerkerk is erin geslaagd dit aan de echte wielerkenner over te brengen. Wie daarbij wil behoren, dient dit prachtige sportboek snel te lezen.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
  Bestel online

 Bestel hier dit boek
 op de site van
Bol.com!

Parijs is nog ver
Parijs is nog ver
Peter Ouwerkerk
 


 

   
De kale berg door Lex Reuring
op en over de Mont Ventoux
   
Paperback | 224 Pagina's | De Bezige Bij | 2002
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Een van de meest tot de verbeelding sprekende natuurfenomenen van de wereld is de Mont Ventoux. Deze legendarische kale berg vormt al decennia lang het decor voor tragiek en heroïek, afzien en triomf en roept bij duizenden mensen het verlangen op om hem te bedwingen, te voet of per fiets, soms koste wat het kost. Hij duikt op in dromen die maar al te vaak omslaan in nachtmerries, maar kan ook de levens van hen die de top halen voorgoed veranderen.

In 'De kale berg. Op en over de Mont Ventoux' staan niet alleen de mooie verhalen van doodgewone laaglanders die de berg hebben bedwongen, maar ook het hele traject dat ze hebben afgelegd voordat ze aan de beklimming konden beginnen. Het boek bevat trainingsschema's en uitgebreide informatie over materiaal, flora en fauna, de omliggende dorpen en stadjes, en zelfs overnachtingsmogelijkheden. Daarnaast is er ruimte voor de manier waarop de berg in de literatuur is bezongen en is er een apart hoofdstuk gewijd aan Tommy Simpson, de renner die op de Mont Ventoux het leven liet.

'N'est pas fou qui monte au Ventoux, mais est bien fou qui y retourne,' aldus de Provençalen : je bent niet gestoord als je de Ventoux beklimt, maar wel als je dat nog eens doet. De kale berg is een must voor iedereen die de onbedwingbare neiging voelt de berg der bergen te beklimmen, en voor hen die het al eens gelukt is en jaar na jaar blijven terugkeren.

Willem Janssen Steenberg (1947) reed in 1997 toevallig per auto de Mont Ventoux op en heeft daar iets aan overgehouden. In 2001 beklom hij per fiets de berg en tijdens deze lichamelijke én geestelijke expeditie vond hij zijn tweede grote liefde. Hij publiceert verhalen in verschillende literaire tijdschriften. In 2001 verscheen Eigen terrein, een bundel magisch-realistische verhalen.
Lex Reuring (1948) kampeerde in 1996 aan de voet van de Ventoux, kon de lokroep van de berg niet weerstaan en is sindsdien verslaafd aan het fietsen in de bergen.
Mening klant bol.com:
Het is een prima boek, zeer mooi opgezet En het mooiste aan het boek vind ik de verschillende verhalen en ervaringen, voorbereidingen etc, om deze reus van de provence te beklimmen. Je leest dit boek dan ook in een adem uit.
Mening klant bol.com:
Waar gaat het over? Een blik op de omslag zegt al voldoende: 3 foto’s; de kale top van de Ventoux, 2 foto’s van fietsers op de Ventoux; Tommy Simpson en een eenwieler. Voeg daarbij de titel van het boek De kale berg – Op en over de Mont Ventoux. Dit laat aan duidelijkheid niets te over; het gaat over fietsen op de Mont Ventoux. De schrijvers van het boek zijn hierbij niet over een nacht ijs gegaan. Het is niet zomaar een boekje met enkel “een profielschets en hoe zwaar het wel niet is”. Neen, in dit boek staat veel meer: over de naam (op de Ventoux is het wereldrecord aan windsnelheid gemeten: 320 km), de ontstaansgeschiedenis, het klimaat (hoe komt het toch dat de top kaal is), de bossen, de wegen en de gebouwen op de top. Maar ook trainingsschema's en talloze tips voor een verantwoorde beklimming. Fietstochten rond de Mont Ventoux, adressen van campings, hotels, fietsenwinkels. Waar je nog meer informatie kunt vinden; boeken, websites. Verder staan er tal van verhalen in van doodgewone (toer)fietsertjes die hun ervaringen en tips prijsgeven aan de lezers. Naast gewone fietsertjes ook verhalen van “malloten”; fietsers die hem 4x per dag doen, per ligfiets of per eenwieler (het zou niet mogen kunnen, maar het kan toch). Ook staan fragmenten in uit artikelen en columns van o.a. Mart Smeets en een voorwoord van de beste fietscolumnschrijver van dit moment Peter Winnen. Het boek gaat slechts zijdelings over echte wielrenners en Tourhelden. Wel is er veel aandacht voor Tommy Simpson (een Engelse wielrenner die in de 60-jaren zich in de Tour letterlijk dood fietste). Het is wat macaber, maar zonder Tommy(’s dood) zou de aantrekkingskracht van de Mont Ventoux niet tot zulke hoogten zijn gestegen. Voor wie is het? Voor wielrenners die in een dik uur boven willen zijn en alleen maar geïnteresseerd zijn om zo snel mogelijk boven te komen is er weinig eer te behalen met dit boek. Neen, het boek is van en is bestemd voor toerfietsers. De verhalen van de fietsers zijn doorgaans van voornamelijk al iets op leeftijd zijnde heren die blijkbaar nog iets te bewijzen hebben. De (trainings)tips en verhalen zijn voor hen geschreven om op een zo verantwoord mogelijke wijze de berg te bedwingen. Een absolute must voor hen die de Berg der Bergen wil beklimmen, maar ook voor hen die gewoon wat achtergrond informatie wil over hoe je het beste in de bergen in het algemeen kunt fietsen. Is het wat? Ik kan het boek iedereen die meer over de Mont Ventoux of over fietsen in de bergen in het algemeen wil weten van harte aanbevelen. Het boek is uit het oogpunt van een toerfietser geschreven en niet voor een Armstrong of een Pantani. De vele verhalen van anonieme fietsertjes bevatten vele juweeltjes: “Voor de balustrade niet ver onder de top staat de jonge gast die me een poos geleden is gepasseerd met de hand boven zijn ogen het dal te bestuderen. De huichelaar. Gewoon moe en afgestapt. Absoluut geen schande natuurlijk, maar ik heb je door, vriend! Natuurliefhebber? Ha! Ik kan bijna zien dat je op je benen staat te trillen. Hoe oud zou hij zijn? 25? Wel leuk eigenlijk”. Samenvattend: een uitstekend, makkelijk lezend boek over de Mont Ventoux met alle informatie die een (toer)fietser zich maar kan wensen. De beklimming van de Ventoux is al een hele prestatie; het schrijven van dit fraaie boek een nog veel grotere. Ik heb het in ieder geval met veel plezier gelezen.
Willem Schreurs
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De kale berg
De kale berg
Lex Reurings

 

 
Start: september 2003 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020