Deze site maakt gebruik van: Cookies

 
 
 

Biografieën voetballers

 
 
Willem van Hanegem door M.W. Verkamman & Johan Derksen
Hardcover | 519 Pagina's | Uitgeverij De Buitenspelers
ISBN10: 9071359034 | ISBN13: 9789071359033
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Negen vooraanstaande sportjournalisten zijn in het leven gedoken van de onvergetelijke nummer 10. Zij belichten in dit kolossale boek, naar voorbeeld van de eerder in 2007 verschenen biografie van Johan Cruijff, van Hanegem van vele kanten.
De auteurs beschrijven leven en werken van "De Kromme" vanaf zijn geboorte in Breskens, het verschrikkelijke bombardement op dit Zeeuws-Vlaamse vissersdorp op 11 september 1944 waarbij een groot aantal familieleden van de van Hanegems om het leven kwam, zijn jeugd in Utrecht, zijn voetbalcarrière via verhalen bij Velox, Xerxes/DHC, AZ "67, Chicago Sting, FC Utrecht, nog eens Feyenoord en uiteraard ook het Nederlands elftal. Ook is er ruime aandacht in het boek voor Willem als mediafenomeen, als typische "working class hero" en uiteraard ook als trainer-coach.
Mening klant bol.com:
Geweldig.
Het is een geweldig boek waar de lachspieren vaak aan het werk moeten. Willem is een man die zich zelf is gebleven met het hart op de juiste plaats en voor mij als voetballer de grootste van Nederland.
Mening klant bol.com:
Superboek over Willem van Hanegem.
Als je begint met lezen kan je niet meer stoppen. Het boek geeft een juist beeld van de voetballer en mens Van Hanegem. Prachtig zijn z'n anekdotes en aanvaringen met bestuurders en scheidsrechters! Journalistiek zit het boek uitstekend in elkaar.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Willem van Hanegem
Willem van Hanegem
M.W. Verkamman
Johan Derksen
 

 

Abe door J. Mast
het levensverhaal van Nederlands eerste sportidool
Paperback | 272 Pagina's | Tirion Uitgevers
ISBN10: 9043909831 | ISBN13: 9789043909839
Beschrijving:
Er wordt wel gezegd dat Nederland nooit een grotere voetballer kende dan de eigenzinnige en ondoorgrondelijke Fries Abe Lenstra, de speler met de langste interlandcarrière in het oranjeshirt (1940-1959) en met 684 doelpunten in 724 officiële wedstrijden Nederlands topscorer aller tijden. Zijn verbluffende voetbalcapaciteiten in combinatie met zijn niet alledaagse karakter maakten Abe Lenstra na de Tweede Wereldoorlog tot een legende, de Johan Cruijff van zijn tijd. Us Abe, geliefd in Friesland, werd Onze Abe, aanbeden door de hele Nederlandse voetbalnatie op een niet eerder vertoonde manier.
Abe, Het levensverhaal van Nederlands eerste grote sportidool is de eerste biografie van de veelgeroemde voetballegende. Ondanks zijn faam bleef Abe toch ook altijd omstreden: keer op keer lag hij in de clinch met de samenstellers van het Nederlands elftal en als vedette van VV Heerenveen schoof hij vele lucratieve buitenlandse profaanbiedingen terzijde, om als 34-jarige alsnog naar Sportclub Enschede te vertrekken. In dit boek wordt het hele verhaal verteld: over het kind, de jongeman tijdens de oorlogsjaren, de voetballer, de allround sportman, de Fries, het fenomeen én de mens Abe Lenstra, over wie Jan Mulder eens schreef:"'Abe Lenstra was een sprookje, dat je elke dag weer aan jezelf vertelde".
Recensie:
Hij was zeker niet de makkelijkste in de omgang. Op het veld bakte hij er soms niets van. Soms had hij geen zin. En hij faalde als trainer bij een aantal amateurclubs, voornamelijk omdat hij te lui was. Maar Friesland was 'abe-trots' en de rest van Nederland vormde zich een beeld van de ster op grond van radioverslagen, krantenartikelen en die ene keer per jaar dat Abe tegen hun club speelde. De massa kreeg geen genoeg van de enige topvoetballer die Nederland trouw bleef. Zijn gaven als voetballer in combinatie met zijn karakter maakten dat hij uitgroeide tot een bijna mythische figuur. Abe was de eerste sporticoon van Nederland. De auteur geeft - in deze eerste biografie die over de stervoetballer verschijnt - een chronologische levensbeschrijving van geboorte tot dood. Hij doet geen moeite Abe beter voor te doen dan hij was: de nukkige, eigenzinnige Fries die geweldig kon voetballen. Het boek leest als een trein. De fotokaternen maken het tot een fraai geheel. Het is zoals Riemer van der Velde ooit zei: 'Niemand is groter dan de club, behalve Abe'.
(NBD|Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Abe
Abe
J. Mast
 

 

Abe, een beeld van een speler door E. Dam
Paperback | 96 Pagina's | Uitgeverij Bornmeer
ISBN10: 9056151363 | ISBN13: 9789056151362
Beschrijving:
Wie Abe Lenstra werkelijk was, zullen we nooit precies weten. Abe Lenstra was stil, een beetje duister, mysterieus. Zelfs de mensen die hem beter kenden, kregen geen hoogte van hem. Toch komen de mensen hier aan het woord. Abe z'n vader en moeder. Zijn broer. Zijn vrouw. Maar ook twee ploeggenoten. Een collega-international. En kenners met een klein beetje verstand van voetbal. Samen geven zij een beeld van Abe.
Recensie:
Abe Lenstra is de speler die het langste uitkwam voor het Nederlands elftal: bijna twintig jaar. In 47 interland scoorde hij 33 maal. Hij was een wonderlijk natuurtalent met een bijna perfecte techniek. Iemand die alles over had voor zijn sport. Een speler die altijd op de goede plek stond en een neusje had voor dat ene moment. De auteur laat een aantal mensen aan het woord over Abe. Hij heeft met niet een van die mensen gesproken. Wat zij in het boek over Abe zeggen, komt voor een deel uit interviews, voor een ander deel uit algemene informatie en voor weer een ander deel uit eigen verbeelding. De sprekers schetsen een beeld van Abe, maar zelfs de mensen die hem beter kenden, kregen geen hoogte van hem. Abe was wat stil, wat duister, mysterieus. Het mooie van de verhalen is, dat ze echt zo verteld hadden kunnen worden. Tussen de 'interviews' door staan bewerkte fragmenten uit 'Voetballen doe je zo' van Abe Lenstra zelf. In 1977 krijgt hij een herseninfarct en raakt hij verlamd. Op 2 september 1985 komt hij te overlijden. Toch blijft hij voortleven in de harten van de (Friese) voetbalfans en in de naam van het stadion van SC Heerenveen.
(NBD|Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Abe, een beeld van een speler
Abe, een beeld van een speler
E. Dam
 

 

Ruud Geels, altijd raak ! + DVD door Thieu Vaessen & R. Geels
de biografie van een vergeten topscorer
Paperback | 170 Pagina's | Dutch Filmworks bv
ISBN10: 9085104076 | ISBN13: 9789085104070
Beschrijving:
Hij werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw vijf keer topscorer van de eredivisie en won één zilveren en twee bronzen schoenen. Kortom, hij was vrijwel ongrijpbaar in de lucht dankzij zijn sprongkracht. Het scorend vermogen bracht hem, de zoon van een banketbakker uit Haarlem, de sterstatus die hij niet wilde, en de armslag om zijn eigen dingen te doen, die hij beslist wél wilde.
"Het verwachtingspatroon was te hoog, er was te veel aandacht voor mijn persoon, en ook een zekere mate van cynisme", vertelt de vedette van weleer in de biografie Altijd raak. Hij had echter een van de meest in het oog lopend beroepen gekozen en dat bijna twintig jaar lang met opvallend succes uitgeoefend. Hij speelde bij alle topclubs van Nederland en België én kwam twintig keer voor Oranje uit. Het wereldkampioenschap voetbal in 1974 begon en eindigde voor hem echter als een deceptie. Op de reservebank.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Ruud Geels, altijd raak ! + DVD
Ruud Geels, altijd raak ! + DVD
Thieu Vaessen
R. Geels
 

 

Jean-Marie Pfaff door Jean-Marie Pfaff
Paperback | 244 Pagina's | House of Knowledge
ISBN10: 9085104203 | ISBN13: 9789085104209
Beschrijving:
El Sympatico, de beste (Belgische) keeper uit de sportgeschiedenis, doet een boekje open. Het is een open terugblik met een lach bij de heerlijke en een traan bij de moeilijke herinneringen.
Zoals steeds neemt hij geen blad voor de mond wanneer het gaat over inzet, discipline, vertrouwen en collegialiteit. Anekdote na anekdote doet Jean-Marie het verhaal van zijn leven, van Beverse woonwagen tot Brasschaatse villawijk, van kleine uk die droomde over een keeperscarrière tot publiekslieveling van het grote Bayern Munchen. Over hoop en wanhoop, tegenslag en vreugde. En voor het eerst zal hij het geheim van zijn legendarische strafschopspecialiteit uit de doeken doen. Jean-Marie Pfaff schrijft een boek en dat zal u geweten hebben.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Overleven
Overleven
Jean-Marie Pfaff
 

 

Hiddink, dit is mijn wereld door F. van den Nieuwenhof
Paperback | Tirion Uitgevers
ISBN10: 9043908878 | ISBN13: 9789043908870
Beschrijving:
Guus Geluk, Magic Guus en zelfs God, zomaar wat bijnamen van Nederlands meest succesvolle bondscoach Guus Hiddink. Hij is bekend op zowat elk continent en is straks de enige trainer die meedeed met drie WK's. Hij werkte o.a. voor topclubs als PSV, Valencia en Real Madrid. Hiddink is naast een erkend topmanager en strateeg ook iemand die naar een betere maatschappij streeft. Precies een jaar na het WK van 2002 richtte hij de Guus Hiddink Foundation op. Een stichting die kansarme kinderen in Zuid-Korea de kans geeft om zich te ontwikkelen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Guus Hiddink, de biografie vertelt ons deze man.
Frans van den Nieuwenhof is chef sport van het Eindhovens Dagblad. Hij heeft diverse boeken over voetbal geschreven.
Recensie:
In deze geautoriseerde biografie beschrijft de auteur en sportjournalist het leven en de imponerende carriere van Guus Hiddink. Er wordt uitgebreid aandacht geschonken aan het leven van Hiddink als CIOS-leerling, profvoetballer en uiteraard voetbaltrainer. In treffende verhalen sleept de auteur de lezer mee in de ervaringen van Hiddink als trainer van verschillende nationale en internationale clubteams, maar ook van de nationale teams van Nederland, Australie, Zuid-Korea en Rusland. Hiddink slaagde erin om met zijn, vaak strategische, aanpak voetbalteams tot indrukwekkende en vooral spraakmakende prestaties te dwingen. Een tot de absolute verbeelding sprekend voorbeeld zijn de verrichtingen van het nationale team van Zuid-Korea tijdens de WK in 2002. Ook zijn ervaringen met het Nederlands elftal komen uitgebreid aan de orde. Bedoeld voor de voetbalfan en trainers/coaches. Met foto's in kleur en zwart-wit.
(NBD|Biblion recensie, J. van Vliet)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Hiddink, dit is mijn wereld
Hiddink, dit is mijn wereld
F. van den Nieuwenhof
 

 

Bobby Robson: Tot ziens, maar niet vaarwel
Paperback | 255 Pagina's | A.W. Bruna VIP
ISBN10: 9022992098 | ISBN13: 9789022992098
Beschrijving:
Bobby Robson werkte zich uit de mijnen omhoog tot een van de succesvolste spelers en coaches van Engeland.
Na een paar jaar in de mijnen te hebben gewerkt begon hij zijn carrière als voetballer bij Fulham. Daarna speelde hij onder meer bij West Bromwich Albion en het Engelse nationale team. Later werd hij coach van onder meer Ipswich, Sporting Lissabon, FC Porto, Barcelona, PSV, Newcastle United en het Engelse nationale team. Hij heeft met veel legendarische spelers gewerkt - van Gary Lineker tot Ronaldo - en is getuige geweest van veel historische voetbalmomenten, zoals de tranen van Gazza en de 'Hand van God' van Maradona.
Bobby Robson was van 1990 tot 1992 en van 1998 tot 1999 coach van PSV. Voor de fans van PSV is dit boek dus verplichte kost!
Met het WK in aantocht zal menig voetballiefhebber behoefte hebben aan een kwalitatief goed boek. Bobby Robson staat sinds het verschijnen in Engeland hoog in de Engelse bestsellerlijsten.
Bobby Robson schreef dit boek samen met Paul Hayward. Paul Hayward is Chief Sports writer van de Daily Telegraph. Paul Hayward heeft vele prijzen gewonnen voor zijn journalistieke werk en heeft vrijwel alle grote sportevenementen ter wereld verslagen, waaronder drie wereldkampioenschappen voetbal en drie Olympische Spelen.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Bobby Robson: Tot ziens, maar niet vaarwel
Bobby Robson: Tot ziens, maar niet vaarwel
R. Robson
P.J. Hayward
 

 

Jimmy Floyd Hasselbaink door J. van der Wardt
Hardcover | 217 Pagina's | Uitgeverij Houtekiet
ISBN10: 9052409196 | ISBN13: 9789052409191
Recensie:
De Nederlandse voetballer van Surinaamse afkomst, Jimmy Floyd Hasselbaink, doet het verhaal van zijn successen in Engeland en zijn relatieve onbekendheid in Nederland (het boek verscheen trouwens eerst in het Engels, dit is een vertaling). In het woord vooraf verwijst hij nogal beschroomd naar zijn turbulente jeugd, met zelfs een kort verblijf in een jeugdgevangenis. Op nog jonge leeftijd verkaste hij naar Portugal, en even later begon zijn opmerkelijke carriere in het Engelse voetbal. De voetballer gaat uitgebreid in op de mogelijke redenen waarom hij zo weinig voor het Oranje elftal werd geselecteerd. De toon van het boek is vaak eerder naief en vanzelfsprekend, bijvoorbeeld wanneer Hasselbaink opmerkt dat Londen meer te bieden heeft dan zijn woonplaats Harrogate, of wanneer hij vertelt hoe je ziet dat Spanje een katholiek land is. Je stoort je ook wel eens aan het clichematige taalgebruik. Toch kan dit boek jonge (sport)mensen wellicht inspireren om zich zelfbewust, met talent en door inspanning een problematische jeugd en achtergrond te overwinnen. Het bevat een aantal zwart-witfoto's van matige kwaliteit.
(NBD|Biblion recensie, Redactie Vlabin-VBC)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Jimmy Floyd Hasselbaink
Jimmy Floyd Hasselbaink
J. van der Wardt
 

 

Ronaldinho door J. Soutar
de veroveraar
Paperback | 270 Pagina's | Tirion Uitgevers
ISBN10: 9043910600 | ISBN13: 9789043910606
Beschrijving:
Ronaldinho, de beste voetballer ter wereld sinds Pelé, verdient een biografie als geen ander. Dat moet ook auteur Jethro Soutar hebben gedacht toen hij aan zijn 'wereldreis' begon langs familie, vrienden, buurjongens,ex lovers en fans van de man die een plek heeft veroverd in alle voetbalharten.
De vele interviews en grondige research hebben een biografie opgeleverd die niet te overtreffen lijkt. Deze beschrijft zijn start op zesjarige leeftijd bij Grêmio, waar hij uitgroeide tot dé ster. Vervolgens zijn weinig succesvolle overstap naar Paris Saint-Germain in 2001, de sleutelrol die hij speelde in de wereldtitel voor Brazilië in 2002 en zijn transfer een jaar later naar Barcelona, de club die hij de landstitel en de Champions League bezorgde. De tegenslagen tijdens het WK 2006 blijven evenmin onvermeld.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Ronaldinho
Ronaldinho
J. Soutar
 

 

Het fenomeen Ronaldo door J.J. Sevilla
Paperback | 239 Pagina's | Bzztoh | 2003
ISBN: 905847108X
Beschrijving:
Met zeventien jaar was Ronaldo de beste voetballer van de wereld. Na Pelé heeft Brazilië niet meer zo'n enorm talent gehad. Opgegroeid in armoede was voetbal voor Ronaldo een van de weinige uitwegen uit het mistroostige milieu van de Braziliaanse achterbuurt. Met een scherp gevoel voor dit milieu schrijft Jean-Jacques Sévilla over de opkomst van 'Ronaldinho' op het wereldtoneel van het voetbal.
Ronaldo's tijd bij PSV komt aan bod en ook de dramatische terugkeer op het WK van 2002 waar Ronaldo de winnende treffers maakte. Zijn onverwachte en opmerkelijke, recente transfer van AC Milan naar Real Madrid krijgt aandacht, maar bovenal gaat Het fenomeen Ronaldo over de beleving van voetbal, beschreven vanuit een gepassioneerd voetbalhart.
Recensie:
De Braziliaan Ronaldo is een van de grootste voetbalsterren ter wereld. Zijn carriere, hoewel nog niet beeindigd, leent zich reeds voor een biografie. Alle ingredienten immers voor een dramatisch verhaal met ongekende hoogte- en dieptepunten zijn aanwezig. Ronaldo groeide op in armoede en voetbal was zijn uitweg. PSV in Eindhoven werd zijn eerste Europese club. Successen en eenzaamheid zijn deel. Deze lijn loopt door met talrijke en langdurige blessures, genadeloze commercie, maar ook met de wereldtitel en de onderscheiding van beste voetballer ter wereld. Ronaldo werd een fenomeen en de auteur volgt terzake kundig stap voor stap zijn carriere. Met de wereldtitel in Japan, in de zomer van 2002, eindigt dit boek. Een klein aantal foto's (in zwart-wit) en veertig voetnoten bij de tekst maken het compleet. Het degelijke, zelfs wat saaie levensverhaal bevat voor de kenner niet veel nieuws. Ronaldo blijft echter, zolang hij speelt en scoort, als topster het voetbalnieuws domineren; daarom is voor dit boek zeker een grote lezerskring te verwachten.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
  Bestel online
 
Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het fenomeen Ronaldo
Het fenomeen Ronaldo
J.-J. Sevilla
     
Mijn leven
Pele
Paperback | 275 Pagina's | Arbeiderspers | 2006
ISBN: 9029563834
Beschrijving:
Pelé was een geniale voetballer. Zijn passes waren loepzuiver, zijn dribbels onnavolgbaar en zijn doelpunten - hij scoorde ongeveer dertienhonderd doelpunten in officiële wedstrijden (nog altijd een wereldrecord) - vaak van een weergaloze schoonheid.
Hoe werd Pelé een wereldwijd icoon? Gewoon door de beste te zijn in zijn metier of had het ook te maken met andere kwaliteiten die hem werden toegedicht? In deze wereldwijd vertaalde autobiografie geeft Pelé opening van zaken en vertelt hij het hele verhaal over zijn arme jeugd, zijn bestaan als voetballer en zijn daaropvolgende carrière als politicus, internationaal sportambassadeur en cultureel icoon.
Recensie:
Edson Arantes do Nascimento, oftewel Pele (1940), is volgens velen de beste voetballer ter wereld. In deze autobiografie beschrijft hij zijn leven van arme sloeber tot wereldwijd icoon. In een onthullend verhaal vertelt hij onder andere over zijn voetballoopbaan bij Santos en New York Cosmos en zijn buitenechtelijke escapades. Pele komt uit een katholiek gezin, is zeer gelovig en zoekt altijd naar God op zijn weg door het leven. De tekst is hiermee dan ook doorspekt. Hij doet bijna niet aan zelfkritiek. Voor de fanatici van statistieken is achter in een lijst opgenomen van alle 1367 officiele wedstrijden van Pele en zijn 1283 doelpunten. Bevat 32 pagina's met zwart-witfoto's.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online
 
Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Mijn leven
Mijn leven
Pele
 

 

   
Kluivert door Mike Verweij & Patrick Kluivert
Paperback | House of Knowledge | 2006
ISBN: 908510243X
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Patrick Kluivert is een binnenvetter, geen prater. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal laat het liefst zijn voeten spreken. Na twaalf jaar vindt de Amsterdammer het tijd om eindelijk het stilzwijgen te doorbreken.
Samen met De Telegraaf-journalist Mike Verweij werkte hij maandenlang aan zijn autobiografie. Op verbazingwekkend openhartige wijze gaat hij in op vele hoogte - en dieptepunten uit zijn leven. Werkelijk niets blijft onbesproken.
Hij neemt de lezer mee van zijn zorgeloze jeugd in Amsterdam Noord naar het moment in Wenen dat hem in één klap beroemd maakte . Hij verhaalt over zijn Europese carrière en het leven als ster in Barcelona, de prijs die hij privé betaalde voor het sterrendom en de ups en downs in zijn professionele en privé-leven. Kluivert is open, eerlijk en toont waar nodig berouw. Hij rekent af met onwaarheden, halve waarheden, leugens en verkeerde indrukken.
De lezer van deze autobiografie maakt kennis met de echte Patrick Kluivert. De man die voetbalminnend Nederland zo ontzettend veel moois heeft gebracht, vertelt zijn eigen verhaal.
Mening klant bol.com:
Oprecht!
Als 15 jarig meisje helemaal verliefd op Kluivert. Nu 10 jaar later kreeg ik voor de grap het boek voor mijn verjaardag. Ik heb t in een ruk uitgelezen. Eindelijk eens zijn kant van het verhaal en een kijk in zijn leven en belevenissen. Ik vond m super
Mening klant bol.com:
Kluivert is gewoon prachtig.
Patrick Kluivert, de topscorer aller tijden van het Nederlands Elftal. Zo onterecht opzij gezet door Marco van Basten levert hier wederom een topprestatie. In dit boek kunnen we eindelijk het verhaal van zijn kant lezen. Na al die zwartmakerij van de media is hier zijn eigen verhaal. Eerlijk oprecht én schuldbewust. Het gaat weer helemaal goedkomen met Patrick. Als Marco van Basten met hangende schouders zijn post verlaat door het aankomend, niet succesvolle WK voor Nederland, zullen we hoop ik Patrick weer schitteren met nummer 9 in de spits!
Mening klant bol.com:
Het perfecte boek.
Wat een plaatje! In één adem uitgelezen! Ongelooflijk dat Patrick zo openhartig over zijn leven heeft gesproken. Top top top.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De autobiografie van Kluivert
De autobiografie van Kluivert
Mike Verweij
Patrick Kluivert
 

 

   
Winston Bogarde Marcel Rözer
deze neger buigt voor niemand
Hardcover | 176 Pagina's | Houtekiet | 1ste Druk | 2005
ISBN: 9052408599
Klantenbeoordeling bol.com: goed/uitstekend
Beschrijving:
Vanaf zijn achtste wist Winston Bogarde één ding zeker: 'Ik word profvoetballer.'
In Deze neger buigt voor niemand lees je hoe een Surinaamse jongen, jongste in een gezin van dertien kinderen, alle weerstanden overwint en zich naar onafhankelijkheid voetbalt. Alsof de armoede en de ellende van zijn voorvaderen hem daartoe verplichtten. 'Overal waar ik begon had ik een achterstand. Omdat ik een zwarte ben.'
Bogardes levensverhaal hekelt de hypocrisie van de voetbalwereld. Hij beschrijft de kloof tussen zwart en blank bij Ajax, toont de achterkant van Berlusconi's AC Milan, de strijd bij het Barcelona van Louis van Gaal en tenslotte ook de intriges tijdens zijn verloren jaren bij Chelsea. Winston Bogarde spaart niemand, ook zichzelf niet. 'Ik ben een moeilijke jongen. Als het in het voetbal niet was gelukt, was ik een crimineel geworden. Een zware crimineel.'
Het boek sleurt je mee in de stroom van conflicten en tegenstrijdigheden die zijn leven beheersten.
Recensie:
Winston Bogarde (1970) heeft persoonlijk gekozen voor de titel 'Deze neger buigt voor niemand' en deze titel is veelzeggend. Bogarde's verhaal, verteld door de journalist Marcel Rozer, is namelijk het verhaal van een talentvol Surinaams jongetje van de straat dat opgroeit tot een boze man die zich beweegt in de top van de (voetbal)wereld. Overal waar Bogarde komt, als topspeler van grote clubs als Ajax, Milaan, Barcelona en Chelsea en als speler van het Nederlands elftal, heeft hij succes gekend, maar overheerst uiteindelijk de woede. Woede over (veel) geld, over gebrek aan respect, over discriminatie. Het verhaal van Bogarde is het verhaal van een rijke en succesvolle voetballer/man die zich steeds de rol van slachtoffer aanmeet en agressief om zich heen slaat. Boeiend, maar bovenal vermoeiend. Goed leesbaar en vlot geschreven. Met zwart-witfoto's.
(Biblion recensie, Redactie)
Mening klant bol.com:
In een adem uit, leest erg lekker weg. Het beeld dat Bogarde bij veel mensen oproept, bevestigd hij zelf ook in het boek. Er komt erg veel boosheid in het boek naar voren. Ondanks alle rare acties die hij uithaalt, heb ik toch meer sympathie gekregen voor Bogarde. Hij heeft, no matter what, zijn trots behouden.
Mening klant bol.com:
Uitstekend boek!
Wat een held deze Bogarde! Eens een groot voetballer, nu haalt hij Missy E en 50 cent naar Nederland! Wat een geweldenaar.
Mening klant bol.com:
Schitterend.
Fantastisch om het verhaal van deze controversiële wereldvoetballer te lezen. In één adem uit!
Mening klant bol.com:
In een adem uit, leest erg lekker weg. Het beeld dat Bogarde bij veel mensen oproept, bevestigd hij zelf ook in het boek. Er komt erg veel boosheid in het boek naar voren. Ondanks alle rare acties die hij uithaalt, heb ik toch meer sympathie gekregen voor Bogarde. Hij heeft, no matter what, zijn trots behouden.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Winston Bogarde
Winston Bogarde
Marcel Rözer
     
Saint Gus door P. Annema
biografie van Guus Hiddink
Paperback | 167 Pagina's | Uitgeverij Meulenhoff | 2006
ISBN: 902907793X
Beschrijving:
Wat hij doet kan eigenlijk niet. Guus Hiddink is een van de grootste coaches uit de voetbalgeschiedenis en tegelijk lijkt hij onaangetast te blijven door de wereld van smaad en verraad die het topvoetbal ook is. Hoe doet hij dat? En hoe slaagt hij erin zo succesvol te blijven?
Verschillende redacteuren van de Volkskrant volgden hem de laatste twee decennia van nabij. Een boek dat wonderlijk genoeg nog niet over hem is geschreven was geboren. Het is een mengeling van verbazing, respect, verwondering en bewondering geworden. De verslaggevers vertellen hoe een jongen uit de Achterhoek een wereldburger kon worden en toch selfmade bleef. In de opgewonden wereld van het voetbal is hij de rust zelve. Het maakt hem geliefd bij spelers en media.
Hiddink maakte PSV verschillende keren kampioen en won de Europacup 1. Hij behaalde successen met Valencia en Real Madrid. Hij loodste Zuid-Korea naar de halve finales van het WK-voetbal, iets wat hem ook al lukte met het Nederlands elftal. En in Australië gaat hij de geschiedenis in als de man die het land na tweeëndertig jaar weer naar het wereldpodium leidde. Hij koppelt zijn inzicht in het spel aan zijn gave de meest lastige spelers ter wereld te kunnen prikkelen.
Saint Gus waaraan onder anderen Poul Annema, Paul Onkenhout, John Volkers, Bert Wagendorp en Willem Vissers meewerkten ? is een meeslepende biografie, geschreven door de beste voetbaljournalisten van Nederland.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Saint Gus
Saint Gus
P. Annema
 

 

   
Cristi door N. Boers
Cristian Chivu: van Resita tot Amsterdam
Paperback | 208 Pagina's | Nijgh & Van Ditmar | 2004
ISBN: 903880332X
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Toen Cristian Chivu veertien jaar oud was, voetbalde hij voor het eerst van zijn leven buiten Roemenie, en wel in Vukovar, de Kroatische stad die in de oorlog compleet werd verwoest. De kogels vlogen de jongens uit Resita om de oren. Negen jaar later is Chivu aanvoerder van een van de beste teams van de wereld: Ajax. Met Chivu in het hart van de Ajax-defensie speeld de club in 2003 de kwartfinale van de Champions League tegen AC Milan.
Cristi is het verhaal van een jonge voetballer uit Oost-Europa, die opgroeide onder een dictatoriaal regime, en de overstap maakte naar het westen. Cristi vertelt over de aanpassing aan de westerse manier van leven, over de relatie met medespelers, trainers en de club Ajax, en uiteraard over zijn ontwikkeling tot een van de meest geliefde spelers van Ajax en zijn veelbesproken transfer naar AS Roma.
Voor Cristi voerde Nando Boers lange, openhartige gesprekken met Chivu. Hij sprak ook met zijn famlie, jeugdvrienden en de spelers en coaches die een belangrijke rol in Chivu's leven vervullen, zoals Ronald Koeman, Jan Wouters, Bogdan Lobont en Mircea Petescu.
Mening klant bol.com:
Een goed boek.
Van het begin tot het einde boeiend, voor een echte ajaxfan mag het niet ontbreken.
Mening klant bol.com:
Meer dan voetballen alleen.
Nando Boers neemt je mee door het jonge leven van een voetbaltalent: Chivu. Hij laat je ook meegenieten van reizen door (Oost)-Europa en vooral Roemenië. Hij heeft gesproken met trainers, familie, voetbalmakelaars en nog veel meer. Je krijgt een goeie indruk van wat er allemaal omgaat in en rond zo'n topvoetballer. Zulke boeken mogen er meer komen! Leuk cadeautje.
Mening klant bol.com:
Het is echt een vet boek hier kan geen een boek tegenop.
Mening klant bol.com:
Cristi is een kei leuk boek.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Cristi
Cristi
Nando Boers
 

 

   
De Boertjes door M. Bax
Frank en Ronald de Boer van Grootebroek tot Barcelona 
Paperback | 255 Pagina's | Uitgeverij Van Gennep | 2000
ISBN: 9055152560
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
De transfer van Frank en Ronald de Boer naar Barcelona was een van de meest geruchtmakende affaires in het Nederlandse betaalde voetbal. Meer dan tien jaar speelden de broers bij Ajax, maar midden in het seizoen '98-'99 verlieten ze de club. Nu voetballen ze in de Spaanse competitie en zijn ze nog steeds vaste waarden in het Nerderlands elftal.
Maarten Bax schreef het veelbewogen levensverhaal van Frank en Ronald de Boer. Hij kreeg hierbij hun volledige medewerking. Bax sprak uitvoerig met de broers en hun familie, vrienden en medespelers. Ook gaf de familie De Boer hem inzage in het privéarchief. Daarmee is De Broertjes de geautoriseerde biografie van 's werelds beroemdste tweeling geworden.
Bax schrijft over de jeugd van de jongens, hun debuut op zesjarige leeftijd bij De Zouaven in Grootebroek, de roemruchte tijd bij Ajax en hun ervaringen met befaamde trainers als Louis van Gaal en Leo Beenhakker. Ook geven de broers commentaar op het voor Nederland dramatisch verlopen EK 2000.
Zo ontstaat een indringend portret van de voetbaltweeling, vol anekdotes en nieuwe gegevens.
Mening klant bol.com:
Love de broertjes 4 ever.
Geweldig boek met veel leuke plaatjes!!! die had ik nog niet in mijn verzameling!!
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De Boertjes
De Boertjes
M. Bax
 

 

   
De gebroeders door Guido Derksen
Willy en Rene van de Kerkhof, een dubbele voetbalgeschiedenis
Paperback | 280 Pagina's | Veen, L.J. Uitgeverij | 2004
ISBN: 902040007X
Recensie:
In Nederland heb je verschillende voetbaltweelingen. In de jaren '90 zijn dat de gebroeders De Nooijer en De Boer. In de jaren '70 en '80 waren dat de gebroeders Van de Kerkhof. De laatsten zijn het onderwerp van deze dubbelbiografie. De aanleiding voor dit boek was de notering van de tweeling op de lijst van honderd grootste nog levende spelers uit de FIFA-historie. Rene en Willy zijn geboren en getogen in Helmond. Rene was een individualist, die met zijn snelheid altijd voor gevaar zorgde. Willy zorgde ervoor dat anderen konden uitblinken. Via het Helmondse MULO gaan ze beiden naar FC Twente en drie jaar later naar PSV. Natuurlijk komt ook hun interlandcarriere aan bod. Ze waren er allebei bij toen het Nederlands elftal tweede werd op het WK van 1974 en 1978. Ook bij de mindere EK-optredens van 1976 en 1980 waren ze aanwezig. Willy blijft tot 1988 als 'stofzuiger' in dienst bij PSV. Rene zoekt het avontuur elders. De gebroeders zijn de verpersoonlijking van drie decennia Nederlands voetbal geworden. Deze dubbelbiografie geeft een mooi, maar gekleurd beeld van de opkomst van het Nederlandse voetbal in de jaren 60 tot de ondergang in het begin van de jaren 80 en het laatste hoogtepunt in 1988. Met zwartwitfoto's.
(Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De gebroeders
De gebroeders
Guido Derksen
 

 

   
Fenomeen Rafael Ferdinand van der Vaart door M. vd Heuvel
Paperback | 142 Pagina's | Tirion Sport | 2004
ISBN: 9043905895
Recensie:
Het verhaal van de voorspoedige carriere van voetbalster Rafael van der Vaart (1983), geschreven door een sportjournalist. Het verhaal vangt aan met de geschiedenis van de voorvaderen van Rafael. Op zeventienjarige leeftijd debuteerde Rafael voor Ajax, de club waar hij anno zomer 2004 nog steeds speelt. Verder in het boek (van een biografie is nauwelijks sprake, de ster is pas 21 jaar oud) een reis naar de toekomst waarin Van der Vaart in 2026 wordt geïnterviewd, aandacht voor zijn Spaanse familie van moederszijde, jonge voetballers bij Ajax, het feest ter ere van zijn eenentwintigste verjaardag, etc. Het slothoofdstuk bestaat uit een dubbelinterview met Rafael en zijn vriendin Sylvie Meis. Met twee katernen kleurenfoto's. Een aantal verhalen verscheen eerder, in een andere vorm, in het tijdschrift 'Sportweek'. Van der Vaart is ook een van de spelers in het Nederlands elftal op het EK 2004 te Portugal. Voor de echte fans van Rafael van der Vaart. www.rafaelvdvaart.nl.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Fenomeen Rafael Ferdinand van der Vaart
Fenomeen Rafael Ferdinand
van der Vaart
M. van den Heuvel
 

 

   
Het mysterie Marco door J. Faber
Van Basten, Ajax en Oranje 
Paperback | 304 Pagina's | De Bezige Bij | 2004
ISBN: 9060054997
Beschrijving:
In de zomer van 1981 kwam een klungelige, zestienjarige A-junior van de Utrechtse amateurclub Elinkwijk naar Ajax, voor 500 gulden per maand. Zeven jaar later vestigde Marco van Basten tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal in West-Duitsland zijn naam als wereldster. Met gedenkwaardige doelpunten tegen Engeland, West-Duitsland en de Sovjet-Unie was de legende geboren.
Van Basten heeft zich altijd willen afschermen van de aandacht die hoorde bij zijn sterstatus. Meer dan welke andere Nederlandse topvoetballer is hij daarom tot op de dag van vandaag een mysterie gebleven. Het heeft zijn aantrekkingskracht alleen maar vergroot. Wie is Marco? Wat drijft hem? Dit boek keert terug naar de oorsprong, toen de voetballer nog niet was verdrongen door de legende. Het zijn de jaren tussen Van Bastens jeugd in Utrecht en de EK-finale van 1988. Journalist Johan Faber gaat op zoek naar de jonge Marco van Basten: een ontluikend talent dat zich met vallen en opstaan een weg baant naar internationale roem. Een verhaal dat begint op een binnenplaats achter een flat aan het Amsterdam-Rijnkanaal en eindigt in het Olympiastadion in Munchen. Een reconstructie van de beginjaren van een voetballer die behoort tot de allergrootsten, en het relaas van een gewone Nederlandse jongen die volwassen wordt in het voetbal van de jaren tachtig.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het mysterie Marco
Het mysterie Marco
J. Faber
 

 

   
Ik ben El Diego door D.A. Maradona
God van het voetbal
Pocket | 404 Pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | 2003
ISBN: 9044930249
Recensie:
Autobiografie van een van de beste voetballers aller tijden. Maradona, in 1960 geboren in een Argentijnse krottenwijk, speelde zijn eerste profwedstrijd toen hij vijftien was en werd 's werelds duurste voetballer toen hij op 22-jarige leeftijd door Barcelona werd aangekocht voor 5 miljoen pond. In 1986 won Argentinie dankzij hem de Wereld Cup. Drugs, alcohol, een wild leven, een grote mond en verkeerde vrienden deden hem en zijn carriere geen goed. Hij belandde meermalen in de cel en werd langdurig geschorst wegens druggebruik. Deze autobiografie is als Maradona zelf. 'De speler met de grote bek' neemt ook hier geen blad voor de mond. Hij gooit het er allemaal uit, alle vreugde over goede wedstrijden, zijn liefde voor zijn familie, zijn spijt over zijn drugsverslaving, zijn frustraties over blessures, schorsingen en over de vele conflicten die hij had. Zeker geen stilisitisch hoogstandje, deze autobiografie, Maradona springt van de hak op de tak en raast maar door, maar zijn liefde voor voetbal spreekt uit ieder woord, dus voor de fans valt er veel te genieten. In deze pocketeditie ontbreken de foto's; normale druk.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Ik ben El Diego
Ik ben El Diego
Diego Armando Maradona
 

 

   
David Beckham: mijn verhaal door D. Beckham
Paperback | 427 Pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | 2003
ISBN: 9022987396
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend/goed
Beschrijving:
Het openhartige verhaal van een van de grootste sterren uit het hedendaagse voetbal. Beckham schrijft natuurlijk over het spel, maar ook over Victoria en de kinderen. Over de extreme media-aandacht, mode en de toekomst. Over een aantal doodsbedreigingen. Ook vertelt de middenvelder dat hij zijn oud-trainer Alex Ferguson wilde aanvliegen nadat deze in de kleedkamer een schoen naar Beckhams hoofd had geslingerd. "Ik denk niet dat ik ooit in mijn leven in die mate de controle over mezelf kwijt was. Ryan Giggs, Ruud van Nistelrooy en Gary Neville stonden op om me tegen te houden. Het leek wel een scene uit een gangsterfilm", vertelt Beckham. De scene was een belangrijke reden voor de middenvelder om Manchester Untied te verlaten. Beckham vertelt in zijn biografie ook dat hij op het punt heeft gestaan om het voetbal helemaal vaarwel te zeggen.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

David Beckham: mijn verhaal
David Beckham: mijn verhaal
David Beckham
 

 

   
Clarence Seedorf, de biografie door S. Zwartkruis
Pocket | 194 Pagina's | Poema pocket | 2004
ISBN: 9025418937
Klantenbeoordeling bol.com: goed
Beschrijving:
Clarence Seedorf was de jongste profspeler uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Amper zestien, speelde hij voor het eerste elftal van Ajax. Sindsdien groeide hij uit tot een internationale vedette: van Amsterdam trok hij naar Madrid en vervolgens naar Milaan. Op 26-jarige leeftijd pronken de namen van Ajax, Real, Internazionale en A.C. Milan op zijn palmares en mocht hij meer dan zestig keer het Oranje shirt van het Nederlands elftal aantrekken.
De rode draad door het boek is het eigenzinnige karakter van Seedorf, het onbegrip dat hij daarmee opwekt en de invloed daarvan op zijn carrière. Een verhaal over de armoede van een Surinaams kind in Nederland; de vroegrijpe jongen en de verantwoordelijkheid binnen het gzin; de relatie van Johan Cruijff, Louis van gaal en Frank Rijkaard. Maar ook zijn spirituele ontwikkeling, de rol die hij wil vervullen in Suriname na zijn loopbaan, zijn vriendschap met Ronaldo, zijn sociaal bewustzijn en zijn ontmoeting met zijn held nelson Mandela komen aan bod.
Simon Zwartkruis is journalist bij het weekblad Sportweek. Hij schrijft voetbalreportages en volgde de voorbije jaren intensief de loopbaan van Clarence Seedorf.
Recensie:
Biografie van de Nederlands/Surinaamse voetballer Clarence Seedorf, de jongste profspeler uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Geboren in 1976 in Suriname, verhuist hij op tweejarige leeftijd naar Nederland, begint met voetballen als hij zes is en komt als tienjarige bij de jeugdopleiding van Ajax terecht. Nauwelijks zestien jaar oud wordt hij opgesteld in het eerste elftal van Ajax. De getalenteerde middenvelder groeit uit tot een groot voetballer, en nu, midden twintig, heeft hij al bij Ajax, Sampdoria, Real Madrid en Internazionale gespeeld en is al meer dan zestig keer in internationale wedstrijden voor het Nederlands elftal uitgekomen. In deze biografie geeft Zwartkruis een aardig, informatief beeld van deze jonge, als eigenzinnig te boek staande, voetballer op het toppunt van zijn carriere. Ook zijn persoonlijke leven komt uitgebreid aan bod. Toch een wat eenzijdige biografie, waarin alleen 'de waarheid volgens Clarence Seedorf' aan bod komt, een keuze die Zwartkruis (journalist bij 'Sportweek') in een korte epiloog toelicht. Met een voorwoord van Ruud Gullit, een aantal zwartwitfoto's en een overzicht van Seedorfs spelerscarriere.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Clarence Seedorf
Clarence Seedorf
Simon Zwartkruis


 
   
De Generaal door Bert Hiddema
Paperback | 350 Pagina's | Luitingh-Sijthoff | 2003
Beschrijving:
De Generaal is meer dan een boek over Rinus Michels. Het gaat ook over de meest glorieuze periode van het Nederlandse voetbal - van Ajax tot en met Oranje - en over training, coaching, crisismanagement en sportpsychologie.
Michels scoorde op zijn zeventiende tijdens zijn debuut bij Ajax vijf doelpunten en kwam vijf keer voor Oranje uit in een officiële interland. Hij is de grondlegger van het totaalvoetbal, waarbij het resultaat voorop staat, maar de verdedigers in dienst blijven spelen van de aanval.
Michels heeft zichzelf het vak geleerd. Al voor er trainerscursussen bestonden, legde hij bij de Amsterdamse amateurclub JOS de grondslag voor een aanpak die zou uitgroeien tot een nieuwe manier van voetbal.
Recensie:
Biografie over Rinus Michels de succesvolste Nederlandse trainer aller tijden, grondlegger van het totaalvoetbal, coach van de eeuw volgens 'Voetbal International' en in 2002 onderscheiden met een UEFA Lifetime Award. Hij bracht het Nederlandse voetbal tot ongekende hoogten en zijn inspanningen voor professioneel voetbal en trainen op techniek en tactiek leidde in 1988 tot de historische EK overwinning van Oranje in Hamburg. Dit boek gaat dan ook niet alleen over Michels maar ook over de glorietijd van het Nederlandse voetbal, over Ajax en Oranje, over training, management, coaching, crisismanagement en sportpsychologie. Michels, zelf geen onverdienstelijk voetballer, hij scoorde op zijn zeventiende tijdens zijn debuut bij Ajax vijf doelpunten en kwam vijf keer voor Oranje uit in een officiele interland, leerde zichzelf het vak van trainer. Een boeiend portret van een bijzondere man: 'mopperig, adrem, humorloos, humoristisch, stuurs, meegaand. Kortom onvoorspelbaar en altijd goed om te quoten'. Met een overzicht van zijn hoogtepunten en een literatuurlijst. Hiddema, roman- en thrillerschrijver en biograaf, schreef al eerder biografieen over Cruijff en Gullit die goed ontvangen werden.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De Generaal
De Generaal
Bert Hiddema
 

 

   
Ergilio Hato door N. van der Wal
simpel, sierlijk, sensationeel : de hoge vlucht van een voetballegende
Hardcover | 222 Pagina's | SWP | 2003
ISBN: 9066655461
Beschrijving:
Ergilio Hato mag gerekend worden tot de grote helden die Curaçao gekend heeft. Hij werd door generaties op handen gedragen voor het feit dat hij zowel op de voetbalvelden als in de dagelijkse omgang altijd excelleerde. Als supertalent heeft hij het publiek op zijn geboorte-eiland als in het buitenland kunnen trakteren op ongelooflijke staaltjes van doelmanskunst. Deze publicatie is een vastlegging van de betekenis van een uitzonderlijke man voor zijn gemeenschap. Het bevat een kleine tweehonderd foto’s die het verhaal van Ergilio uitbeelden. Met deze beelden wordt de waarheid van Ergilio Hato toegankelijk gemaakt voor ons allemaal: voor jong en oud maar bovenal voor alle naties. Het is een boekwerk om van te genieten, elke dag weer en om ons er goed bij te blijven voelen. Immers, voetbal is emotie en Ergilio blijft tot onze verbeelding spreken en roept het beste in ons op.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Ergilio Hato
Ergilio Hato


 
   
Hard tegen hard door Jaap Stam
het verhaal van 's werelds beste verdediger
Paperback | 312 Pagina's | Uitgeverij het Spectrum | 2003
Recensie:
Jaap Stam kende tot hij dit boek liet schrijven een glanzende carrière. Eerst klom hij in Nederland via verschillende clubs steeds hoger en haalde bovendien het Nederlands elftal. De knik in zijn loopbaan begon met het verloren EK in 2000. Jaap miste ook een strafschop. Vervolgens haalde Nederland de WK van 2002 niet. In Engeland was zijn glorietijd bij het grote Manchester United daarna ook voorbij. Zeker toen dit geruchtmakende boek over zijn loopbaan verscheen: commentaar op anderen en kritiek op het wereldje waarin hij leefde, deden hem de das om. Stam verdween naar Lazio Roma, waar hij inmiddels geschorst is voor nandrolongebruik. De topspeler is dus reeds geruime tijd negatief in het nieuws. Daarom is het leuk dat zijn op zich weinig spectaculaire boek vanuit het Engels is vertaald; alle voetbalgeinteresseerden in Nederland kunnen nu van hemzelf vernemen hoe het allemaal gegaan is. Het geeft een realistisch inzicht in het leven van een van de beste verdedigers ter wereld. Met een katern zwartwitfoto's en een register.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Hard tegen hard
Hard tegen hard
Jaap Stam


 
   
Winter Wonderland door M.J. Kleef
het opmerkelijke slotakkoord van Dennis Bergkamp
Paperback | 239 Pagina's | De Bezige Bij | 2002
Beschrijving:
In 1998 werd Dennis Bergkamp door zowel de Britse pers als zijn medespelers verkozen tot beste voetballer in de Engelse competitie. Met Arsenal veroverde hij dat jaar de FA Cup en het landskampioenschap. Tijdens het WK in Frankrijk scoorde hij een belangrijke en wonderschone goal tegen Argentinië. Zijn carrière had het hoogtepunt bereikt. Twee jaar later vond de Britse pers dat Bergkamp zijn beste tijd had gehad. Anderen hadden in zijn schoenen al lang hun biezen gepakt. Bergkamp ging de strijd aan, en bevestigde wederom dat hij een van de beste voetballers ter wereld is.
Marie José Kleef volgde deze opmerkelijke laatste jaren met bewondering en doet hiervan verslag in 'Winter Wonderland': 'Soms kijk je naar hem en dan gebeurt er misschien niet veel. Misschien worden je torenhoge verwachtingen niet waargemaakt, en ben je teleurgesteld. Maar als het wél gebeurt, en het al je verwachtingen overtreft, dan was je erbij.'
Recensie:
De auteur adoreert Dennis Bergkamp. Dat doen vele voetballiefhebbers, ook nu de stervoetballer bij Arsenal in Engelse dienst over zijn top heen is en nog slechts bij vlagen zijn brille toont. De bewondering van sportverslaggeefster Kleef heeft echter een merkwaardige uitweg gevonden. Vanaf 2000 woont zij in Londen en is Bergkamp in toenemende mate haar observatiepunt. In haar boek beschrijft zij de seizoenen 2000-2002 en spreekt in de ondertitel over slotakkoord. Bergkamp zal echter in 2003 nog voetballen en wellicht ook nog in 2004. Voorts wordt gesuggereerd dat het een hoogtepuntperiode van de speler betrof, terwijl dat verre van het geval was. De geboden informatie komt over als een eindeloze brij non-informatie, bijeengeschreven door wedstrijden te bezoeken en Engelse krantenartikelen te verzamelen. Het geheel biedt totaal geen nieuws en zal, behoudens verstokte fans, weinigen echt boeien. Vrijwel alles is uit de media immers reeds bekend. Wel aardig zijn de vele foto's, zwart-wit en kleur, en de korte biografie aan het slot. Bergkamp zelf heeft aan dit boek zijn medewerking onthouden.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Winter Wonderland
Winter Wonderland
Marie José Kleef

 

 
Start: september 2003 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020