Deze site maakt gebruik van: Cookies

 
 
 

Diversen voetbalboeken

 
 
Wereldkampioenschap voetbal aller tijden door Wilfred Luijck
de beste voetballers ooit gaan met elkaar de strijd aan op het wereldkampioenschap voetbal aller tijden
Paperback | 142 Pagina's | Mijnbestseller.nl | 2014
Samenvatting:
We schrijven de zomer van 2016 en de wereldvoetbalbond FIFA ligt helemaal uit elkaar. De geplande WK s van 2018 en 2022 zijn afgelast en de meeste bestuursleden inclusief Blatter zitten wegens corruptie achter slot en grendel. Interim-voorzitter van de FIFA Michel Platini roept de hulp in van Franz Beckenbauer. Samen met Johan Cruijff, Bobby Charlton, PelÚ, Diego Maradona en Paolo Maldini proberen deze zeven voetbalinconen het voetbal te redden. Ze organiseren het ultieme wereldkampioenschap voetbal met de beste voetballers uit de geschiedenis. De 12 grootste voetballanden uit de geschiedenis binden met elkaar de strijd aan om te bepalen wie zich de ultieme wereldkampioen voetbal mag noemen. Schrijver Wilfred Luijckx (1979) laat u in zijn derde boek genieten van de allergrootste voetballers uit de geschiedenis die met elkaar strijden om de meest gewilde voetbalprijs ooit: wereldkampioen aller tijden. In dit knotsgekke toernooien passeren de meest memorabele momenten uit de WK-geschiedenis de revue, maar wel in een fictieve vorm. Lees, geniet en laat u verassen door het verloop van het toernooi en krijg antwoord op de vraag; Welk land wordt wereldkampioen voetbal aller tijden ?
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Wereldkampioenschap voetbal aller tijden<br>Wilfred Luijck
Wereldkampioen
schap voetbal
aller tijden
Wilfred Luijck
     
Een elftal bondscoaches door K. Greven & E. Oudshoorn
het verhaal achter 10 roergangers van oranje en die het nooit werd
Paperback | 190 Pagina's | Tirion Uitgevers
ISBN10: 9043908509 | ISBN13: 9789043908504
Beschrijving:
Een elftal bondscoaches beschrijft tien (voormalige) coaches van het Nederlands elftal Ún een coach die het niet werd: Johan Cruijff. Het zijn boeiende verhalen vol anekdotes en historische gebeurtenissen over Oranje. Het boek pretendeert geen standaardwerk te zijn. Het leesplezier staat voorop. Zo vertelt Jan Zwartkruis uitvoerig over zijn frustraties ten aanzien van de voetbalbond en Ernst Happel. En onthult Leo Beenhakker waarom hij nooit aan de klus in 1990 (WK ItaliŰ) had moeten beginnen. Daarnaast wordt een portret geschetst van Bob Glendenning, een bondscoach van voor de Tweede Wereldoorlog over wie weinig meer bekend is, maar die zeventien jaar aan het roer van Oranje stond.
De auteurs, beiden werkzaam voor NRC Handelsblad en nrc.next, zijn gepokt en gemazeld in de sportjournalistiek. Eric Oudshoorn (1956) versloeg vanaf 1988 alle eindtoernooien waaraan het Nederlands elftal deelnam. Koen Greven (1971) is sinds september 1995 in dienst van NRC Handelsblad, vanaf december 1999 als sportredacteur. Naast voetbal schrijft Greven over tennis.
Recensie:
Het verhaal achter de successen en mislukkingen van tien (voormalige) bondscoaches en het verhaal over die ene die het nooit werd: Johan Cruijff. In elf hoofdstukken passeren alle coaches de revue. Bekende bondscoaches als Zwartkruis, Beenhakker, Advocaat, Hiddink en Van Gaal doen hun eigen verhaal. Daarnaast is in de publicatie gebruik gemaakt van ooggetuigenverslagen, achtergrondgesprekken en eigen waarnemingen. Dit alles leidt tot veel onthullingen waar het grote publiek tot nu toe waarschijnlijk geen weet van had. De verhalen zijn goed leesbaar en interessant voor de voetballiefhebber. Met enkele zwart-wit- en kleurenfoto's en een voorwoord van Leo Beenhakker. De auteurs zijn beiden sportredacteur van NRC Handelsblad en NRC.next.
(Biblion recensie, RvdD)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Een elftal bondscoaches
Een elftal bondscoaches
K. Greven
E. Oudshoorn
 

 

Alles onder controle  door Cees Dufais & Paul Scheltes
mentale en communicatieve vaardigheden voor scheidsrechters en officials
Paperback | Caravel Publishing
ISBN10: 9072934407 | ISBN13: 9789072934406
Recensie:
Een sportpsycholoog en een leraar lichamelijke opvoeding hebben een aardig en instructief boekje geschreven, hoe op het sportveld de orde gehandhaafd kan worden. Zij geven mentale weerbaarheidstraining aan scheidsrechters bij verschillende sportbonden. Leidinggeven aan sportwedstrijden kan een moeilijke klus zijn en de scheidsrechter moet de wedstrijd kunnen leiden binnen de gestelde regels. Maar omdat sport vooral emotie is, is de redelijkheid soms ver te zoeken. Dat kunnen wij dagelijks op de televisie zien. In het eerste deel staan onderwerpen over de mentale aspecten van de arbitrage, de beslissingen van de scheidsrechter en hoe deze zijn mentale conditie kan verbeteren. Het tweede deel gaat meer over het uitdragen van de beslissingen, de communicatievaardigheden om de beslissing zo effectief mogelijk uit te dragen en vooral het kunnen omgaan met agressief gedrag. Een erg goed, zeer praktisch boekje, aanbevolen voor ieder die met deze materie te maken heeft en niet alleen scheidsrechters. Voorzien van zwart-witillustraties, adviezen, oefeningen, werkschema's en literatuurlijst.
(Biblion recensie, Frans Peterse.)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

 Alles onder controle
Cees Dufais
Paul Scheltes
 

 

Het Barcelona gevoel door Edwin Winkels
waarom 24 Nederlandse voetballers & trainers naar Barcelona gingen en miljoenen toeristen hen volgden
Paperback | 224 Pagina's | Nieuw Amsterdam
ISBN10: 9046802876 | ISBN13: 9789046802878
Beschrijving:
Bijna een miljoen Nederlanders reizen dit jaar naar Barcelona en omgeving. Ze gaan er naar GaudÝ kijken, van stad en strand genieten, lekker eten, winkelen, en ze bezoeken Camp Nou, voetbaltempel met een oranje wimpel.
Sinds Rinus Michels in 1971 trainer van FC Barcelona werd, werkten er nˇg vierentwintig Nederlandse spelers en trainers voor de Catalaanse club. Bepaald niet de minsten ? Cruijff, Van Gaal, Neeskens, Rijkaard, Koeman, Kluivert, Frank en Ronald de Boer en Cocu bijvoorbeeld ? kozen voor het avontuur bij Barša. Ze brachten de club aantrekkelijk spel en succes.
Die grote vaderlandse voetbalkolonie ? samen met de Olympische Spelen van 1992 Ún de steeds goedkopere vluchten ? maakte de stad Barcelona tot een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Inmiddels gaan er omgekeerd ook veel Catalaanse toeristen naar Amsterdam. Waar komt die wederzijdse aantrekkingskracht vandaan? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Nederlanders en Catalanen; hebben Catalaanse schrijvers, sociologen, journalisten en wetenschappers een verklaring voor de nauwe banden; hoe kijken de voetballers terug op hun avontuur; wat zijn de 'Nederlandse' plekken in Barcelona?
Journalist Edwin Winkels, die zelf al achttien jaar in Barcelona woont, schreef met Het Barcelona-gevoel een rijk boek over een romance die op het voetbalveld is ontstaan.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het Barcelona gevoel
Het Barcelona gevoel
Edwin Winkels
 

 

Zonder een doel kun je niet scoren door Mik Schots
de mooiste, domste, grappigste en intelligentste uitspraken over voetbal
Paperback | 174 Pagina's | A.W. Bruna LeV.
ISBN10: 9022992519 | ISBN13: 9789022992517
Beschrijving:
Voetbal wordt waarschijnlijk net zoveel becommentarieerd als gespeeld. Of zelfs nog meer: voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd en na de wedstrijd. Op het veld, buiten het veld, in de huiskamer en in de kroeg. Door spelers, trainers, journalisten, voorzitters en alle anderen die er verstand van denken te hebben. Voor hen is er nu Zonder een doel kun je niet scoren, een bundel met de mooiste, domste, grappigste en intelligentste uitspraken over het 'spelletje'.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Zonder een doel kun je niet scoren
Zonder een doel kun je niet scoren
Mik Schots
Jan Luitzen
 

 

Het grote juichen door H. Grotenhuis
de geschiedenis van het triomfvertoon in het voetbal
Paperback | 285 Pagina's | Arbeiderspers
ISBN10: 9029564563 | ISBN13: 9789029564564
Recensie:
Vroeger was voetbal heel simpel. Je scoort, je juicht, je wordt gefeliciteerd en gaat weer opnieuw beginnen. Het juichen was ook nog eenvoudig: een of twee handen de lucht in. Tegenwoordig lijkt het maken van een doelpunt makkelijker dan het juichen. Bij sommigen lijkt het nog spontaan; anderen lijken het effect van hun juich vooraf berekend te hebben, zonder voorbereiding is een en ander niet mogelijk. Goed of fout juichen, dat is de kwestie. Duidelijk is dat de manier waarop een doelpunt gevierd wordt, steeds vaker op de weegschaal wordt gelegd. En het is ook duidelijk dat smaken verschillen. In het eerste deel van dit boek worden de verschillende vormen van juichen, zowel in tekst als beeld, behandeld. In het tweede deel komt de invloed van tijd, cultuur en maatschappij op de ontwikkeling van het juichen aan bod. Door de goede wisselwerking tussen tekst en beeld is het een zeer lezenswaardig boek geworden over een aspect van de voetbalsport dat steeds belangrijker lijkt te worden. De auteurs zijn resp. psycholoog en Neerlandicus, beiden voetballiefhebber. Met foto's in kleur en zwart-wit, literatuuropgave en register.
(NBD|Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het grote juichen
Het grote juichen
H. Grotenhuis
 

 

De geschiedenis van het voetbal door Bram Cohen
Paperback | Uitgeverij Personalia
ISBN10: 9075887027 | ISBN13: 9789075887020
Recensie:
Nederlandse literatuur over de geschiedenis van de voetbalsport beperkt zich hoofdzakelijk tot een opsomming van clubsuccessen, beschrijvingen van voetballevens en resultaten van het nationale elftal. Ook over de algemene geschiedenis van het voetbal is weinig gepubliceerd. Die summiere informatie beperkt zich veelal tot wetenswaardigheden over het voetbal van eind vorige en begin deze eeuw. Dit boekje poogt hiaten in de voetballiteratuur op te vullen. De vroegste vormen van het spel in China, Griekenland, bij de Indianen in Latijns-Amerika en in het Europa van de middeleeuwen worden erin beschreven. Maar ook de ontwikkeling van het moderne voetbal in Engeland, en de verspreiding van daaruit naar o.a. Nederland komen aan bod. De auteur heeft zich in het opsommen van feiten en anekdotes weten te beperken, waardoor een beknopt, zakelijk, maar ook enthousiast en zeer lezenswaardig voetbalboekje, geschikt voor velerlei gebruik, is ontstaan. Een literatuuropgave en een index completeren het geheel. Enkele zwart-witte illustraties.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt.)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De geschiedenis van het voetbal
De geschiedenis van het voetbal
Bram Cohen
 

 

Voetbal in de jaren vijftig door F. Oosterwijk
op en rond de velden
Paperback | 157 Pagina's | Nieuw Amsterdam
ISBN10: 9046802647 | ISBN13: 9789046802649
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend 
Beschrijving:
Op en rond de velden. Voetbal in de jaren vijftig bevat een rijke selectie foto's uit het historisch archief van het ANP, ondergebracht in de rubrieken: Watersnoodwedstrijd, Clubvoetbal, Faas en Abe, Het Nederlands elftal en toont nostalgische beelden uit de tijd dat het voetbal nog niet was aangetast door sponsors, skyboxen, mixed zones en supportersgeweld.
Recensie:
In 99 prachtige zwart-witfoto's wordt een beeld gegeven van het voetbal in Nederland in de jaren vijftig. De foto's zijn in thema's ingedeeld die begeleid worden door een inleidend commentaar. Achtereenvolgens wordt aandacht besteed aan de Watersnoodwedstrijd, het clubvoetbal, de vedetten Faas en Abe en het Nederlands elftal. De foto's die met een groothoeklens zijn genomen, zijn haarscherp: de gezichten van mannen in lange jassen en gleufhoeden op de tribune zijn duidelijk te zien. Bijna alle foto's hebben het speelveld op de voorgrond en de tribunes eromheen. Het zijn overzichtsfoto's waarop duidelijk te zien is waar iedereen zich op het veld bevindt. De fotografen gebruiken het overzichtelijke standpunt als een sterk wapen. Tegenwoordig is de ruimte uit de foto verdwenen; nu heb je geen idee meer waar de spelers zich bevinden.
(NBD|Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Mening klant bol.com:
Prachtboek!
Ik woon in Barcelona en kom in dit boek talloze leuke en zelfs voor mij nog onbekende plaatsen tegen. Veel restaurantjes vooral, een overschot aan lekker eten. Plus leuke feiten over geschiedenis, economie, toerisme en voetbal die ik nog niet kende. Ga niet op reis naar Barcelona zonder dit boek. Maar ook thuis in Nederland is het de moeite waard. Tip: het zou niet alleen onder 'sportboeken' moeten staan. En in twee dagen uitgelezen!
Mening klant bol.com:
Barca !
Goed en makkelijk te lezen boek. Een must voor zowel de Barna (de stad) als de Barca (de club) liefhebber!
Mening klant bol.com:
Een sport- en reisboek tegelijk.
Hartstikke boeiend boek, een must voor elke Nederlander die een bezoekje aan de mooie stad Barcelona brengt. Lekker vlot geschreven. Heel herkenbaar. Boeiende anecdotes over al die Nederlandse voetbaltrainers en -spelers die bij Barcelona hebben gewerkt.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Voetbal in de jaren vijftig
Voetbal in de jaren vijftig
F. Oosterwijk
 

 

Voetbal in de jaren zestig door F. Oosterwijk
in 149 beelden
Paperback | 160 Pagina's | Nieuw Amsterdam
ISBN10: 9046803597 | ISBN13: 9789046803592


 
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Voetbal in de jaren zestig in 149 beelden
Voetbal in de jaren zestig in 149 beelden
F. Oosterwijk
 

 

Over vaders & zonen door Hugo Borst
de jongenskamer van Van Basten en andere verhalen
Hardcover | 190 Pagina's | Veen, L.J. | 2005
ISBN: 9020407651
Klantenbeoordeling bol.com:
uitstekend 
Beschrijving:
Over vaders & zonen is een boek vol ontroerende en beklemmende verhalen over de relatie tussen vaders en zonen met als rode draad het onderwerp voetbal. Zo gaat het onder andere over de nier die Coen Moulijn afstond aan zijn zoon, de vader van Marco van Basten die ook lijdt onder de enkelblessure, de zonen van Faas Wilkes van wie er een geestelijk gehandicapt is en de voetbalkunsten van de kleine Alex van Basten.
Hugo Borst (Rotterdam 1962) schreef in 1996 een bestseller over een seizoen Feyenoord, De coolsingel bleef leeg (Hard gras 7) en werd genomineerd voor de Gouden Uil-literatuurprijs. Borst is voetbalcolumnist en stadschroniqueur van het Algemeen Dagblad. Recentelijk is hij toegetreden tot de redactie van Hard gras. Voor Esquire schrijft hij columns over seks en liefde en de misverstanden tussen mannen en vrouwen. Op zondagavond zorgt hij bij Studio Sport voor ophef en vertier.
Recensie:
Bundeling van de beste verhalen die sportjournalist Hugo Borst (1962) publiceerde in het tijdschrift 'Hard gras', aangevuld met enkele nieuwe verhalen. Thema van de verhalen is de relatie vader-zoon, rode draad is voetbal. Met verhalen over onder meer het verdriet van oud-voetballer Michel Boerebach over de dood van zijn twee zoontjes, Coen Moulijn die een nier aan zijn zieke zoon Raymond wil afstaan, en het eerste woord dat Charlie, het zoontje van Borst, zegt: bal. Het openingsverhaal stamt uit 1994 en gaat over emoties van de vader van topvoetballer Marco van Basten ten tijde dat Marco met afkeuring werd bedreigd. Een verhaal gaat over een vader en dochter. Een mooie, ontroerende bundel met soms hartverscheurende verhalen.
(Biblion recensie, Redactie)
Mening klant bol.com:
Geweldige verhalen, niet alleen voor de voetballers.
Mening klant bol.com:
Een boek dat je raakt.
Echt fantastisch om te lezen! Wat een supergoede schrijver is die Hugo toch!
Mening klant bol.com:
Dit moet je lezen!
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Over vaders & zonen
Over vaders & zonen
Hugo Borst
 

 

Achter het net door Jurryt van de Vooren
150 foto's en verhalen van alle Wereldkampioenschappen Voetbal
Hardcover | 140 Pagina's | Scriptum | 2006
ISBN: 9055944742
Beschrijving:
Het WK Voetbal maakt verschillende emoties los: vreugde, woede, verbittering, teleurstelling. Vanaf het eerste WK in 1930 in Uruguay is er gespuugd, omhelsd, geslagen, gehuild van vreugde en massaal gevochten. Zo'n 150 unieke foto's zijn in Achter het net gerangschikt, van 1930 tot en met 2002. Bij elke afbeelding staat een uitleg, die meer vertelt dan alleen het zichtbare.
Recensie:
In deze publicatie is een selectie van 150 zwart-wit- en kleurenfoto's van het wereldkampioenschap voetbal opgenomen. Ze zijn per WK gerangschikt van 1930 tot en met 2002. Bij elke foto staat een begeleidend verhaaltje over de foto; deze uitleg kan meer vertellen dan alleen het zichtbare. In het voorwoord wordt een varieteit aan vragen voorgeschoteld die worden beantwoord in deze publicatie: Waarom speelt Brazilie tegenwoordig in het geel? Hoe zag de hotelkamer van de Nederlanders er in 1974 uit? enz. Deze uitgave wil geen totaal overzicht van het WK voetbal geven, maar wel een goed beeld van wat er allemaal in de loop der jaren is gebeurd. De combinatie van foto's en verhalen achter de foto's heeft geleid tot een origineel boekwerk, dat bovendien aantrekkelijk is vormgegeven in een handzaam, vierkant formaat.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Achter het net
Achter het net
Jurryt van de Vooren
 

 

De dubbele schaar door Bert Wagendorp
Hardcover | 191 Pagina's | Uitgeverij De Geus | 2005
ISBN: 9044505416
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend 
Beschrijving:
Een legendarische voetballer schept de vader die hij had willen hebben, een schaatser zet verdriet over een verloren gewaande liefde om in razende rondjes, een wielrenner staat op uit de dood, en een verspringer zweeft naar de onsterfelijkheid. In De dubbele schaar zet een mysterieuze koerswijziging van het lot het leven van vier mensen volledig op zijn kop.
De dubbele schaar is een optimistisch boek vol schijnbewegingen. Een genot voor literatuurliefhebbers en minnaars van de sport als spiegel van het leven.
Mening klant bol.com:
Vier wonderverhalen
In De dubbele schaar raken waarheid en verdichting elkaar op een even intrigerende als mysterieuze manier. Soms is het duidelijk wat er aan de werkelijkheid is ontleend (de wondersprong van Bob Beamon, de terugkeer van Greg Lemond) maar die werkelijkheid speelt een rol in een volledig fictieve omgeving, waardoor ze een extra dimensie krijgt. De verhalen spelen zich alle vier af in een sportsetting, maar toch kun je het geen sportverhalen noemen. De spiegel van Ballangrud is eerder een liefdesverhaal, Vietnam, de Apollo 7, Jacquelinge Kennedy en een Fries-Amerikaanse journalist genaamd Abe spelen een hoofdrol in De Zwever en Het Beest is, behalve een wederopstandingsverhaal, ook een hommage aan Melville's Moby Dick. De verhouding tussen vader en zoon is het schrijnende thema van het titelverhaal, De dubbele schaar. Al met al een erg mooi boek, dat ik met evenveel verwondering als verbazing in ÚÚn ruk heb uitgelezen.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De dubbele schaar
De dubbele schaar
Bert Wagendorp
 

 

Tussen de Linies, 1000 x Marco van Basten door D. vd Burgh
1000 x Marco van Basten
ISBN: 9049900143
Beschrijving:
Is Marco van Basten een mysterie? Er is lange tijd gedacht dat Van Basten zich nooit uitsprak, zeker niet definitief en zÚker niet zoals Johan Cruijff dat doet. In 1000 uitspraken van hemzelf en van anderen ˇver hem laat Tussen de linies een openhartige en directe Marco van Basten zien. We volgende de carriŔre van de voetballer vanaf zijn tijd als toekomstig wereldspits tot de succesvolle bondscoach die hij nu is. De man die het voetbal zijn mooiste momenten gaf, laat zich verrassend vaak doorgronden.
Recensie:
In een duizendtal uitspraken van hemzelf en over hem wordt Marco van Basten neergezet. Vanaf zijn pupillentijd, de overgang naar Ajax, zijn 'relatie' met Cruyff, de tijd bij Milan, blessures en voortijdig stoppen tot zijn optreden als bondscoach en de weg naar Duitsland. De uitspraken zijn gedaan door zijn vader, medespelers, trainers en dan denken we aan namen als Ruud Gullit, Johan Cruyff, Kurt Linder, Johnny van 't Schip, Dick Advocaat, Rinus Michels. Door deze uitspraken te rubriceren en in te delen in hoofdstukken over de voortgang van zijn loopbaan krijgen we een verrassend openhartige Marco van Basten te zien. Een originele en prettige leesbare 'biografie'.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Tussen de Linies, 1000 x Marco van Basten
Tussen de Linies, 1000 x Marco van Basten
T. Blom
 

 

Marco van Basten door Z. van Herwaarden
de jaren in Italie en Oranje
Paperback | 236 Pagina's | Arbeiderspers | 2006
ISBN: 9029563869
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend 
Beschrijving:
In Marco van Basten. De jaren in ItaliŰ en Oranje staat de vraag centraal hoe een van de beste voetballers aller tijden is geworden wie hij nu is. Het antwoord daarop is ook een antwoord op de vraag waar de bondscoach van Oranje zijn voetbalvisie ontwikkelde.
Een excellent geschreven biografie die leest als een jongensboek.
Mening klant bol.com:
Exacte en zeer herkenbare beschrijving van het oude zondagavondgevoel waarbij reikhalzend werd uitgekeken naar wat Van Basten c.s. met Milan nu weer voor elkaar had weten te toveren. De onvergelijkbare fascinatie voor Van Basten wordt bij benadering compleet verklaard. Uitermate prettig boek om in een keer uit te lezen. Genoeg humor en subtiliteit en tenslotte een goede achtergrond van zijn huidige schreden als bondscoach, zodat ook het heden verklaard wordt en van achtergrond wordt voorzien.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Marco van Basten
Marco van Basten
Z. van Herwaarden
 

 

Groot Voetbalwoordenboek der Ned. taal door K. vd Waerden
met meer dan 4.000 voetbaltermen en 10.000 uitdrukkingen
Paperback | 239 Pagina's | Tirion Sport | 2006
ISBN: 9043908398
Beschrijving:
In de voetbaltaal worden enorm veel schitterende woorden, uitdrukkingen en gezegdes gebruikt. Dit unieke en complete voetbalwoordenboek brengt al deze termen bij elkaar en legt iedere term uit met voorbeeldzinnen. Het geeft een duidelijk overzicht van het voetbaljargon van voetballers, sportverslaggevers, commentatoren en miljoenen voetballiefhebbers en zelfs verouderde voetbaltermen worden opnieuw uitgelegd. Nog nooit zijn er zoveel woorden in een voetbalwoordenboek beschreven. Of je nu de betekenis van een bepaald woord niet kent, of gewoon meer wilt weten over het voetbaljargon, het Groot Voetbalwoordenboek van de Nederlandse Taal is onmisbaar voor iedere voetballiefhebber!
Recensie:
Het 'Groot Voetbalwoordenboek van de Nederlandse Taal' (GVNT) is een verklarend woordenboek over de hedendaagse voetbaltaal in Nederland en Belgie. Naast de verklaring is bij elk woord een korte voorbeeldzin opgenomen waarin het woord is toegepast. Naast de vijf meest verse voetbalwoorden (door het genootschap 'Onze Taal' zo bestempeld): alibisliding, kampioensstress, reageervoetbal, rouwmoment en wisselpass, zijn talloze woorden opgenomen die minder toelichting behoeven. In een korte inleiding is informatie opgenomen over de invloed van het Engels, Duits en Vlaams op het voetbaljargon en de veel voorkomende homoniemen (zo heeft de term 'uitspelen' zeven verschillende betekenissen). Achterin is een lijstje met 12 vergelijkbare titels opgenomen die vanaf 1955 over dit onderwerp verschenen zijn. In zwart-wit uitgevoerd, geillustreerd met cartooneske pentekeningen. Kleine druk. Mede naar gegevens van
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Groot Voetbalwoordenboek der Nederlandse taal
Groot Voetbalwoordenboek der Nederlandse taal
K. van der Waerden
 

 

Het beste elftal alle tijden door C. Willemsen
ruim 100 prominenten over hun ideale Oranje
Paperback | 144 Pagina's | Tirion Sport | 2006
ISBN: 9043908665
Beschrijving:
Wat is het beste elftal ter wereld? Over deze vraag zijn voetbalkenners het zelden eens. Moet Johan Cruijff nu in de spits van het beste elftal of Marco van Basten? Moet Piet Keizer dan linksbuiten of Coen Moulijn? Of misschien wel Marc Overmars? Wie staat er op 10, Wim van Hanegem, Willy van der Kuijlen of Rafael van der Vaart? En in welk systeem speelt het beste elftal aller tijden? Talloze voetbalprofs, -liefhebbers en bekende Nederlanders kregen de opdracht om hun ultieme Nederlands elftal samen te stellen. Onder anderen Jack van Gelder, Kees Jansma en Henk Spaan, maar ook Gerard Cox, Dolf Jansen en Piet R÷mer gaven hun mening. De resultaten waren niet zelden zeer verrassend.
Recensie:
Hoe ziet het beste Nederlandse elftal aller tijden eruit? Die vraag werd gesteld aan zo'n negentig BN'ers, voetbalkenners en -liefhebbers waaronder Johan Derksen, Jack van Gelder, Kees Jansma, Henk Spaan, Humberto Tan, Frits Barend, Hugo Borst, Faas Wilkes, John Jansen van Galen, Herman Brusselmans, Sjaak Bral, Gerard Cox, P.F. Thomese, Freek de Jonge, Piet Romer, Peter R. de Vries en de Braun-weisse Tulpen, de eigenzinnige en sympathieke Nederlandse afdeling van de trouwe linkse, kleurrijke supportersschare van de Hamburgse voetbalclub FC St. Pauli. Na een plattegrondje met de namen van de ideale opstelling volgt steeds een korte toelichting van, en wat informatie over de opsteller. Bedacht en aan elkaar geschreven door Chris Willemsen. Het resultaat is zeer gevarieerd. De enige vrouwelijke opsteller is Coot van Doesburgh, die niets met voetbal heeft, en onder anderen prins Claus, Paul de Leeuw en Philip Freriks opstelt. Zijn er dan helemaal geen vrouwelijke kenners/liefhebbers? Een aardig boekje voor de vele voetballiefhebbers.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het beste elftal alle tijden
Het beste elftal alle tijden
C. Willemsen
 

 

Onze jongens door A. Kok
de nieuwe helden van Oranje
Paperback | 175 Pagina's | Thomas Rap, Uitgeverij | 2006
ISBN: 9060056019
Beschrijving:
Marco van Basten was nog niet aangetreden als bondscoach of de relatie tussen volk en Oranje werd inniger dan die in jaren was geweest. De voetballers die Van Basten selecteerde - gretige, vaak onervaren spelers die voor hem door het vuur gingen - wekten met hun eendracht en enthousiasme veel sympathie op. In een sfeer van optimisme en wonderbaarlijke overwinningen kwalificeerde het Nederlands elftal zich voor het WK in Duitsland. Maar wie zijn nu precies deze nieuwe helden? Wat maakt ze bijzonder en hoe komen ze aan al die positieve energie?
Om daar achter te komen portretteerde Auke Kok, auteur van het bekroonde 1974, Wij waren de besten, de selectiespelers die het straks moeten gaan doen. In zestien meeslepende verhalen komen ze stuk voor stuk aan bod, de ego´stische maar adembenemende dribbels van Arjen Robben, de enge uitstraling van 'kannibaal' Boulahrouz, de haast idioot snelle opmars van 'rust-brenger' Hedwiges Maduro, de heldhaftige dadendrang van Ruud van Nistelrooy. En we kijken alweer meer dan tien jaar naar Edwin van der Sar, maar wat maakt hem nu eigenlijk tot de beste Nederlandse keeper aller tijden? Wie Kok's biografisch getinte en observerende portretten aan zich voorbij laat trekken, zal straks met nog meer plezier plaatsnemen voor de buis om 'Onze Jongens' aan het werk te zien.
Recensie:
Als opwarmer voor het komende WK Voetbal heeft Auke Kok portretten geschreven van de bondscoach en achttien spelers van het Nederlands elftal die waarschijnlijk voor dit WK geselecteerd zullen worden. Hij verstaat de kunst om een speler in enkele woorden treffend neer te zetten. Er wordt veel achtergrondinformatie gegeven over de voetballer, zoals zijn afkomst, karakter en voetbalvaardigheden. Met de keuze is Kok aan de veilige kant gebleven, hoewel je je af kunt vragen of Edgar Davids of Jan Vennegoor of Hesselink opgeroepen zullen worden. Maar we missen mensen als Mark van Bommel, Jan Kromkamp, George Boateng of Klaas-Jan Huntelaar. Op de oranje omslag een foto van Dirk Kuyt en Arjen Robben; in het boek zelf geen foto's.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Onze jongens
Onze jongens
A. Kok


 
Vak 127 door M. Pot
Paperback | 248 Pagina's | 521 Uitgevers | 2005
ISBN: 9049970044
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend 
Beschrijving:
Na een lange zomer 'onthouding' komen Daan, Meijer, Neus en J.J. weer bij elkaar, klaar voor een nieuw voetbalseizoen. Hun vriendschap speelt zich af in het spoor van Ajax. Hun dierbaarste herinneringen zijn als films in rood en wit, gedrenkt in wedstrijdspanning en alcohol, met de tribune, stadspleinen in Europese steden, kroegen, supportersbussen en heel af en toe een politiecel als decor.
Het wordt een seizoen vol drama, zowel op als rond het veld, van Amsterdam tot MŘnchen en van Turijn tot Maastricht. Hun trouw - aan Ajax, maar ook aan elkaar ? wordt op de proef gesteld. Eeuwige liefde voor Ajax blijkt een doel op zichzelf, maar ook een middel: Ajax is een reddingsboei, waaraan ze zich vastklampen nu de roep om volwassen te worden steeds dwingender wordt en de verantwoordelijkheden zich even onverbiddelijk aandienen als de nederlagen van hun club. Stellen ze alle vier dezelfde prioriteiten...?
Vak 127 is een voetbalboek zonder voetbal. Een rauwe vertelling vol.
Mening klant bol.com:
Perfect!
Schitterdende beschrijving. Wanneer komt de film!
Mening klant bol.com:
Gewelidig boek.
Echt een geweldig boek ik had het boek bijna in een keer uit!
Mening klant bol.com:
Dit boek is fantastisch! En iedereen van Vak 125 t/m 129 zou dit willen lezen! Als je eenmaal begint te lezen dan blijf je lezen. Zoveel mensen zouden zich hier in herkennen! Een aanrader voor iedereen!
Mening klant bol.com:
Dit boek is gewoon super goed. Ik treed niet in detaills want dat wordt te veel. Maar voor alle ajacieden is dit een perfect boek om te lezen!
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Vak 127
Vak 127
Menno Pot


 
De grote voetbalencyclopedie  door F. Colin en L.  Muller
Hardcover | 624 Pagina's | Strengholt's Boeken | 2002
ISBN: 9058601692
Recensie:
Een Vlaamse en een Nederlandse voetbaljournalist presenteren een Nederlandstalige totaalencyclopedie van het voetbal in de wereld. Dit bijzonder omvangrijke boekwerk geeft allereerst zeer ruim aandacht aan de Belgische en Nederlandse voetbalgeschiedenis. Daarna worden de cirkels ruimer getrokken: Europa, andere werelddelen, de wereld. Het naslagwerk biedt informatie over clubs, Europacups, Europese en wereldkampioenschappen, maar ook over kampioenschappen in Azie, Oceanie, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Het voor de voetballiefhebber werkelijk unieke boek geeft naast geschiedschrijving, vooral een schat aan statistisch materiaal, feiten en cijfers. Aan het slot zijn een register en een hoofdstuk met bijzonderheden, zoals records, opgenomen. De bibliografie waarvan de inhoudsopgave spreekt, ontbreekt. Een klein smetje op een topproductie, die afsluit met het seizoen 2000-2001.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De grote voetbalencyclopedie
De grote voetbalencyclopedie
F. Colin
L. Muller

50 Jaar betaald voetbal door Matty Verkamman
de complete geschiedenis
Klantenbeoordeling bol.com: goed
Hardcover | 496 Pagina's | Uitgeverij Allmedia | 2004
ISBN: 9077740031
Beschrijving:
Dit boek vertelt in woord en beeld de geschiedenis van een halve eeuw (semi)-profvoetbal. Alle clubs die vanaf 1954 hun rol speelden, hebben hun eigen verhaal. Dit is een boek over vedetten en waterdragers; over de sterren uit de top, maar ook over de harde werkers uit de al lang verdwenen tweede divisie. Honderden uniek foto's begeleiden deze voetbalreis door heden en verleden.
Recensie:
Als er in de omringende landen allang sprake is van betaald voetbal, wordt er in Nederland nog steeds op amateurbasis gespeeld. In 1954 besluiten tien clubs verenigd in de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond om hier ook betaald voetbal te gaan spelen. De KNVB die aanvankelijk tegen is, besluit datzelfde jaar ook om semi-professioneel voetbal toe te staan. In deze uitgave volgt een overzicht van alle clubs die ooit of nog steeds betaald voetbal speelden. Illustere namen als Brabantia, Tubantia, Limburgia, Rigtersbleek en verenigingen met schitterende afkortingen, zoals AGOVV, DOSKO, EBOH, LONGA, NOAD, UVS passeren de revue. Van elke club wordt een korte historische beschrijving gegeven, aangevuld met enkele anekdoten en vele foto's. De meest legendarische spelers worden extra uitgelicht met een spelersfoto. Aan het eind volgen nog enkele statistische overzichten. Een meesterwerk over deze voetbalhistorie.
(Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Mening klant bol.com:
Met '50 Jaar betaald voetbal' pretenderen Matty Verkamman en Frans van den Nieuwenhof het standaardwerk over een halve eeuw profvoetbal in dit land op de markt te hebben gebracht. Op het eerste gezicht lijken de heren niets teveel te hebben gezegd. De lezer kan zich vergapen aan de fraaie foto's en smullen van de kostelijke verhalen over nog bestaande en allang uit het profvoetbal verdwenen voetbalclubs. Toch verdient dit lijvige boek niet het predikaat 'standaardwerk'. Daarvoor zijn te veel slordigheden in het boek geslopen. Zo is bijvoorbeeld het onderschrift bij de elftalfoto van de voetbalclub Amsterdam (1956/57) een volslagen miskleun. En zo worden bij een elftalfoto van de voetbalclub Haarlem Beer Wentink en Wytze Couperus verwisseld. Bepaald kwalijk is het dat de laatste zin (of misschien wel meer) van een verhaal is weggevallen. En dan is ondergetekende nog maar net over de helft van de vierhonderdzoveel pagina's. Dat doet dus het ergste vrezen voor de tweede helft van het lijvige boekwerk. Een scherp oplettende corrector had hier uitkomst kunnen bieden. Nu is, met alle waardering voor het urenlange gespit in archieven, '50 jaar Betaald Voetbal' een net-niet standaardwerk geworden. Het gaat te ver om te gewagen van een gemiste kans, maar een geval van jammer is het wel.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

50 Jaar betaald voetbal
50 Jaar betaald voetbal
Matty Verkamman


 
Verdwenen maar niet vergeten door M. Schwillens
50 jaar betaald voetbal 
Hardcover | 211 Pagina's | Uitgeverij Muntinga | 2004
ISBN: 9077072500
Beschrijving:
De vreugde na een winnende goal in de laatste minuut, het verdriet na degradatie en het carnaval na de felbegeerde promotie... elke voetbalsupporter kent het. Soms neemt het lot echter een tragische wending en stevent een club regelrecht op de afgrond af en is een fusie de enige uitweg. Of erger: de club gaat helemaal failliet en van de ene op de andere dag wordt de supporter zijn vereniging ontnomen. 'Elke zomer, wanneer al die noodlijdende clubs een licentie van de KNVB krijgen, dan lijkt het alsof ze weer een dolk in mijn rug steken.' (Hans van Rhoon, oud-bestuurslid FC Wageningen). Sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954 heeft Nederland maar liefst 107 profclubs gekend. Op het hoogtepunt (seizoen 1955-1956) telde ons land er 80 en nu zijn er nog 37 over. Fusies, faillissementen en degradaties hebben trouwe supporters veel treurnis gebracht. 'Verdwenen maar niet vergeten' gaat onder meer over het liefdesverdriet van de supporters wier lief hen wreed werd ontnomen. Het is een boek vol grote en kleine verhalen die de gloriedagen van de verdwenen clubs opnieuw tot leven wekken. Het beschrijft hun sportieve successen in woorden, foto's en statistieken en hun betekenis destijds voor de stad en de streek waarin ze geworteld waren. Maar vooral gaat het over de pijn en het gemis in de harten van de mensen die ooit zo innig met deze clubs verbonden waren.
Recensie:
Dit boek begint waar '50 jaar betaald voetbal' van Matty Verkamman en Frans van den Nieuwenhof ophoudt. Martijn Schwillens richt zich op de persoonlijke verhalen van clubarchivarissen, oud-spelers/bestuurders en supporters over de liefde voor hun club. Deze club mag dan wel verdwenen zijn uit het profvoetbal, vergeten zijn ze zeker niet. Van de 107 clubs die ooit betaald voetbal hebben gespeeld, worden er 19 behandeld. Van deze 19 clubs heeft alleen AGOVV een nieuwe start gemaakt. Andere verenigingen zijn onder andere Be Quick Groningen, SC Drente, SC Enschede, FC Wageningen, DOS, KFC, DWS, Xerxes, VC Vlissingen en Fortuna '54. Waarom en hoe de auteur tot deze keuze is gekomen, wordt niet duidelijk. Hij had ook makkelijk kunnen kiezen voor andere verenigingen, of zitten er nog enkele delen aan te komen? Een en ander gaat vergezeld van oude krantenartikelen, (vergeelde) foto's en brieven. Om een en ander authentiek te laten lijken zijn er hier en daar enkele overbodige scans van kringen van koffiebekertjes gemaakt.
(Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Verdwenen maar niet vergeten
Verdwenen maar niet vergeten
Martijn Schwillens


 
Het Surinaamse legioen door Humberto Tan
Surinaamse voetballers in de eredivisie 1954-2000 
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Paperback | 243 Pagina's | Uitgeverij Conserve | 2000
ISBN: 9054291028
Beschrijving:
Frank Rijkaard, Edgar David, Ruud Gullit, maar ook Humphrey Mijnals, Michel Kruin en Erwin Sparendam. Voetballers met een Surinaamse achtergrond uit het heden en verleden. Eind jaren vijftig haalde ploegen uit de eredivisie, vaak op advies van een dominee, ongezien spelers uit Suriname. Het grootste deel van de jongste generatie is in Nederland geboren en niet meer weg te denken bij topclubs uit binnen- en buitenland. Dit boeiende boek schetst een portret in woord en beeld van de Surinaamse voetballer in de Nederlandse eredivisie tussen 1954 en 2000. Een geschiedenis over teleurstellingen, onbegrip maar natuurlijk ook triomfen
Humberto Tan (Paramaribo, 1965) is presentator bij NOS Studio Sport. Het Surinaamse legioen - Surinaamse voetballers in de Nederlandse eredivisie van 1954-2000 is zijn debuut.
Mening klant bol.com:
Dit boek is een topper! Opgegroeid met de Ek'88 Suri's en de Kabel, had ik geen flauw benul van hun voorgangers in de vaderlandse voetballerij. Spelers als de gebroeders Mijnals, Kruin, of van later datum Zondervan. Humberto Tan heeft een zeer compleet beeld neergeschreven over het Surinaamse voetbal (in Nl.). Opmerkelijke passages zijn de Slm-ramp en de verhandelingen over discriminatie, deze zijn zeer zuiver weergegeven. Wat ik extra leuk vond aan het boek is de bijlage met palmaressen van alle Surinaamse spelers die ooit actief zijn geweest in de eredivisie. Humberto, bedankt!
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het Surinaamse legioen
Het Surinaamse legioen
Humberto Tan
     
1974 Wij waren de besten  door A. Kok
Paperback | 367 Pagina's | De Bezige Bij | 2004
ISBN: 9060054881
Recensie:
Waren wij de besten? Auke Kok heeft gedegen feitenonderzoek gedaan naar de handel en wandel van het Nederlands elftal tijdens het WK voetbal van 1974 in West-Duitsland. Hij heeft gesproken met enkele spelers, de arts, de kok, journalisten en zelfs politici. In ruim 350 pagina's ontstaat een beeld van een team dat binnen een maand de hele wereld in extase bracht, maar uiteindelijk ten onder ging aan een te grote druk. Het is het eerste internationale toernooi waaraan Nederland weer mee doet sinds 1938. De verwachting vooraf was niet groot, maar het is een toernooi geworden dat in het collectieve geheugen van de Nederlanders ligt verankerd. Het totaalvoetbal werd door Oranje geintroduceerd. Aan de orde komen onder andere de verveling, de vermoeienissen en natuurlijk het zwembadincident. Zoals Kok laat zien, was het bijna onmogelijk dat Oranje van West-Duitsland zou winnen. Grootste fout, volgens de analyse van de auteur, was de slechte voorbereiding op West-Duitsland. Hij doorbreekt de mythe dat Oranje onterecht verloor in de finale van de West-Duitsers. Ja, wij waren de besten ... tot de finale. Met enkele katernen foto's.
(Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
  Bestel online
Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!


1974 Wij waren de besten
1974
Wij waren de besten
A. Kok
 

 

   
De 10 door R. Barth & G. di Grazia
legendarische spitsen
Paperback | Tirion Sport | 2004
ISBN: 9043906751
Beschrijving:
De 10 is een ware lofzang op oogstrelend voetbal enb de kunst van spelopbouw, doorbraak enzovoorts. Auteurs Di Grazia en Barth doorgronden daarnaast hoe de mythe van rugnummer 10 ontstond en welke grote wedstrijden door deze spelmaker beslist werden. Ook beschrijven ze de 'nummers 10' die geen 10 op hun shirt hadden - van Di Stefano tot Cruijff.
Recensie:
De auteur weet op meeslepende wijze een beeld te schetsen van legendarische nummer 10 (spelverdeler) voetballers. Bekende voetbalgrootheden als Pele, Maradona, Platini, Zidane, Totti, Bergkamp, en Rivaldo passeren de revue, waarbij hun onnavolgbare en soms bovenaardse talenten in prachtige bewoordingen worden beschreven. Veelal hebben hun voetbalhoogstandjes een cruciale rol gespeeld in voor hun club of land belangrijke wedstrijden, waardoor de echte voetballiefhebbers ze niet makkelijk zullen vergeten. Een prettig leesbaar boekje dat de karakters en specifieke eigenschappen van spelers van toen en nu goed weet duidelijk te maken. Ook worden beslissende momenten uit de nationale en internationale voetbalgeschiedenis nog weer eens in herinnering gebracht. Voor voetbaltrainers, spelers en voetballiefhebbers zeker de moeite waard om te lezen.
(Biblion recensie, B.N. Swienink)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De 10
De 10
R. Barth
     
De Strafschop door Vergouw & Gyuri Vergouw
zoektocht naar de ultieme penalty
Paperback | 167 Pagina's | Reed business information | 2003
ISBN: 9035226763
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Wat is het recept voor de ultieme strafschop? Waarop moet een speler bij het nemen van een strafschop letten? Moet een keeper wachten met zijn reactie of gokken op een hoek? Is het een voordeel om met strafschoppenseries (shoot-outs) te beginnen? Het zijn vragen waarop gerenommeerde Nederlandse coaches geen antwoord hebben. Zij blijven volharden dat strafschoppenseries 'loterijen' zijn. Toch verliezen juist Nederlandse teams keer op keer belangrijke wedstrijden na shoot-outs. Waarom behoren juist de Nederlandse spelers wereldwijd tot de slechtste strafschoppennemers?
Recensie:
Het Nederlands elftal lijkt de adviezen uit dit boek, waarvan in 2000 de eerste druk verscheen, ter harte genomen te hebben bij de EK in Portugal waarbij Nederland het trauma van de strafschoppen van zich afschudde en Zweden hierbij versloeg. In deze tweede druk is deze strafschoppenreeks opgenomen. De auteur, managementdeskundige, voetballiefhebber en geobsedeerd door het fenomeen strafschop, gaat in op de verschillende facetten van dit onderdeel van het voetbalspel. Op basis van wetenschappelijk onderzoek, interviews, vakliteratuur en statistische gegevens zijn praktische tips voor spelers, keepers en coaches geformuleerd. Vele grote namen uit het voetbal zijn daarvoor geconsulteerd. Op de strafschop kan zowel technisch als mentaal prima worden getraind. Strafschoppen nemen is dus zeker geen loterij. Van jeugdspeler tot topcoach, voor ieder die in Nederland in de praktijk op een voetbalveld staat, is deze plezierig leesbare studie absoluuut verplichte vakliteratuur. Uit het bronnenoverzicht blijkt dat er over strafschoppen overigens al heel wat literatuur bestaat. Deze druk is verder o.a. uitgebreid met aandacht voor de 'Schwalbe' en een hoofdstuk over de scheidsrechter.
(Biblion recensie, Redactie)
Mening klant bol.com:
Een must voor iedereen die het geheim van de pingel wil weten, na het lezen van dit boek is de strafschop niet meer te missen.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De Strafschop
De Strafschop
Gyuri Vergouw
     
Penalty ! door Henri van der Steen
het trauma van Oranje 
Paperback | 160 Pagina's | Tirion Sport | 2004
ISBN: 9043906077
Beschrijving:
Johan Cruijff: 'De penalty lijkt makkelijk, daarom is-ie zo moeilijk.' Nederlands bekendste voetballer was zelf geen specialist. Ons land heeft op zijn zachtst gezegd sowieso nooit uitgeblonken in het strafschoppen nemen. Vier keer achter elkaar vloog Oranje er op grote toernooien uit na een verloren serie penalty┐s. Henri van der Steen onderzocht de Nederlandse onkunde om vanaf elf meter een bal tegen het net te trappen. Daarvoor sprak hij met trainers, keepers en tientallen spelers, onder wie Van Nistelrooij, Van Hooijdonk, Kluivert, Overmars, Van Bommel, Seedorf, Van der Vaart, Stam, Neeskens en Rensenbrink. Hij analyseerde verder de strafschoppen uit de Oranje-geschiedenis en deed iets ongebruikelijks: hij ging zelf penalty┐s trappen, met de specialist ter plekke. Zo legde hij ondermeer bij Ajax, Feyenoord, PSV en AZ de bal op de stip. Het resultaat is een bescheiden, maar pikante tip voor Dick Advocaat, voor als Oranje nog eens verzeild raakt in een strafschoppenserie...
Recensie:
Dit boek van voetbaljournalist Van der Steen komt eigenlijk te laat. Het Nederlands voetbalelftal heeft immers op het recente EK het trauma van de gemiste strafschoppen uitgewist met winst op Zweden in de kwartfinale. In het verleden ging het echter vaak mis en Van der Steen onderzoekt die onkunde. Hij sprak met spelers, keepers en trainers van Oranje. Aan zijn analyses voegde hij ook zelfgenomen penalty's en de meningen van clubspecialisten toe. Het beeld dat ontstaat is, dat een strafschop onder grote druk, op een cruciaal moment, met duizenden toeschouwers, iets geheel anders is dan de simpele trap van 11 meter op het oefenveld. Duidelijk wordt echter ook dat ook daarop geoefend kan worden teneinde zekerheid op te bouwen. Niettemin blijft succes niet gegarandeerd. In het cijfergedeelte worden alle strafschoppen voor en tegen Oranje sedert 1905 gepresenteerd. In 2000 verscheen 'De strafschop' van G. Vergouw. Aan die grondige analyse van toen voegt dit boek eigenlijk niet veel nieuws toe.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Penalty !
Penalty !
Henri van der Steen


 
   
Vijfentwintig jaar topvoetbal door F. Colin
Hardcover | 320 Pagina's | Houtekiet | 2004
ISBN: 9052407541
Recensie:
De auteur is een van de belangrijkste Belgische voetbaljournalisten. Al 25 jaar volgt hij alle grote gebeurtenissen in het nationale en internationale voetbal. Hij doet dat alert, scherp en soms keihard en is er gehaat en geliefd door geworden. In dit boek zijn de meest dramatische, hilarische, ontroerendste, belangrijkste en mooiste momenten uit zijn loopbaan gebundeld en in een bredere context geplaatst. Zijn ervaringen en bevindingen geven een beeld van evolutie van de sport en de auteur zelf. De inhoud gaat over geld, voetbalbonden, spelers, trainers, supporters, wedstrijden, transfers, ruzies enz. Als een rode draad loopt verwondering en verbazing heen door de geselecteerde bijdragen uit 25 jaar dagbladjournalistiek. De omvangrijke bundel biedt afwisseling en kwaliteit en bevat ook voor Nederlandse voetballiefhebbers aardige bijdragen, met name als het gaat om sleutelmomenten of legendarische figuren uit het topvoetbal.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Vijfentwintig jaar topvoetbal
Vijfentwintig jaar topvoetbal
F. Colin

    Start: september 2003 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020