Deze site maakt gebruik van: Cookies

 
 
 

Opvallend algemeen sportnieuws

 

 

 

Ads door Google

Voetbalnieuws

Wielersportnieuws

   

Schaatsnieuws

Hardloopnieuws

Noord-Korea boos na blunder
Op de eerste dag van het olympische voetbaltoernooi heeft de organisatie in
een grandioze blunder begaan. Bij het voorstellen van de Noord-Koreaanse speelsters werd de vlag van Zuid-Korea geprojecteerd. De Noord-Koreaanse officials haalden de speelsters bij het zien van de vlag van de aartsrivaal direct van het veld. Pas na uitgebreide verontschuldigingen van de organisatie en met meer dan een uur vertraging werd er alsnog afgetrapt.
26 juli 2012 NOS
Nederland pakt wereldtitel honkbal
Oranje versloeg in de finale grootmacht Cuba met: 2-1. Oranje had eerder deze week in de finalegroep ook al gestunt tegen de vijfentwintigvoudig wereldkampioen en Cuba op een zeldzame nederlaag getrakteerd (4-1).
16 oktober 2011 NOS
F1-teams starten eigen competitie
Acht grote Formule 1-teams stappen uit de huidige competitie van de autosport organisatie FIA en willen volgend jaar een eigen competitie beginnen. Bij de acht zitten bekende teams als Ferrari, Renault en BMW. De teams weigeren zich neer te leggen bij de nieuwe regels van de FIA, die onder meer voorschrijven dat ze niet
meer dan zo'n 45 miljoen euro per jaar mogen uitgeven.
19 juni 2009 NOS
Mickelson van infuus naar de zege
Golfer Phil Mickelson is winnaar geworden  van het CA Championship. Ondanks fysiek
malheur. Mickelson had na de derde dag last van uitdrogingsverschijnselen en lag zelfs even aan het infuus. Ook op de slotdag voelde hij zich niet echt best, maar z'n
spel leed er nauwelijks onder. Met de toernooizege verdiende Mickelson 1,4 miljoen dollar.
16 maart 2009 NOS
Blik op sportdrank geeft goede moed
Mensen die naar sportdrank hebben zitten kijken hebben meer uithoudingsvermogen dan mensen die een flesje bronwater hebben gezien. De eerste groep mensen houdt het langer vol om met een been gestrekt omhoog te houden. Dat schrijven psychologen in het novembernummer van Psychology of Sport and Exercise. Het gaat om een klassieke vorm van priming: de hersenen gaan als het ware onbewust in de Ďvolhoudstandí staan, door de associatie met het sportproduct. Het drinken van sportdrankjes heeft echter nooit
meer dan een placebo-effect.
28-10-2008 NRC
Iraakse roeier te zwaar voor WK
Hamza Jaber reisde een paar duizend kilometer van Irak naar Duitsland voor het WK roeien. Jaber was ervan overtuigd dat hij daar een goede prestatie namens zijn land neer kon zetten.
Hij schreef zich in voor de klasse skiff lichtgewicht, maar na enkele dagen bleek de Irakees niet meer zo licht te zijn. Misschien was het leven in MŁnchen iets te goed voor hem geweest. Maar hij was in ieder geval te veel aangekomen om in de klasse mee te doen. De jury was onverbiddelijk en hij werd van de startlijst geschrapt. En de reis vanuit Irak was helemaal voor niets.
26-8-2007 NOS
Olympische Spelen voor de jeugd
Jeugdige sporters in de leeftijd van 14 tot 18 jaar krijgen hun eigen Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comite heeft ingestemd met de plannen voor de Jeugdspelen die een
winter- en een zomereditie krijgen. In de zomer van 2010 moeten de eerste Jeugdspelen een feit zijn. Ruim 3000 atleten kunnen meedoen. Omdat het evenement minder groot is dan de reguliere Olympische Spelen, kunnen ook kleinere landen de organisatie op zich nemen, denkt het IOC.
6 juli 2007 NOS
'Olympische' weg op Mount Everest
China legt een weg aan op de Mount Everest, speciaal voor de reis van de olympische vlam.De aanleg van de 108 kilometer lange weg begint volgende week.China verwacht dat de weg daarna nog meer toeristen en bergbeklimmers naar de hoogste berg ter wereld trekt. In april maakte het Chinese Olympische Comite bekend dat de olympische vlag voor de Spelen in Peking de langste route in de geschiedenis aflegt.De vlam is ontstoken in Olympia en is al naar Peking gebracht. De vlam maakt vervolgens een reis over alle continenten. In de eindfase wordt de vlam over de Mount Everest gedragen.
19 juni 2007 NOS
Problemen sportclubs bij innen contributie
Het innen van contributie is een steeds groter probleem voor voetbal-, hockey- en tennisclubs. Dat blijkt uit een onderzoek van incasso-organisatie Flanderijn onder 124 sportclubs.
Tientallen ervan hebben te maken met leden met een betalingsachterstand. Sommige clubs krijgen daardoor jaarlijks duizenden euro's te weinig binnen. Volgens Flanderijn hanteren penningmeesters van de sportclubs vaak ,,een vrij soft incassobeleid ten faveure van de persoonlijke band met clubleden''.
18 april 2007 Spits
Sportschoenen van 1500 euro
De witte versie van Nike Air Force 1. In Nederland is vanaf eind maart een gelimiteerde versie van de Nike Air Force 1 beschikbaar, een bruine schoen gemaakt van echt krokodillenleer en een witte van anacondaleer. Prijs: 1500 euro. Europa krijgt van elke versie bijna dertig paar schoenen en in Nederland zijn er van elke versie vier paar beschikbaar. De Nikeschoenen zijn populair en zeker de Air Force 1, die is vernoemd naar het vliegtuig dat de Amerikaanse president vervoert. De schoen is legendarisch geworden omdat het de eerste schoen was die de airtechnologie bezat (met luchtvering) en werd geadopteerd door verschillende spelers uit het Amerikaanse profbasketbal.
15 februari 2007 Spits
Chinezen zetten hoog in en willen olympische vlam op Mount Everest
De Chinezen willen proberen de olympische vlam naar de top van de Mount Everest te loodsen. Het olympisch vuur maakt traditioneel een tocht over de wereld alvorens aan te komen in de organiserende stad. De Chinezen willen nog dit jaar een test doen. Indien die slaagt, volgt in 2008 de officiŽle tocht naar de top van de aarde. Voor deze opmerkelijke onderneming vervaardigt het olympisch comitť een speciale toorts, zodat de vlam ook op ruim acht kilometer hoogte kan branden.
4 januari 2007 Spits
Peking houdt de Spelen goedkoop
Bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking ligt de prijs voor meer dan de helft van de kaartjes onder de 10 euro. De organisatoren willen met de lage prijzen de Spelen toegankelijk maken voor zo veel mogelijk toeschouwers. Kaartjes gaan tussen de 3 en de 97 euro kosten. In de eerste helft van volgend jaar begint de kaartverkoop in China.
30 november 2006 NOS
Turnster Evi Neijssen wordt atlete
Evi Neijssen stopt met onmiddellijke ingang met turnen en gaat zich richten op het polsstokhoogspringen.Dat maakte de 19-jarige topturnster bekend. De Limburgse veroverde in 2005 tijdens de Universiade een gouden medaille op het onderdeel sprong en maakte deel uit van de Nederlandse turnselectie.
3 augustus 2006 NOS
 
Franse windsurfer maakt tocht over Indische Oceaan
De Franse avonturierster Raphaela le Gouvello is gisteren van Exmouth in het noordwesten van AustraliŽ aan een windsurftocht begonnen, die haar binnen 75 dagen op het eiland Reunion voor de kust van Afrika moet brengen.Le Gouvello wil als eerste windsurfer de Indische Oceaan oversteken.
11 april 2006 Metro
 
Badmintonshuttle wordt schaars
De vogelgriep heeft zelfs invloed op de sportwereld. Ganzenveren worden in China, het land waar vrijwel alle badminton shuttles gemaakt worden, langzamerhand een schaars goed.
17 maart 2005 Metro
 
Videoscheidsrechter
Op het tennistoernooi van Key Biscayne, eind maart, zal voor het eerst gebruik worden gemaakt van videobewijs bij omstreden beslissingen. Ook op de komende US Open zal de techniek worden toegepast. Elke speler krijgt per set twee keer de mogelijkheid een call van de umpire of lijnrechter te laten bekijken door een videoscheidsrechter. Die beoordeelt dan of de bal in of uit was. Als de beelden aantonen dat de speler gelijk heeft, behoudt hij zijn twee mogelijkheden op nader onderzoek. De videotechniek, genaamd HawkEye, was al met succes getest tijdens de Hopman Cup in Perth.
7 maart 2006 NOS
 
Baird oudste olympiŽr ooit
Scott Baird mag zich tijdens de komende Winterspelen de oudste olympiŽr ooit noemen. De Amerikaan,die lid is van de curlingploeg van de VS, is vrijdag op de dag van de opening van de Spelen in Turijn 54 jaar en 282 dagen oud. Baird verdringt in het klassement der 'oudjes' de Britse skeletonner James Coates, die in 1948 in St.Moritz 53 jaar en 328 dagen oud was.
7 februari 2006 NOS
 
Chinezen als eersten op de lange latten
De Chinezen zijn mogelijk de eerste skiŽrs geweest. Op rotstekeningen in Xinjiang, die tussen de duizend en tweeduizend jaar oud zijn, hebben archeologen bewijzen gevonden dat jagers in de steentijd op de lange latten stonden, zo heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.
24 januari 2006 Spits
 
Olympic Experience in Amsterdam geopend
In het Olympisch Stadion in Amsterdam is het centrum Olympic Experience geopend. Het centrum draait om helden en hoogtepunten van de Nederlandse sport uit de afgelopen 100 jaar. Aan de hand van videoclips, films, biografieŽn en unieke foto's kunnen de bezoekers vanaf 20 oktober favoriete hoogtepunten uit de sport opnieuw beleven. Vooralsnog zijn er tien sporten geselecteerd: voetbal, schaatsen, wielrennen, hockey, judo, ruitersport, tennis, zwemmen, atletiek en roeien. De bezoeker kan een rondreis maken door de catacomben van het Olympisch Stadion en ervaren wat het is om topsporter te worden, te zijn en te blijven. Bijzonder in het centrum is het wisselpodium voor actuele sportthema's of -onderwerpen. Turijn 2006 is het eerste onderwerp. Belangstellenden worden ook uitgedaagd zelf actief bezig te zijn. Zo kan er onder meer geschaatst worden tegen olympisch kampioen Gerard van Velde (op de beroemde schaatsplank van vijfvoudig olympisch kampioen Eric Heiden) of gefietst worden tegen wereldkampioen Theo Bos.
13 oktober 2005 Spits
 
Adidas neemt Reebok over
Adidas betaalt ruim drie miljard euro voor zijn Amerikaanse concurrent. De concerns hebben samen een jaaromzet van bijna tien miljard dollar. Dat is net zoveel als marktleider Nike. De overname wordt voor volgend jaar zomer afgerond. In het tweede kwartaal is de winst van Adidas met 33% tot 94 miljoen euro gestegen.
3 augustus 2005
Londen organiseert Spelen 2012
Op het congres van het Internationaal Olympisch Comite in Singapore hebben de IOC-leden de Olympische Spelen van 2012 toegewezen aan Londen. In 1908 en 1948 vonden de Spelen ook in Londen plaats. Londen, vooraf na topfavoriet Parijs als tweede kanshebber ingeschat, rekende in vier stemronden achtereenvolgens af met Moskou, New York, Madrid en Parijs. In de laatste ronde verloor Parijs met 54-50.
6 juli 2005
 
Armstrong helpt in strijd tegen doping
Lance Armstrong heeft tot twee keer toe een financiŽle bijdrage geleverd aan de internationale wielrenunie UCI in de strijd tegen doping. De Amerikaanse wielrenner deed dat volgens UCI-voorzitter Hein Verbruggen bij twee gelegenheden met het verzoek er verder geen ruchtbaarheid aan te geven. De Amerikaan sprak er desondanks in mei zelf openlijk over, waarna Hein Verbruggen gisteren bevestigde.
 1 juli 2005 Spits
 
Een wereld, een droom
China heeft gisteren de officiŽle slogan voor de Olympische Spelen in 2008 in Peking gelanceerd: een wereld, een droom. IOC-president Jacques Rogge was er tevreden over.
Hij vond dat de slogan de olympische gedachte goed weergeeft.
27 juni 2005 Metro
 
Verplichte harttest topsporters
De medische keuring voor profsporters zal worden uitgebreid met een harttest. De zogeheten cardiovasculaire screening wordt onderdeel van het medische pakket van alle bij NOC*NSF geregistreerde A- en B-sporters. Eventuele hartafwijkingen kunnen met de test worden vastgesteld. Tjeerd de Vries, chef-arts van NOC*NSF, stelt dat er van een toename van acute hartdood in de topsport geen sprake is. "Doordat de wetenschappelijke inzichten zijn verbeterd, kunnen we de risico's nu beter inschatten en checklists maken." Uit onderzoek blijkt dat circa 90% van de personen met een verhoogd risico op acute hartstilstand met een regelmatige screening in kaart kan worden gebracht.
7 juni 2005
 
Sporter in rood tenue wint vaker
Sporters in rode kleding hebben meer kans om te winnen dan sporters die een andere kleur dragen. Dat is geen bijgeloof, maar blijkt uit onderzoek van de universiteit van Durham. De wetenschappers bekeken onder meer vechtsporten op de Olympische Spelen van 2004. Daar kregen de deelnemers door loting een rood of blauw tenue. Sporters in het rood wonnen vaker. Ook op het EK Voetbal vorig jaar waren teams met rode shirts opvallend succesvol. Volgens de onderzoekers wordt de kleur rood geassocieerd met agressie en een hoge testosteronspiegel. Tegenstanders zouden zich daardoor laten imponeren.
19 mei 2005
 
Spelen van Athene boeken 'winst'
De Olympische Spelen van Athene in 2004 hebben de organisatie een winst van 131,6 miljoen euro opgeleverd. Tegen de uitgaven van 1,9 miljard  euro stond een bedrag van 2,1 miljard euro aan inkomsten. De winst voor het organiserende comitť lijkt mooier dan hij is, want de kosten van het bouwen van accommodaties en het verbeteren van de infrastructuur en de veiligheid waren voor rekening van de Griekse regering. In totaal kostten de Spelen het land liefst 11 miljard euro. Het Grieks olympisch comite (ATHOC) zal de winst dan ook voor het grootste deel doorsluizen naar de regering. Slechts 7,02 miljoen euro mag het ATHOC op de eigen rekening bijschrijven.
13 mei 2005
 
Verbazing over Nederlands gras in Duitse stadions
De Duitse voetballiefhebbers zijn er onaangenaam door verrast dat een Nederlands bedrijf de grasmatten mag leggen in zeven van de twaalf stadions waar in 2006 het WK voetbal wordt gespeeld. ,,Een slecht voorteken'', noemde de boulevardkrant Bild Zeitung het zondag.
22 maart 2005 Spits
 
NOC*NSF richt zich op Spelen 2028
Sportkoepel NOC*NSF gaat onderzoeken of het mogelijk is de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen naar Nederland te halen. De speciaal opgerichte werkgroep (met vertegenwoordigers uit sport, gemeenten, rijksoverheid en bedrijfsleven) hoopt het onderzoek naar de haalbaarheid eind van het jaar afgerond te hebben. Op basis van een eerste analyse schat de koepel in dat organisatie voor 2028 niet reŽel is. Als Nederland de Spelen van 2028 krijgt toegewezen, dan zou het evenement voor de tweede keer gehouden worden op Nederlandse bodem. Het zou dan exact 100 jaar na de eerste keer zijn: 1928 in Amsterdam.
22 maart 2005
 
Zeilster in recordtijd om de wereld
Solozeilster Ellen MacArthur heeft in een nieuwe recordtijd rond de wereld gevaren. Maandag passeerde de Britse na 71 dagen,14 uur en 18 minuten in haar 75 voet lange trimaran een denkbeeldige finishlijn tussen het Franse eiland Ouessant en het Britse Cornwall. De 28-jarige zeilster scherpte het oude record van de Fransman Joyon aan met r im een dag. Ze zeilde 27.348 zeemijlen (ca. 43.000 kilometer) sinds ze op 28 november vertrok. Ze kwam niet meer aan land en brak vijf tussenrecords. MacArthur trotseerde stormen, kampte met problemen met het grootzeil en voer rakelings langs een walvis.
Haar wacht een heldenontvangst in Falmouth.
8 februari 2005
 
Bokslegende Max Schmeling overleden
Woensdag is voormalig wereldkampioen Max Schmeling (99) overleden. In 1930 werd de Duitser wereldkampioen in het zwaargewicht. In zijn gevecht met Jack Sharkey leek de Duitser te moeten opgeven,maar door diskwalificatie van de Amerikaan pakte hij de titel. Twee jaar later nam Sharkey revanche. De meest tot de verbeelding sprekende zege boekte Schmeling in 1936. In een gevecht, waarbij geen titel op het spel stond, sloeg hij de onklopbaar geachte Joe Louis (VS) knock-out. In 1938, toen het wel om de titel ging, won Louis. In die dagen werd Schmeling door de nazi's in hun propaganda neergezet als symbool voor het onoverwinnelijke arische ras.
4 februari 2005
 
Computer kraakt simpele versie Go
Voor het eerst is met kunstmatige intelligentie een eenvoudige variant van het Chinese denkspel Go `opgelost'. Op een speelbord van vijf bij vijf lijnen weet het computerprogramma van ir. Erik van der Werf altijd hoe het moet winnen. De NWO-onderzoeker promoveert donderdag aan de Universiteit Maastricht.
Terwijl schaakcomputer Deep Blue al in 1997 wereldkampioen Kasparov versloeg, is er nog steeds geen programma dat een sterke Go-amateur kan verslaan. Het algoritme dat Van der Werf voor een volledig bord (19 bij 19  lijnen) ontwikkelde, moet daartoe op termijn wel in staat worden geacht. Het programma verbetert zichzelf doordat het van voorbeeldpartijen leert.
22 januari 2005 de Volkskrant
 
Sijbrands scherpt record blindsimultaan aan
Ton Sijbrands heeft zijn wereldrecord blindsimultaan dammen verbeterd. De 55-jarige Amsterdammer kwam zaterdag in het Overijsselse Lutten na 24 uur en 39 minuten uit op een score van 44 punten voor en 4 tegen. Hij speelde 24 partijen, waarvan hij er 20 won en 4 keer remise speelde. Het winstpercentage van 91,667 lag ruim boven de reglementaire eis van 70 procent. Het was sinds 1982 de negende recordpoging van Sijbrands, die nog altijd de wereldranglijst aanvoert.
18 december 2004 Spits
 
Snookerlegende Charlton overleden
Snookerlegende Eddie Charlton is op 75-jarige leeftijd overleden. Charlton werd in 1964 professional en won direct de Australische titel. Hij pakte die titel vervolgens nog twintig keer in 21 jaar. Tevens won hij het WK matchplay, door in de finale Ray Reardon te verslaan. Charlton stond tussen 1976 en 1982 nummer drie van de wereld. De Australier maakte in de jaren '70 furore in het Engelse TV-programma 'Pot Black'. Hij wist het programma driemaal te winnen. Ook zette hij in 'Pot Black' een break van 110 neer, iets wat nooit verbeterd zou worden.
8 november 2004
 
Opening Spelen 2008 op 8 augustus om 8 uur 's avonds
De officiŽle openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2008 in Peking is vastgesteld op 8 augustus om acht uur 's avonds. Vier keer komt het Chinese geluksgetal acht in die datum voor, benadrukte Wang Qishan, de burgemeester van Peking, nog bij de bekendmaking. De datum is eerder dan verwacht. Voor het naar voren halen van de Spelen is gekozen om zo min mogelijk twee andere televisiesporten in de weg te zitten: de US Open tennis en Major League honkbal.
In Peking is het in augustus zes uur later dan in Nederland. De opening van de Spelen is in Nederland om 14.00 uur.
5 november 2004
 
Mijlpaal cricketer Shane Warne
Shane Warne heeft het record genomen wickets in het testcricket verbeterd. De Australische leg-spinner nam in de vijfdaagse tegen India in Madras het wicket van Irfan Pathan, waarmee hij op 533 'slachtoffers' komt te staan, ťťn meer dan de Srilankaan Muttiah Muralitharan. Warne vestigde zijn totaal overigens in 114 wedstrijden, waar Muralitharan
er slechts 91 testmatches voor nodig had. Courtney Walsh, voormalig captain van West Indie, is verder de enige bowler die meer dan 500 wickets wist te nemen.
14 oktober 2004
Beste wickettakers in testmatches
Wichet.

Tests

Jaren

1 Shane Warne 533 114 92-
2 Muttiah Muralitharan 532 91 92-
3 Courtney Walsh 519 132 84-01
4 Glenn McGrath 446 99 93-
5 Kapil Dev 434 131 78-94
6 Richard Hadlee 431 86 73-90
7 Wasim Akram 414 104 85-02
8 Anil Kumble 409 86 90-
9 Anil Kumble 405 98 88-00
10 Ian Botham 383 102 77-92
 
Fan spant zaak aan om 'homerun'-bal
De honkbal die Barry Bonds voor zijn 700e homerun de tribunes injoeg, is veel geld waard. Zoveel geld dat een fan van de San Francisco Giants een rechtszaak heeft aangespannen. Timothy Murphy claimt dat Steve Williams de bal van hem heeft gestolen. Het is niet de eerste keer dat een honkbal inzet van een proces is. In 2001 stonden twee mannen voor de rechter die beiden claimden eigenaar te zijn van de bal die Barry Bonds voor zijn 73e homerun in dat seizoen een record in het Amerikaanse honkbal de baai van San Francisco insloeg. De rechter besliste dat beiden de opbrengst van de veiling van die bal 450.000 dollar moesten delen. De twee kemphanen hielden met die uitspraak amper genoeg geld over om de juridische kosten te betalen. Met zevenhonderd homeruns werd Bonds de derde honkballer ooit die die magische grens passeerde. Hank Aaron is recordhouder met 755 homeruns. Babe Ruth sloeg er 714. De bal die hij in 1934 voor zijn 700e homerun wegsloeg, leverde de bezitter destijds 20 dollar op.
30 september 2004 Spits
 
Parachute springen
Een Zuid-Afrikaanse heeft een vrije val van 3700 meter hoogte overleefd. Zij leek te pletter te slaan toen haar parachute niet openklapte en lijnen van haar reservescherm braken. De 23-jarige Christy McKenzei wilde na een vrije val van 45 seconden haar parachute openklappen,maar er gebeurde niets. Toen ze reservescherm opende, braken enkele lijnen en raakten de andere in de knoop. Met meer dan 200 km per uur stortte zij naar beneden. Vlak boven de grond werd zij echter door stroomkabels opgevangen. Zo kwam ze er met een bekkenbreuk van af. Na afloop zei ze dat ze zal blijven springen.
23 augustus 2004
 
Olympische Eric 'De Aal' vervangen door Ibrahim 'De Slak'
Eric 'De Aal' Mousambani is niet in Athene. De zwemfederatie FINA wilde geen poespas met de Afrikaanse zwemmer zoals in Sydney. Daar verdronk de zwemmer uit Equatoriaal-Guinea bijna op de 100 meter vrije slag. Hij was daar op de 100 meter ruim acht seconden langzamer dan Pieter van den Hoogenband de 900 meter. De Aal is in Athene vervangen door Ibrahim Githaiga, de eerste olympische roeier ooit uit Kenia, al snel herdoopt in 'De Slak'. Githaiga is een zwaargebouwde skiffeur van 35 jaar. Hij finishte zaterdag in zijn serie met ruim 250 meter achterstand op de Estlandse winnaar Jaanson. Zijn tijd van 8.13,33 was veruit de langzaamste onder de 29 skiffeurs.
16 augustus 2004 Spits
 
Historische olympische nederlaag Dream Team
Puerto Rico heeft de Verenigde Staten een historische nederlaag toegebracht. Het Dream Team, dat sinds 1988 geen duel verloor in het olympisch toernooi, werd met duidelijke cijfers geklopt: 73-92. Met dank aan de strakke verdediging had Puerto Rico halfkoers al een gat van 22 punten geslagen.Opmerkelijk genoeg was de VS niet in staat terug te komen.
15 augustus 2004
 
Tienduizendste testmatch-run Lara
Brian Lara heeft in Manchester bij de testmatch tegen Engeland zijn 10.000 ste testmatch-run gescoord. De West-Indier (35) is na de AustraliŽr Allan Border (met 11.174 runs eerste op de ranglijst van het aantal runs), zijn landgenoot Steve Waugh en de Indier Sunil Gavaskar de vierde cricketer die deze mijlpaal bereikt.
15 augustus 2004
 
Tiger Woods evenaart Greg Norman.
Woods staat voor de 331ste week bovenaan de PGA-wereldranglijst golf.
Daarmee evenaart hij het record van Greg Norman (AustraliŽ).
Woods is overigens nu 261 weken op rij de mondiale nummer een.
9 augustus 2004
 
De olympische poster van 1928 is bijzonder door een fantastische fout
Ontwerper Jos Rovers tekende een atleet in wit tenue. Op de achtergrond wappert de olympische vlag voor de markante Marathontoren bij het Amsterdamse Olympische Stadion. Waar het hier om gaat, is de beweging, die de atleet maakt. In volle ren zwaait zowel zijn linkerarm als -been naar voren. En dat kan niet, weet iedereen die ervaring heeft met hardlopen. Iemand die dat doet, helt te veel naar links en zal omvallen. Een normale loper zal als zijn linker- arm naar voren zwaait, zijn rechterbeen vooruitplaatsen om in balans te blijven. Daarom kreeg deze poster als bijnaam `De Telganger'. Dat is een begrip uit het paardrijden, waarbij het dier in draf tegelijkertijd zijn beide linkerbenen en daarna zijn rechterbenen verzet.
23 juli 2004 NRC
Zie ook Olympische posters

 
Athene bijna 1,5 miljard duurder
De kosten van de Olympische Spelen vallen beduidend hoger uit dan begroot. De Griekse minister Alogoskoufis van Financien onthulde in een parlementaire commissie dat de uitgaven voor Athene circa 6 miljard euro gaan bedragen. Dat is 1,4 miljard boven het budget. De forse overschrijding wordt goeddeels veroorzaakt door de loonkosten voor de bouwvakkers die vele overuren moesten maken om de olympische accommodaties op tijd af te krijgen.
17 juni 2004
 
Andy Roddick verbetert tennis wereldrecord serveren
Op het gras van Queen's in Londen liet hij een opslag van zijn racket vertrekken die door de snelheidsmeter geklokt werd op 246,2 kilometer per uur. Het oude record stond ook op zijn naam met 244,6 kilo meter en dateerde van de Daviscup wedstrijd tegen Zweden in april in Florida.
12 juni 2004 Metro
 
Een bizarre ontknoping
Matthew Emmons was wel de meest besproken schutter van de Olympische Spelen van Athene 2004. De 23-jarige Amerikaan had al goud gewonnen in de discipline 'Klein Kaliber Geweer 60 schoten liggend' en was op weg naar zijn tweede olympische triomf op 'Klein Kaliber Geweer drie houdingen (3 x 40 schoten)' toen het noodlot toesloeg.
Nog ťťn schot had hij te gaan om zich als eerste voor de finale te plaatsen. Hij schoot, een tien, maar zag die score niet op zijn schermpje komen. Verbaasd keek hij om zich heen. Toch niet afgegaan? Hij werd snel uit de droom geholpen. Hij had wel geschoten, maar op de verkeerde schijf! Kijk maar bij je buurman... Hij duikelde van plaats ťťn naar plaats acht. Zijn verklaring achteraf: "Ik keek niet naar het nummer boven de schijf. Ik was te druk bezig om m'n hartslag onder controle te brengen." Het goud ging nu naar de Chinees Zhanbo Jia, ťťn van de vele Chinese sporters die vier jaar vůůr de Spelen in Peking al duidelijk maakten dat China er in 2008 helemaal wil staan en de Verenigde Staten wellicht van de eerste plaats in het medailleklassement kan stoten.
Bron: De Sportkalender
 
Khan evenaart zeldzaam record op golfbaan
De Engelse golfer Simon Khan heeft tijdens de tweede ronde van het Wales Open een zeldzaam record geŽvenaard. Hij speelde de eerste negen holes in slechts 27 slagen, 9 onder par.
De 31-jarige Brit sloeg 7 birdies, 1 eagle en 1 par. In de historie van de Europese Tour presteerden dit slechts twee andere spelers: de Spanjaard Canizares in 1978 in het Zwitserse Open en de Zweed Joakim Haeggman in de Dunhill Cup in 1997.
Met de 27 slagen van de eerste negen holes ging Khan op jacht naar het wereldrecord van 59 slagen over achttien holes. Dit staat op naam van vier Amerikanen. In Europa kwam elf spelers een keer op zestig uit. Bij deze poging faalde Khan. Nog slechts twee birdies maakte hij op de tweede negen. Hij finishte met 61 slagen en nam de kop in het tussenklassement.
5 juni 2004 De Volkskrant
 
Navratilova krijgt wildcard Roland Garros
De inmiddels 47-jarige tennislegende Martina Navratilova heeft voor het enkelspel op de Open Franse titelstrijd, dat 24 mei begint, een wildcard gekregen.
De Amerikaanse oudgediende had zelf om een startbewijs voor Roland Garros gevraagd. Ze wil daarmee haar laatste zege in Parijs, twintig jaar geleden, en haar laatste optreden op Roland Garros, tien jaar terug, enige luister bijzetten. Navratilova maakte begin vorige maand na bijna tien jaar haar rentree in het enkelspel. Zowel in Amelia Island als later in Charleston verloor ze in de eerste ronde. In het dubbelspel speelde Navratilova de laatste tien jaar gewoon door. Ze won in haar lange loopbaan 167 titels in het enkelspel, een record met eeuwigheidswaarde.
14 mei 2004 Metro
 
Sport Oscar krijgt meer aanzien in sportwereld
De Sport Oscar, officieel de Laureus World Sport Award, krijgt steeds meer aanzien in de internationale sportwereld. Maandag vindt in Estoril de vijfde uitreiking plaats. De enige Nederlandse kandidate is zwemster Inge de Bruijn, genomineerd in twee categorieŽn. Twee invloedrijke sponsors organiseerden de bijeenkomst voor de eerste keer in 2000 over het jaar 1999. De eerste winnaars waren golfer Tiger Woods en atlete Marion Jones. De huidige `titelhouders' zijn wielrenner Lance Armstrong en tennisster Venus Williams.
Ondanks meerdere nominaties (De Bruijn, Van den Hoogenband, Uytdehaage) was er slechts ťťn keer een hoofdprijs voor een Nederlander. Rolstoeltennister Esther Vergeer werd uitgeroepen tot de 's werelds beste gehandicapte sporter van het jaar 2001.
6 mei 2004 Metro
 
Ian Thorpe in Athene toch op 400m
De AustraliŽr Ian Thorpe kan zijn olympische titel de 400m vrije slag toch verdedigen. Zijn landgenoot Craig Stevens maakte gisteren op de Australische televisie bekend dat hij zijn plaats afstaat aan het zwemfenomeen. Stevens wil zich concentreren op de andere afstanden waarop hij zich heeft gekwalificeerd.
Thorpe bracht AustraliŽ in rep en roer nadat hij bij de Olympische kwalificatiewedstrijden in de series van de 400 vrij van het startblok was gevallen. Hij verspeelde daardoor zijn startbewijs op de afstand waarop hij als wereldrecordhouder al zeven jaar ongeslagen is. Stevens kreeg de plaats van Thorpe nadat hij in de trials als tweede was geŽindigd. Stevens benadrukte nooit onder druk te zijn gezet door zijn vriend Thorpe.
27 april 2004 Spits
 
Recordaantal landen in Athene
Een recordaantal van 202 landen doet in augustus mee aan de Olympische Spelen in Athene. Het Internationaal Olympisch Comitť (IOC) heeft dat gisteren bekendgemaakt.
Vier jaar geleden in Sydney maakten 199 landen hun opwachting. Sinds die Spelen keerde Afghanistan terug en traden Kiribati en Oost-Timor toe tot de olympische familie. Oost-Timor deed in 2000 al mee onder de olympische vlag. Bij de eerste moderne Spelen in 1896 in Athene waren indertijd sporters uit veertien landen actief.
19 maart 2004 Spits
 
Zwemster Gould (47) naar olympische trials
Shane Gould, drievoudig olympisch kampioene in 1972 in Munchen, neemt deel aan de Australische olympische kwalificatiewedstrijden. De 47-jarige voormalig topzwemster heeft zich geplaatst voor de 50 meter vlinderslag dankzij winst in de US Masters van afgelopen jaar in 30.32. Tot een optreden in Athene zal het echter niet komen. Het onderdeel waarop Gould uitkomt is geen olympisch nummer.
27 februari 2004 Metro
 
Olympisch Museum in stadion Amsterdam
Er komt definitief een Olympisch Museum in het Amsterdamse Olympisch Stadion.
De Sponsor Loterij heeft toegezegd een bedrag van 1 miljoen euro te investeren. NOC*NSF had al een bijdrage toegezegd. Het museum wordt naar verwachting Op 23 juni geopend, de dag waarop de Olympische vlam voor een dag naar het stadion komt. Het sportmuseum Olympion in Lelystad wordt op termijn gesloten. De collectie zal worden overgebracht naar het nieuwe Olympisch Museum. Het bestuur van Olympion had al eerder aangegeven naar het Olympisch Stadion te willen verhuizen. Het museum opende in mei 200l de deuren, maar raakte al snel financieel in de problemen doordat de bezoekersaantallen laag bleven. Met een verhuizing naar de randstad denkt het museum meer bezoekers te kunnen trekken.
13 februari 2004 Metro
 
Voormalig wereldkampioen zwaargewicht George Foreman wil een rentree in  maken
De 55-jarige Amerikaan is in training om op het juiste gewicht te komen. "Ik ben hard aan het trainen en wil op een gewicht van 101 kg komen. Als dat me lukt, zal ik nog een keer vechten", aldus Foreman, die zeven jaar geleden voor het laatst in de ring stond. "Een heleboel mensen zullen zeggen dat ik gek ben, maar daar trek ik me niets van aan want dat zeiden ze ook al toen ik negentien was". Foreman won in het verleden 76 van zijn 81 gevechten. De Amerikaan sloeg daarbij 68 keer zijn tegenstander knock-out.
10 februari 2004
 
Olympisch vuur kost zeker 80.000 euro
Het laten branden van de olympische vlam kost de organisatie van de Olympische Spelen (13-29 augustus) en de Paralympics (17-28 september) in Athene een lieve duit.
Naar schatting is in die periode in totaal 350.000 kubieke -meter aardgas nodig: Athoc sloot daarvoor met energieleverancier EPA een contract af ter waarde van 80.000 euro.
3 februari 2004 Spits
 
DSM ontwikkelde exclusief voor olympiagangers hersteldrank
Nederlandse topsporters kunnen op de Olympische Spelen in Athene exclusief gebruikmaken van een nieuwe hersteldrank. Dankzij het door DSM ontwikkelde drankje zouden ze zo'n 5 procent sneller herstellen van een zware inspanning dan normaal. Met de hitte in augustus in Athene als extra tegenstander is dat laatste een voorsprong op de concurrentie, meende technisch directeur Joop Alberda van sportkoepel NOC*NSF gisteren bij de symbolische overdracht. NOC*NSF heeft tot en met Athene exclusiviteit geŽist van DSM, dat als partner al een tijd aan de sportkoepel is verbonden. Onderzoek onder twaalf sporters gaf aan dat met name duursporters voordeel van de drank (PeptoProSports) kunnen hebben.
29 januari 2004 Metro
 
Bob Mathias: jongste Olympisch kampioen
Op 17-jarige leeftijd won Bob Mathias op de tienkamp in 1948 bij de Olympische Spelen in Londen als jongste atleet ooit olympisch goud. Vier jaar later werd hij in Helsinki de eerste atleet die op de tienkamp zijn olympische titel prolongeerde. 
 
Olympisch zilver
In 1920 veroverde Nederland Olympisch zilver bij het onderdeel touwtrekken.
Ads door Google

 
 
Start: september 2003 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020