Deze site maakt gebruik van: Cookies

 
 
 

Opvallend schaatsnieuws

 

 

 

Ads door Google

Verweij sneller dan Brodka
Startschot zorgt voor verschillen in tijd
Dat Koen Verweij gisteren niet tot olympisch kampioen op de 1500 meter werd gekroond, lijkt na tal van berekeningen best bijzonder. De 23-jarige Nederlander schaatste volgens diverse wetenschappers eigenlijk harder dan de Poolse winnaar Zbigniew Brodka.
Het verschil is vooral te herleiden naar de binnen- en buitenbaan. De rijders staan namelijk 15 meter van elkaar vandaan. De schaatser in de buitenbocht staat dichter bij de starter en zou het startschot naar verluidt liefst 45 duizendste van een seconde eerder horen.
Uitgerekend Brodka startte in de 17e race in de buitenbaan en Verweij moest in de allerlaatste rit (20) in de binnenbaan beginnen. De Pool won de olympische 1500 meter met een verschil van slechts 3 (!) duizendste van een seconde. Hij kon vanwege het startschot in principe 0,045 eerder van start. Een tijdcorrectie, maar de reglementen van de internationale schaatsunie ISU voorzien hier niet in, leert dus dat Verweij volgens natuurkundigen 0,042 sneller was.
16 februari 2014 De Telegraaf
Kuipers heeft brons Calgary terug
De internationale schaatsunie (ISU) heeft besloten Simon Kuipers de bronzen medaille, die hem bij WB-wedstrijden in Calgary werden ontnomen, terug te geven. De ISU honoreerde het beroep dat door de Nederlandse bond was aangespannen. Kuipers versloeg tijdens een race over 1.000 meter de Amerikaan Shani Davis en werd daarom ook gehuldigd als de nummer drie. Enkele uren later moest Kuipers de plak inleveren,omdat de tijdwaarneming
Kuipers een langzamere tijd had gegeven dan Davis. Hoofdarbiter Jim McClements negeerde
daarbij de finishfoto waarop te zien was dat Kuipers, met de schaats op het ijs, als eerste over de finish kwam.
18 december 2007 NOS
Minder kans op Elfstedentocht
De kans op een Elfstedentocht neemt af. Periodes van strenge vorst zullen bij temperatuurstijging kleiner worden. Dat stelt het KNMI in vier scenario's over het klimaat in Nederland in 2050. Als de temperatuur sterk stijgt en wind verandert, is de kans op een Elfstedentocht het kleinst. Dit omdat de koudste dagen in de winter volgens de verwachting meer opwarmen dan gemiddeld.
31 mei 2006 Metro
 
Productiefout in Swift Skin-pak
De Nederlandse schaatsers rijden op de Olympische Spelen in Turijn niet in de gloednieuwe Swift Skin II-pakken. Uit onderzoek is gebleken dat er een fout is gemaakt bij de vervaardiging en die pijnlijke blunder is niet meer op tijd te herstellen. Op het onderbeen is door fabrikant Nike een zogenoemde mesh-laag per ongeluk binnenstebuiten op het pak aangebracht. "Dat is niet zo met het blote oog te constateren", stelde Nike-woordvoerder Stephan Lub. "We hebben tests gedaan, waarbij we op deze fout zijn gestuit." De tests werden uitgevoerd nadat enkele schaatsers op de EK allround geklaagd hadden over het pak.
23 januari 2006 NOS
 
Heiden beste schaatser aller tijden
Eric Heiden is de beste schaatser aller tijden. Een onderzoek van Team Support Systems, in samenwerking met de vakgroep Econometrie van Groningse Rijksuniversiteit, heeft dat uitgewezen. De resultaten werden donderdag in Heerenveen, nabij Thialf, gepresenteerd. Op de overall-lijst komt na de Amerikaan Heiden de Nederlander Ard Schenk. De nummer drie is een Fin uit vervlogen tijden, Clas Thunberg. Rintje Ritsma staat zevende, Gianni Romme negende, Kees Verkerk tiende. Een speciaal computermodel vergeleek de prestaties van toen en nu. Alle variabelen (overdekte banen, schaatspakken, betere trainingsmethoden) werden daarbij verrekend. Daardoor laat het model de sporters 'virtueel' onder vergelijkbare omstandigheden rijden.
Bij de vrouwen is Gunda Niemann de beste. De Duitse, vrij recent gestopt, wordt gevolgd door de Russin Lidia Skoblikova en de nog actieve Duitse Anni Friesinger. Beste Nederlandse is Atje Keulen-Deelsta, op plek dertien.
20 januari 2006 Spits
 
Biddinghuizen krijgt unieke ijsbaan
Schaatsliefhebbers kunnen vanaf 2007 terecht op een 4,7 kilometer lange openlucht ijsbaan in het Flevolandse dorp Biddinghuizen. De kunstbaan is een wereldprimeur, omdat hij zo lang wordt. Daarnaast is er in de zomer plaats voor andere sporten, zei Ketelaar dinsdag. De ijsbaan in Biddinghuizen krijgt diverse bochten, waardoor het parcours meer op een formule-1 circuit gaat lijken dan op een schaatsbaan in de gebruikelijke vorm van een ovaal. Dorhout Mees wil er vanaf 2007 honderd dagen per jaar ijs laten liggen. De rest van de tijd kunnen er bijvoorbeeld skeelerrijders en wielrenners terecht.
27 december 2005 AD
 
Kenianen wagen zich op glad ijs
De Keniaanse hoofdstad Nairobi is een schaatsbaan rijker. Volgens de initiatiefnemers gaat het om de eerste ijsvloer op de evenaar. De baan van 400 vierkante meter is aangelegd in een hal van een gloednieuw luxehotel. De meeste Kenianen draaien in de 'grootste koelkast van Afrika' hun allereerste rondjes op schaatsen. Verkleumde liefhebbers kunnen zich opwarmen bij het kraampje met Glühwein.
26 december 2005 Spits
 
Ankoné houdt het alweer voor gezien
Frédérique Ankoné stopt per direct met schaatsen. Ze kan het niet opbrengen alles te doen en laten voor de sport.
De 23-jarige Oldenzaalse had in 2002 al eens de schaatsen opgeborgen. Ook toen gaf ze aan niet goed bestand te zijn tegen de druk van topsport bedrijven. In januari 2004 pakte ze het schaatsen toch weer op en vorig seizoen brak ze zelfs door met een zesde plaats bij het EK allround. Ankoné tekende begin van dit jaar bij tot en met de Spelen van Turijn in 2006. Ze is echter deze zomer tot de conclusie gekomen dat het presteren op topniveau te veel druk op haar legt. Coach Jac Orie van Postcode Loterij betreurt haar besluit: „Ze is een groot schaatstalent en daarom vind ik het natuurlijk jammer dat ze stopt.
29 september 2005 Spits
 
Schaatsen
3.40,88 klokte Chad Hedrick afgelopen weekend op de drie kilometer. Dat was bijna twee seconden sneller dan het wereldrecord van Gianni Romme, al blijft die wel wereldrecordhouder. Hedrick reed zijn tijd namelijk tijdens een training die niet voldeed aan de eisen van de internationale schaatsbond ISU.
17 januari 2005 Metro
 
Jan Maarten Heideman test vogelpak
Marathonschaatser Jan Maarten Heideman, bekend om zijn innovaties, heeft weer een nieuwtje: het vogelpak. In de hoop met minder luchtweerstand te kunnen schaatsen test Heideman momenteel een pak met een structuur die vergelijkbaar is met de verentooi van een vogel.In het verleden kwam de schaatser al eens met een haaienvinnen pak, maar uitgerekend visboer Jan Karregat uit Volendam wees Heideman op de voordelen van een verenstructuur. Heideman verdiept zich al lang in vernieuwingen van materiaal. Behalve pakken zocht hij het ook in de schaatsen zelf. Hij introduceerde zo met wisselend succes al de carveschaats, de warmteschaats, de 3D-schaats en de wisselschaats.
26 oktober 2004 Spits
 
IJs van Thialf nu met glijmiddel
Het kunstijs van stadion Thialf wordt dit seizoen bij grote wedstrijden van wat druppeltjes glijmiddel voorzien.
De glijweerstand van het ijs neemt daarmee met 10 procent af, zegt ijsmeester Beert Boomsma. De samenstelling van het middel, dat hij ontwikkeld heeft in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam, geeft hij niet prijs. Per duizend liter water wordt er 5 milliliter van toegevoegd.
14 oktober 2004
 
Heideman komt met warmteschaats
Jan Maarten Heideman heeft weer een uitvinding toegevoegd aan zijn reeks van innovaties. De komende weken gaat de marathonschaatser op zomerijs de warmteschaats testen.
Het is een idee van hemzelf en Gert Ruitenberg, broer van de schaatsers Henri en René en materiaalman van DSB. Met een warmteschaats kan de temperatuur van het schaatsijzer worden beïnvloed. In de komende weken wordt getest welke temperatuur de optimale glijsituatie voor de schaatsers oplevert. Het verwarmen van de ijzers kan op verschillende manieren, maar over de methodes doen de uitvinders nog geen mededelingen.
Heideman en Ruitenberg kwamen vorig jaar met de wisselschaats. De warmteschaats is hierbij van groot belang. Die maakt het bij het testen tijdens wedstrijden mogelijk snel te wisselen van ijzer. Heideman hoopt met de warmteschaats met een zo hoog mogelijke snelheid te kunnen trainen. Hij kwam in het verleden met andere vernieuwingen als de klapschaats, carveschaats, 3D-schaats, haaienpak, vinnenpak en kluunschoen.
7 juni 2004
 
Elfstedentocht 1963
Van de 9862 deelnemers haalden er maar 127 de finish in Leeuwarden. Maar 58 wedstrijdrijders (van de 568) en 69 toerrijders.
 
Werelduurrecord schaatsen
Coen de Koning is 43 jaar lang werelduurrecordhouder (ruim 32 kilometer) schaatsen geweest. Pas in 1949 werd dat door Marius Strijbis verbeterd.
Ads door Google

 
 
Start: september 2003 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020