Deze site maakt gebruik van: Cookies

 
 
 

Psychologische sportboeken

 
 
Over scherp zijn gesproken door Rico Schuijers
beter sporten onder druk
Paperback | Bohn Stafleu Van Loghum
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Als een sporter of coach over 'scherp zijn' praat, dan heeft hij het over het richten van de aandacht. In de praktijk blijkt dat aandacht ťťn van de belangrijkste aspecten is van prestaties op topniveau. Het is een menselijke eigenschap die onontbeerlijk is voor het dagelijks functioneren en in het bijzonder bij topprestaties op allerlei gebied. Als verklaring voor succes en falen geven sporters vaak aan dat dit met aandacht te maken heeft of met verwante termen als concentratie en afleiding.
Sportpsychologen en mentale training spelen een rol gedurende de hele loopbaan van een sporter, dus niet slechts als een sporter in de problemen is geraakt. De essentie van mentale training ligt in sporters leren omgaan met afleidingen. Een regenpauze bij tennis, een vogeltje op de green bij golf, een valse start, joelende toeschouwers en een waardeloze toernooi-organisatie zijn voorbeelden van afleidingen. Bij dit soort afleidingen is er geen sprake van dieperliggende persoonlijkheidsstoornissen. Een sporter die gaat presteren moet op dat moment alleen zijn aandacht richten op dat wat van belang is voor zijn prestatie. Hij moet voor honderd procent gericht zijn op de uitvoering van de taak of vaardigheid die de sport vereist. Met andere woorden, niet afgeleid zijn of afgeleid worden. Dat is de essentie voor het verbeteren van prestaties.
Recensie:
Dit boek handelt over aandacht als een van de belangrijkste aspecten van prestaties op topniveau, in het bijzonder op het gebied van de sport. Vandaar ook dat de schrijver verschillende sportpsychologische theorieŽn met betrekking tot het begrip aandacht bespreekt. Uiteraard komen daarbij ook de begrippen concentratie, als gerichte aandacht, en mentale training ter sprake. Naast aandachtsstijlen worden in het bijzonder vier aandachtsprocessen besproken, namelijk het vrijmaken, verzamelen, richten en vasthouden van de aandacht. Verder bespreekt de auteur een aantal bewegingstheorieŽn, waarbij onder andere wordt ingegaan op het motorisch leren en op het uitvoeren van bewegingen. Tevens worden voorwaarden en technieken besproken om met afleidingen, die de aandacht doen verschuiven, om te gaan. Het gaat hier om een informatief boek dat van harte aan sporters, trainers en coaches kan worden aanbevolen. Alleen is het jammer dat de auteur, juist ook in relatie tot het begrip aandacht, bij de bespreking van het motorisch leren, niet de betekenis van leerstrategieŽn in zijn beschouwing heeft opgenomen.
(Biblion recensie, Dr. H.F. Pijning.)
Mening klant bol.com:
Een topper in het Nederlands.
Dit boek heb ik met heel veel plezier gelezen. Het geeft een korte duidelijke uitleg van wat er "te koop" is op het gebied van mentale begeleiding in de sport. Naast een stukje theoretische onderbouwing wordt op veel plaatsen in het boek de vertaling naar de sportpraktijk gemaakt. In mijn ogen een aanrader voor iedereen die bezig is met het begeleiden van sporters.

  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

Over scherp zijn gesproken / druk 1
Over scherp zijn gesproken
Rico Schuijers
     
Mentale training in de sport door Rico Schuijers
toepassing en effecten
Paperback | 164 Pagina's | Reed business information | 2004
ISBN: 9035226968
Beschrijving:
De belangen in de topsport zijn in de afgelopen decennia flink toegenomen. Daarmee is ook de mentale druk als prestatiebepalende factor een grotere rol gaan spelen. Zelfvertrouwen blijkt doorslaggevend op het moment dat het er echt om gaat. Dit boek leert (top)sporters alles over mentale trainingsprogramma's en bewijst dat het gebruik ervan hun vruchten afwerpt.
Zelfvertrouwen trainen? Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek gedaan met topsporters van wereldniveau, bewijst dit boek dat sporters beter presteren wanneer ze hun mentale vaardigheden trainen. Mentale training verbetert de technische uitvoering, waardoor (top)sporters hun hoogst haalbare persoonlijke niveau halen, waardoor (top)sporters uiteindelijk vaker zullen winnen.
Praktijkoefeningen Mentale training in de sport is zeker niet alleen theoretisch van aard, maar is evenzeer verrijkend waar het gaat om ademhalings-, ontspannings- en energieoefeningen. Hoe verbeter ik mijn zelfvertrouwen? Hoe bereik ik het juiste spanningsniveau in een wedstrijd? Welke processen zijn van invloed op mijn prestatie?
Kortom Mentale training in de sport geeft aanbevelingen, wetenschap en gaat over falende sporters, verdwenen automatismen, persoonlijkheid, het ongrijpbare fenomeen dat topvorm heet, black-outs, overtraining en ga zo maar door. Kortom interessante informatie voor iedere beoefenaar die zijn sport serieus neemt, alsmede voor een ieder die actief betrokken is in de sport. Dit boek is de mentale oppepper tot in lengte van dagen.
Rico Schuijers de auteur van dit boek is sportpsycholoog en mental coach. In de afgelopen vijftien jaar heeft hij met honderden sporters gewerkt.
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

Mentale training in de sport / druk 1
Mentale training in de sport
Rico Schuijers
     
De kunst van het winnen door E. van Langen
ervaringen van een topsporter
Paperback | 131 Pagina's | Prometheus Groep | 2004
ISBN: 9044604651
Recensie:
In 1992 won Ellen van Langen de 800 meter tijdens de Olympische Spelen van Barcelona. Dat lukte haar dankzij talent en jarenlang hard trainen. Het was voor kenners een genot haar te zien lopen: elegantie en een perfect ingeoefende loopstijl gingen hier hand in hand. In deze pocket beschrijft ze met vlotte pen en krachtige stijl die Olympische 800 meter en wat eraan voorafging om de beste te worden. Allerlei aspecten komen aan bod: de prestatiedruk, de strijd tegen de weegschaal, de dagindeling, loopscholing, krachttraining, massage, mentale voorbereiding en de sponsorverplichtingen. Verder de eindeloze blessures die haar deelname aan de Spelen van Atlanta onmogelijk maakten en in 1998 haar carriŤre vroegtijdig beŽindigden. Het zijn telkens losse, op zichzelf staande fragmenten, zonder chronologische volgorde. Dat en het ontbreken van een chronologische tabel maakt van het geheel een klein doolhof. Het boekje is erg sober uitgevoerd: geen enkele foto of lijst van medailles en tijden. Ellen had meer verdiend. Leerrijk en bewonderenswaardig zijn vooral de artikelen over haar trainingsmethodes, wedstrijden, blessureleed en de levenslessen uit tien jaar topsport.
(Biblion recensie, Drs. Jef Abbeel)
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

De kunst van het winnen
De kunst van het winnen
Ellen van Langen
     
Hardlopen met bezieling door Kelvin Nelson
365 inspirerende adviezen voor mensen die hun grenzen willen verleggen
Klantenbeoordeling bol.com: goed
Beschrijving:
Hardlopers zijn de denkers onder de atleten. Gelegenheidskilometervreters op zondag of professionele marathonlopers, ze zijn allen overtuigd van de heilzame werking van hun sport op hun lichaam en geest.
Hardlopen met bezieling geeft voor iedere dag van het jaar een overdenking, ontsproten aan het brein van filosofen, marathonlopers, sprinters en schrijvers.
Een ideaal duwtje in de rug om de benen weer in beweging te brengen.
Recensie:
De auteur heeft per dag op datum voor het hele jaar een bezielende en inspirerende overdenking uit de mond van beroemde sporters, schrijvers, filosofen, geleerden en recreatieve kilometervreters opgetekend. Elk verhaal maakt duidelijk dat hardlopen niet synoniem is aan pijnlijden en zweten, maar een levensfilosofie lijkt die het lichaam sterkt en de geest verdiept. Elk verhaal wordt vooral in enkele zinnen samengevat en telkens met een besluit (voornemen) afgesloten. De verhalen zijn prettig leesbaar, maar door hun overmatige verheerlijking betreffende de effecten van het hardlopen onderling vergelijkbaar. Per dag of week een paar verhalen lezen is, gezien de datering, dan ook de beste optie. Zij die reeds hardlopen, zullen in deze verhalen hun ervaringen verwoord zien; anderen zullen het willen ontdekken door ook te gaan hardlopen. Hoe dan ook zijn er bruikbare wijsheden op papier gezet, die sporters zullen inspireren, maar ook anderen zullen ontdekken wat het betekent over een gezond lichaam te kunnen beschikken.
(Biblion recensie, B.N. Swienink)
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

Hardlopen met bezieling
Hardlopen met bezieling
Kevin Nelson
     
Het brein in beweging door Roelof van Gelder
Paperback | 223 Pagina's | Gezin & Gezondheid | 2001
ISBN10: 9021596482 | ISBN13: 9789021596488
Beschrijving:
Wat doen de hersenen, als we goed/slecht presteren? Wat doen wij, als de hersenen goed/slecht presteren ? : bij sporten, bewegen, denken, spreken, voelen en nog veel meer.  
Recensie:
Bundeling van bijdragen die in een andere vorm verschenen zijn in tijdschriften zoals Psychologie, Psychologie Magazine, Fysioscoop en Johan. De auteur is bewegingswetenschapper en wetenschapsredacteur. De lezer wordt op de hoogte gebracht van allerlei wetenswaardigheden van de hersenen, bij sporten, bewegen, spreken, zwijgen, denken en vele andere functies. Ook ziekteprocessen komen aan de orde. Naast afbeeldingen in zwart-wit (eigenlijk blauw-wit; ook de tekst is geheel in donkerblauw afgedrukt) zijn er ook kleurenfoto's opgenomen, die de tekst goed ondersteunen. De auteur geeft ook vele adviezen en er zijn testjes in het boek opgenomen. Het bevat een verklarende woordenlijst en lijst met aanbevolen literatuur.
(Biblion recensie, Dr. B. Baljet)
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

Het brein in beweging
Het brein in beweging
Roelof van Gelder
     
Scoren tussen de oren door P.P. Moormann
de theorie en praktijk van individuele mentale training
Paperback | 261 Pagina's | Harcourt Assessment B.V. | 2004
ISBN: 9026517351
Beschrijving:
In een samenleving waarin alles beter en sneller moet is het begrip optimale prestatie welhaast een vanzelfsprekendheid geworden. Helaas lukt dat niet iedereen. Sommigen falen op de beslissende momenten, anderen stijgen boven zichzelf uit. In sport hebben deze facetten van presteren karikaturale vormen aangenomen. De prestatie is uitvergroot en wordt door miljoenen ogen bekeken. Het publiek geniet ervan als de atleet op vleugels gedragen in een extatische roes de eindsprint wint. Maar ook de sporter die in het heetst van de strijd mentaal dichtklapt weet de gemoederen te bewegen.
In SCOREN TUSSEN DE OREN zijn de factoren die leiden tot deze verschillen in prestatie in een inzichtelijke theorie vervat.
Recensie:
Kernthema van dit boek is de mentale gesteldheid van de sporter. Sommigen sporters falen bijvoorbeeld op de beslissende momenten, anderen stijgen boven zichzelf uit. Factoren die leiden tot dergelijke verschillen in prestatie, zijn in deze publicatie in theorie vervat. De kennis moet als basis dienen voor mentale technieken, die aangeleerd kunnen worden om de prestatie van de sporter te optimaliseren. Het boek bevat zes hoofdstukken waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen. Op deze manier wordt getracht de lezer het traject te laten doorlopen dat een sporter maakt vanaf de aanmelding tot de beeindiging van de training. De theorie is behoorlijke kost, maar wordt inzichtelijk gemaakt met gevalsbeschrijvingen waaronder wat wij Nederlanders toch hebben met het nemen van penalty's! Peter Paul Moormann is gepromoveerd in de sportpsychologie op het thema Figure Skating Performance. Rob Pijpers is verbonden aan de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam. (Biblion recensie, RvdD)
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

Scoren tussen de oren
Scoren tussen
de oren
     
Effect door Johann Olav Koss, Heidi Ihlen & Bente-Marie Ihlen
over communicatie en teambuilding
Paperback | 240 Pagina's | Uitgeverij Elmar
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
In de zomer van 1992 legt Johann Olav Koss contact met de psychologen Bente-Marie en Heidi lhlen, specialisten in communicatie. Doel: goud winnen op de Olympische Spelen van Lillehammer in 1994. Resultaat: 3 gouden en 2 zilveren medailles alsmede een eervolle vierde plaats voor Koss en het Noorse schaatsteam.
Het proces dat tot dit succes leidde kreeg zijn neerslag in dit boek. Effect gaat over communicatie en teambuilding. GedrieŽn maakten de auteurs een communicatiemodel dat voor Johann Olav Koss persoonlijk zeer succesvol was, maar dat iedereen kan toepassen.
Effect is een boek voor (top)sporters en trainers; maar evenzeer voor managers en werknemers; en voor echtparen en vrienden. Kortom, voor iedereen die (nog) meer uit het leven wil halen.
'Kan een schaatser sneller schaatsen wanneer hij goed met zijn team communiceert?
Kan een bedrijf of gezin baat hebben bij een beter onderling contact?
Recensie:
De titel slaat op de uitwerking die wij - vaak onbedoeld - hebben op anderen en het effect dat anderen op ons hebben. Voor het gemak worden in dit boek de menselijke drijfveren onderverdeeld in die van de "buik" en van het "hoofd". Verder worden begrippen geÔntroduceerd als "tellertje in de buik", "onderhandelingsruimte" en "platform". De Noorse schaatser Johann Olav Koss en twee Noorse psychologen geven in dertig korte hoofdstukken inzicht in de communicatie tussen mensen. Het gaat om algemeen herkenbare aandachtspunten die met wat goede wil ook in de sport en op kantoor zijn toe te passen. Het is een prettig geschreven, toegankelijk boek zonder jargon en bijna zonder literatuurverwijzingen.
(Biblion recensie, D.C.J. Grabijn.)
Durf jezelf te leren kennen
Mening klant bol.com:
Perfect boek wanneer je jezelf beter wilt leren kennen. Als je wilt en durft kan het boek een hulpmiddel zijn om een spiegel tegen jezelf aan te houden. Ik heb het boek niet in een keer uit kunnen lezen en bepaalde hoofdstukken vaker gelezen. Het boek kan dingen bij losmaken die je wellicht niet had willen zien van jezelf maar waar je uiteindelijk wel heel veel aan kunt hebben. Ik heb mezelf beter leren begrijpen en vind het een echte aanrader.
Mening klant bol.com:
Een aanrader!!!
Maakt je bewust van het feit dat alles wat je tegen anderen zegt een 'effect' heeft. De auteurs laten de verschillende effecten duidelijk zien aan de hand van levensechte voorbeelden. Waarschijnlijk is dit boek voor psychologen onder ons een open deur maar voor mij als leek was het heel interessant!Wat mij betreft dus een echte aanrader die ik nog vaak zal doorbladeren.
  Bestel online
Bestel hier dit boek op de site van
Bol.com!

Effect
Effect
Johann Olav Koss

 

 
Start: september 2003 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020