Deze site maakt gebruik van: Cookies

 
 
 

Boeken van Mart Smeets

 
 
Geel door Mart Smeets
Paperback | 221 Pagina's | Nieuw Amsterdam | 2006
ISBN: 9046800865
Beschrijving:
Tijdens zijn lange carrière als wielerverslaggever ontmoette Mart Smeets vele gele-truidragers uit binnen- en buitenland. Hij zag de laatste gloriedagen van Eddy Merckx in het geel en de eerste successen van de nog onbekende Lance Armstrong. Smeets was er getuige van dat Frankrijks trots Pascal Simon opgaf in het geel en was er eveneens bij toen Steve Bauer zijn maillot jaune verstopte onder een trainingsjack om anoniem en ongehinderd te kunnen doorrijden.
Johan Museeuw, Erik Zabel, Evgeni Berzin, Lech Piasecki en Adri van der Poel, en ook eendagsvlinders als Alex Stieda en Teun van Vliet ? allen droegen het geel en hebben elk hun eigen verhaal.
Geel is een verrassende en bijzondere verzameling portretten van de groten van de Tour de France.
Recensie:
De gele trui wordt sinds 1919 gedragen door de leider van het algemeen klassement van de Tour de France die daarmee als zodanig herkenbaar is. De gele trui werd het symbool van de Tour, en wordt fel begeerd door de deelnemers. Kleine en grote renners droegen hem. In dit boek van sportverslaggever, radio- en tv-presentator en veelschrijver Mart Smeets (1947) die al meer dan drie decennia de Tour verslaat, staan in totaal 36 impressies, portretten, anekdotes, interviews en verhalen rond de gele trui en de dragers onder titels als: Het eerste geel, Geel als droom (over Hennie Kuiper), Geel of roze (over Fausto Coppi), Ongewenst geel (over Jan Raas), Verdacht geel (over Evgeny Berzin), Geel in de koffer (over Joop Zoetemelk), Onvindbaar geel (over Greg Lemond), Het tweede geel (gedicht over Raymond Poulidor), Dwars geel (over Bernard Hinault), Vergeten geel (over Teun van Vliet), en Waardevol geel, over o.a. de gedenkwaardige veiling door Mart Smeets van een van Lance Armstrongs gele truien ten behoeve van de Stichting Kika (Kinderen Kankervrij) etc. Tot slot een overzicht van de eerste gele truidragers per land en een chronologisch overzicht van alle gele truidragers. Vlot en onderhoudend geschreven, prettig leesbaar, boeiend stukje Tour-geschiedenis.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Geel<br>Mart Smeets
Geel
Mart Smeets

 

 

 

   
Spelen door Mart Smeets    
Paperback | 206 Pagina's | Veen, L.J. Uitgeverij | 2004
ISBN: 9020406418
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Recensie:
Persoonlijke herinneringen van sportjournalist / televisiecommentator Mart Smeets aan de Olympische Spelen, van Munchen 1972 tot en met Sydney 2000. Als jong kind was Smeets al gefascineerd door de Spelen, in het eerste hoofdstuk beschrijft hij hoe hij als kind fanatiek sportplakplaatjes over de Spelen verzamelde. Dan volgen zijn herinneringen aan de Spelen, hoofdstuksgewijs, die hij 'echt' meemaakte, te beginnen met de Spelen in Munchen 1972, waar hij als beginnend journalist door dagblad De Tijd heen werd gestuurd om de gevolgen van de terroristische aanslag te verslaan. Bij de Spelen in Los Angeles in 1984 mocht hij niet aanwezig zijn vanwege zijn onbezonnen kritiek op zijn werkgever de NOS - hij gaat in het L.A. hoofdstuk in op die affaire en geeft ruiterlijk toe dat hij destijds een stommiteit beging - en volgde de Spelen intensief, maar noodgedwongen achter de schermen, als eindredacteur. Verder aandacht voor de verwoede pogingen om de Spelen in 1992 naar Amsterdam te krijgen, en een hoofdstuk over de IOC omkoping en fraude affaire in 1999. Goed geschreven, boeiende en prettig leesbare herinneringen en observaties van een doorgewinterde sportjournalist. Heerlijk leesvoer voor de sportliefhebber met het zicht op de aanstaande Spelen. Normale druk.
Mening klant bol.com:
Uitstekend, ik wacht op het nieuwe boek over de spelen in athene.
Mening klant bol.com:
Fantastisch!
Dit boek is in 1 woord fantastisch! Op de gebruikelijke Smeets-manier geeft hij zijn ervaringen met de Olympische spelen.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Spelen<br>Mart Smeets
Spelen
Mart Smeets
 

 

   
De Olympische Spelen door Mart Smeets
wat iedereen over de Olympische Spelen moet weten  
   
Paperback | 149 Pagina's | Prometheus Groep | 2004
ISBN: 9000035872
Beschrijving:

Wist je dat de eerste deelnemers van de Olympische Spelen in hun blootje meededen? En dat ze de oorlog even stillegden om te kunnen sporten? En dat zelf keizer Nero heeft meegedaan aan de Olympische Spelen? En dat hij ondanks het feit dat zijn wagentje bij het paardenrennen omviel, toch won omdat niemand hem tegen durfde te spreken?
Dit soort humoristische verhalen wisselt Mart Smeets af met allerlei informatie en feiten: wanneer een sport olympisch is of wie de meeste medailles won. Niet alleen de geschiedenis van de Olympische Spelen komt aan bod, maar ook het heden. Dit zorgt ervoor dat het boek een naslagwerk is dat ook na de Spelen thuishoort in iedere boekenkast.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De Olympische Spelen<br>Mart Smeets
De Olympische Spelen
Mart Smeets

 

 

   
Honderd mannen door Mart Smeets    
Paperback | Veen, L.J. Uitgeverij | 2003
Beschrijving:
Wat zijn dat toch voor mannen die in drie weken Frankrijk op de fiets doorkruisen? Die afzien en winnen, klimmen en sprinten, verliezen en valpartijen overleven, heimwee hebben en soms huilen.
Mart Smeets zei ooit dat het uitrijden van de Tour de France is voorbehouden aan 'echte mannen'. Hij grijpt de honderdste uitvoering van La Grande Boucle aan om honderd van die mannen in een kort portret neer te zetten. Het zijn persoonlijke herinneringen aan coureurs die hij de afgelopen dertig jaar van dichtbij meemaakte. Renners als Heulot, Broers en Armstrong, mannen die in een sportieve exercitie die door sommigen gekkenwerk wordt genoemd.
In een afsluitend hoofdstuk laat Mart Smeets zijn peloton een fictieve etappe rijden en maakt hij een persoonlijk dagklassement op dat kan worden gezien als de spiegel van de karakters en de fysieke eigenschappen van al die honderd mannen. Tegelijkertijd is het een speelse poging om tot een klassement aller tijden te komen. Honderd man is een verrassende verzameling observaties, geschreven voor insiders zowel als voor nieuwelingen op Tour de France-gebied.
Recensie:
Op 5 juli 2003 start de 100ste Tour de France in Parijs. Journalist en televisiecommentator Mart Smeets (1947) begon in 1973 zijn journalistieke wielrenloopbaan als radioverslaggever, om vervolgens na vijf edities 's werelds grootste wielerspektakel gedurende 25 jaar voor de televisie te verslaan. Smeets zei ooit dat het uitrijden van de Tour voorbehouden is aan 'echte mannen'. In dit boek zet hij, op alfabetische volgorde, portretten neer van honderd mannen die de Tour reden. Het betreft persoonlijke herinneringen aan wielrenners als Phil Anderson, Jeroen Blijlevens, Bernard Hinault, Gerrie Knetemann, Eddy Merckx, Jan Raas, Bernard Thevenet en Jan Ullrich. In het laatste hoofdstuk laat Smeets zijn peloton van honderdendrie fictieve etappes rijden om tot slot uit te komen op een soort klassement aller tijden. '100 mannen' bevat vlotgeschreven, boeiende portretten van 'echte mannen', geschreven door een echte Tour-insider. Paperback; vrij kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Honderd mannen<br>Mart Smeets
Honderd mannen
Mart Smeets 
   
Sterren door Mart Smeets    
Hardcover | 223 Pagina's | Veen, L.J. Uitgeverij | 2003
Beschrijving:
De drie pijlers in het leven van Mart Smeets zijn muziek, eten en sport. Zijn reizen brengen hem naar cd- en dvd-winkels overal ter wereld, naar restaurants tot op de Antillen aan toe, en naar de grote sportevenementen in binnen- en buitenland.
In Sterren brengt Mart Smeets een verrassingsbezoek aan Evert van Benthem in Canada , laat hij zijn licht schijnen over het afscheid van Michael Jordan, vraagt hij zich af of Martin Verkerk een one hit wonder is, verbaast hij zich over de aanstelling van Frank Rijkaard als coach van Barcelona, beschrijft hij de enorme spanning die ontstaat als je een honkbalwedstrijd van je zoon bekijkt, en staat de Tour de France toch weer centraal in zijn zomerse activiteiten, hoe belachelijk sommigen dat ook vinden.
Sterren laat de lezer meegenieten van de passies van Mart Smeets.
Recensie:
De sterren in dit boek vol columns van de bekende sportjournalist komen uit de wereld van de sport, de muziek en uit de restaurants. Nu eens in een kort verhaal (de Nederlander en het schansspringen), dan weer een langer verhaal (bezoek aan Evert van Benthem in Canada) of in de vorm van een dagboek (Tour de France) worden niet alleen dagelijkse belevenissen, maar ook eigen opinies of opmerkelijke zaken beschreven. Veel verhalen gaan over aan sport verwante onderwerpen, maar ook zijn liefde voor de muziek (over bekende en minder bekende artiesten) en eten (beschrijvingen van restaurants over de hele wereld) komen aan de orde in de verhaaltjes die de ene keer kritisch zijn, dan weer humoristisch, maar ook soms emotioneel. Het taalgebruik is eenvoudig, de onderwerpen herkenbaar voor de volwassen liefhebber van korte niet al te diepgravende anekdotes. Op de voorkaft staat het hoofd van de auteur temidden van een scala aan perskaarten van diverse evenementen. Alle columns verschenen eerder in diverse tijdschriften/dagbladen (Trouw, Nieuwe Revue, Vara-gids). Gebonden uitgaafje op pocketformaat; kleine druk.
(Biblion recensie, Mac Steenaart)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Sterren<br>Mart Smeets
Sterren
Mart Smeets 
   
Kriebels door Mart Smeets    
Paperback | 192 Pagina's | Poema & Pandora Pockets | 2003 
Recensie:

Deze compilatie van nieuwe en eerder verschenen stukjes (o.a. in 'Trouw', 'Sportweek', en de 'Nieuwe Revue') wijkt af van de vele andere uitgaven die van de auteur al zijn verschenen. Naast zijn geliefde onderwerp 'sport' heeft hij het hierin ook over muziek en eten. Bij sport gaat het vooral om belevenissen in zijn werkwereld, die voor liefhebbers een kijkje achter de schermen betekenen. De andere twee categorieen zijn meer beoordelingen naar eigen smaak. Bij de afdeling muziek zijn stukjes te vinden over o.a. J.J. Cale, Leonard Cohen, Emmylou Harris en Lou Reed. Bij het eten schrijft Smeets over restaurants die hij heeft bezocht in (merendeels) Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Het gaat hier om persoonlijke hobbies, waar hij op zijn geheel eigen wijze goed over kan verhalen. De vraag blijft of de lezer daar ook op zit te wachten. Smeets is toch vooral sport en dat mis je in de andere helft van het boek. Pocketeditie, kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Kriebels<br>Mart Smeets
Kriebels
Mart Smeets


 
   
Dertig door Mart Smeets
terugblik op dertig jaar Tour de France
   
Paperback | 223 Pagina's | Veen, L.J. Uitgeverij | 2002
Beschrijving:
Aan de vooravond van zijn laatste Tour-commentaar voor televisie blijkt Mart Smeets terug op drie deccenia Tour de France.
In 1973 werd een halve week voor het begin van de Tour de France aan freelance journalist Mart Smeets gevraagd of hij dit fietsfeest voor de radio zou willen verslaan. Een paar dagen later vertrok de zesentwintigjarige Smeets gewapend met een door zijn moeder getikte startlijst op een zaterdagochtend naar Scheveningen, waar hij Joop Zoetemelk (die de proloog won) met 'u' aansprak.
Op diezelfde dag werd een merkwaardig huwelijk gesloten tussen de Tour en Mart Smeets. Vanaf 1973 reisde hij ieder jaar in juli naar Frankrijk, maar als amerikanifil en ex-basketballer die meer geïnteresseerd is in honkbal, ijshockey, football en basketbal, heeft hij nog steeds het gevoel dat hij van buiten naar binnen kijkt, en niet zoals veel andere journalisten van binnen naar buiten.
In 2002 zal Mart Smeets voor de laatst de Tour de France verslaan. In totaal heeft hij dan dertig keer het grote wielerevenement gevolgd, waarvan ruim vijfentwintig jaar voor de televisie. In Dertig kijkt Mart Smeets terug op al die jaren, want dertig jaar Tour betekent dertig verhalen: over aankomsten in de kou, de waanzinnig slechte hotels, de meest magnifieke restaurants en de onmogelijke eetpartijnen met Jean Nelissen. Over de grote coureurs, dopinggevallen en rellen, zijn ontslag in 1984 na het befaamde Ischa meijer-interview, en natuurlijk zijn herinneringen aan bevriende renners en collega's als Theo Koomen, zijn verhouding met Jan Raas, en talloze maar vooral ook kleine, belangrijke momenten.
Recensie:
Auteur en televisiecommentator Mart Smeets, wielrenjournalist bij uitstek, beschrijft in dit boekje met de toepasselijke naam "Dertig" zijn ervaringen als journalist gedurende de laatste 30 edities van de Tour de France. In 1973 begon Smeets zijn journalistieke wielrenloopbaan als radioverslaggever, om vervolgens na 5 edities 's werelds grootste wielerspektakel gedurende 25 jaar voor televisie te verslaan. Op vaak amusante wijze geeft Smeets als absolute insider zijn mening over legendarische wielrenners, collega-journalisten en opzienbarende gebeurtenissen die zich voordeden tijdens de Tour de France. Kleine druk.
(Biblion recensie, J. van Vliet)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Dertig<br>Mart Smeets
Dertig
Mart Smeets 
   
De kopgroep door Mart Smeets    
Paperback | 191 Pagina's | Poema & Pandora Pockets | 2001
Recensie:
Na een massale valpartij aan het begin van een bergetappe van de Tour de France komen zeven middelmatige renners van verschillende nationaliteit alleen voorop te rijden. Hun voorsprong loopt op tot veertig minuten, waardoor duidelijk wordt dat een van de koplopers ook de Tour zal winnen. Terwijl de finish nadert, wordt buiten het zicht van de camera's de laatste dopingpil weggespoeld met een maskerend drankje en proberen ploegleiders buiten gehoorsafstand van microfoons renners om te kopen. Zeven jaar na deze wedstrijd komen de bewuste renners bijeen voor een reunie. Deze is georganiseerd door degene die indertijd het meeste geld beurde voor zijn 'vriendendiensten'. Hij heeft gewetenswroeging en wil zijn schuld vereffenen. Mart Smeets is al bijna dertig jaar televisieverslaggever bij de Tour de France. 'De kopgroep' is een vlot geschreven en heel grappig boek. Pocketeditie; zeer kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De kopgroep<br>Mart Smeets
De kopgroep
Mart Smeets 
   
Een brok in de keel door Mart Smeets    
Paperback | Veen, L.J. Uitgeverij
Recensie:
Deze pocket bevat een verzameling van verhalen, waarin de schrijver, een bekende verslaggever-presentator-columnist, zijn ervaringen uit de sportwereld overbrengt. Hij doet dit op zijn typische eigen wijze, recht uit het hart, afwisselend gevoelvol of sterk relativerend, maar wel zo dat je je gemakkelijk kunt inleven. Of het nu over schaatsen, voetballen, wielrennen, tennis of basketballen gaat, hij maakt altijd wel wat mee en vertelt dat vanuit zijn eigen beleving. Zijn schrijfstijl is ongecompliceerd en geeft het gevoel dat hij met je in gesprek is. Heerlijk leesvoer voor de sportliefhebber. Toptien-boek.
(Biblion recensie, J.A.S. Koreman.)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Een brok in de keel<br>Mart Smeets
Een brok in de keel
Mart Smeets 
   
Een lange ontsnapping door Mart Smeets    
Paperback | 191 Pagina's | Poema & Pandora Pockets
Beschrijving:
De populaire sportverslaggever Stijn Miller is gezwicht voor het grote geld en overgestapt naar het nieuwe Sportkanaal. Tijdens de Tour de France groeit echter zijn twijfel of hij er wel goed aan heeft gedaan. De toevallige ontmoeting met een oude liefde vergroot zijn onzekerheid nog meer. Naarmate de Tour zijn einde nadert, stijgt de spanning, zowel in de klassementen als in het privé leven van Stijn Miller.
Recensie:
Stijn Miller, de hoofdfiguur uit Mart Smeets' prozadebuut, heeft gedaan wat Smeets zelf niet durfde: voor een bom duiten overstappen naar een commercieel sportkanaal. In 'Een lange ontsnapping' volgen we Smeets' alter ego in de Tour de France van 1997. Het valt Miller lang niet altijd mee te moeten dansen naar de pijpen van zijn commerciele bazen. Nog meer last heeft hij van een oude geliefde die halverwege de Tour plotseling opduikt. Sport, hectische journalistiek, relatieperikelen en seks vormen de ingredienten van dit vaardig geschreven en gecomponeerde, maar vooral oppervlakkige en zelfingenomen verhaal dat literaire kwaliteit ontbeert. Of dat voor het grote publiek, waarop dit boekje zonder twijfel met succes mikt, iets uitmaakt, is maar zeer de vraag. Pocketeditie; kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Een lange ontsnapping<br>Mart Smeets
Een lange ontsnapping
Mart Smeets

 

 
Start: september 2003 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020