Deze site maakt gebruik van: Cookies

 
 
 

Koolhydraten

 

 

 

Ads door Google

Koolhydraten worden door de spijsvertering afgebroken tot glucose, waarna het verbrand kan worden. Deze verbranding gaat erg snel en is de snelst beschikbare energie. Als er meer glucose beschikbaar is dan er nodig is wordt de glucose op geslagen in de vorm van glycogeen. De opslagcapaciteit is echter beperkt, de rest wordt opgeslagen als vet. In de spieren en lever bevindt zich een reserve glycogeenvoorraad die voldoende is voor ongeveer een uur intensief sporten. Er zijn verschillende soorten koolhydraten die worden ingedeeld op basis van snelheid waarmee ze door het lichaam worden opgenomen en verbrand. De snelste zijn de suikers, deze bevatten veel calorieŽn en ze vallen onder de enkelvoudige en tweevoudige koolhydraten (c.q. mono- en disachariden). Voor het dagelijks leven zijn er voldoende suikers in de voeding aanwezig. Echter bij een grote inspanning verbruikt het lichaam extra veel glucose. Het kan dan noodzakelijk zijn om extra suikers in de vorm van een banaan, rozijnen of een sportdrank is gebruiken.
 
   

Percentages koolhydraten van enkele producten

Mono- en disachariden    Suiker: 100%, honing: 80%, snoepgoed: 70%, koek en gebak: 40-75%.
Polysachariden    Bruin brood: 45%,  pasta (niet gekookt): 70%,  rijst (niet gekookt): 78%,
 banaan: 23%, 
 aardappels (niet gekookt): 20%,  appel: 10%, gedroogde vruchten: 60%,
 ontbijtkoek (65%) 
 
 
Glycogeenvoorraad
Ongetrainde mannen kunnen hoogstens drie tot vierhonderd gram glycogeen opslaan (zoín twaalf tot zestienhonderd kcal). Voor getrainde mannen is dat het dubbele. Deze glycogeenvoorraad die in de spieren en lever is opgeslagen is voldoende voor maximaal anderhalf uur intensief sporten. Ongetrainde hebben gewoonlijk een voorraad van 1,5 gram per honderd gram spier. Deze voorraad is door een speciaal dieet te vergroten tot 4,5 gram per spierweefsel. In de lever bevind zich een voorraad glycogeen van ongeveer 10 procent van het levergewicht (ca. 1,5kg). Deze levervoorraad is echter nodig om de hersenen en het zenuwstelsel van energie te voorzien en daarom zeer beperkt beschikbaar voor bewegingsenergie. Bij langdurige inspanningen moet de glycogeenvoorraad tijdens het sporten worden ondersteund door koolhydraatrijk voedsel: sportdranken en energierepen.
 
 
Glycogeenvoorraad en vetopslag
Koolhydraten worden tijdens de spijsvertering omgezet tot glucose, waarna het verbrand kan worden. Glucose dat niet direct wordt verbruikt kan als glycogeen worden opgeslagen in de spieren en lever. Deze voorraad is echter begrensd (zie terug). Om de glucose niet verloren te laten gaan wordt het opgeslagen als vet.
 
 
Glycogeenvoorraad en melkzuur
De hersenen en het zenuwstelsel zijn voor hun energievoorziening geheel afhankelijk van de aanvoer van glucose vanuit de leverglycogeenvoorraad. Bij zeer intensieve inspanningen (voorbij de anaŽrobe drempel) gaat het lichaam ook energie halen uit de leverglycogeenvoorraad. Dit gaat (zeker op de iets langere termijn) ten koste van de energievoorziening aan de hersenen en het zenuwstelsel. Dit mag nooit de bedoeling zijn: het lichaam gaat melkzuur (lactaat) produceren waardoor de snelheid wordt afgeremd en de energievoorziening aan de hersenen en het zenuwstelsel weer is gegarandeerd.
 
 
Koolhydraten en de bloedsuikerspiegel
Enkelvoudige koolhydraten (suikers, glucose) zijn de snelle energieleveranciers. Het doet echter ook de bloedsuikerspiegel snel stijgen en dalen (door het hormoon insuline). Insuline wordt geproduceerd door de pancreas(ook wel alvleesklier genoemd). Een van de belangrijkste taken van insuline is het brengen van glucose naar de spieren voor verbranding of glycogeenopslag. Insuline remt ook de vetverbranding en stimuleert de opslag van vetten.
Ook stress kan de bloedsuikerspiegel doen stijgen. Door spanning maakt je lichaam adrenaline aan. Bij dat proces komt glucose vrij, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Als je niet in beweging (in verhouding met de stress) bent wordt deze energie niet verbruikt. Het lichaam maakt daarop als reactie antistresshormonen aan, die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Daardoor voel je je flauw en rusteloos. Je krijgt weer behoefte aan suikers, waardoor de bloedsuikerspiegel weer stijgt.
Alle deze schommelingen (door eten van suikers en stress) zijn niet goed voor de gezondheid. Je kunt dit het beste voorkomen door voeding te kiezen die weinig suikers, maar veel samengestelde koolhydraten (polysachariden) bevatten. Deze samengestelde koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen en houden deze lang op een hoog niveau. Meervoudige koolhydraten zitten vooral in voedingsmiddelen als pasta, rijst, aardappelen en brood.
 
 
Gebruik drie kwartier voor een intensieve inspanning geen zoetigheid
De bloedsuikerspiegel stijgt sterk na het eten van zoetigheid. Als reactie hierop gaat het lichaam insuline aanmaken, waardoor het glucose gehalte weer daalt. Het insulinegehalte in het bloed is het hoogst ongeveer drie kwartier/half uur na het gebruik van de zoetigheid. Als er nu ook intensief gesport gaat worden nemen de spieren gemakkelijk glucose op, door de aanwezigheid van veel insuline. De kans bestaat dan dat er te weinig glucose overblijft voor de hersens en zenuwen. Niet echt de bedoeling. Dit verschijnsel heeft ook een naam gekregen: hypoglykemie.
 
 
Koolhydraten na een wedstrijd/intensieve training
Koolhydraatrijke voeding (minstens 60%) moet zo snel mogelijk worden gebruikt. Mocht dat niet lukken, probeer dan in ieder geval lichte voeding die het vochtverlies compenseert (bijvoorbeeld energiedrank of vruchtensappen). Wanneer kort na een intensieve training of wedstrijd een koolhydraatrijke maaltijd wordt gebruikt kan het herstel van de glycogeendepots al binnen acht uur plaats vinden. Als daarentegen een gewone maaltijd wordt genuttigd kan het herstel 36 tot 48 uur duren.
Ads door Google

 
 
Start: september 2003 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020