Deze site maakt gebruik van: Cookies

 
 
 

Ajax boeken

 
 
Mister Ajax door  Raymond Bouwman
de eeuwige jeugd van Sjaak Swart
Paperback | 256 pagina's | A.W. Bruna LeV. | december 2009
Beschrijving:
Het is makkelijk scoren voor John Bosman. Een pass van Sjaak Swart over 30, 40 meter is precies op maat. Lucky Ajax, het team der oud-Ajacieden, scoort, en de bijna 71-jarige rechtsbuiten is als een kind zo blij. Sjaak Swart is altijd liefhebber geweest en zal altijd liefhebber blijven. Tot zijn dood wil hij zich verliezen in het spel waarmee hij alles won: drie Europa Cups, één Intertoto Cup, acht Nederlandse kampioenschappen, vijf nationale bekers, één Europese supercup, en niet te vergeten: één wereldbeker. Niemand speelde ooit meer wedstrijden voor Ajax 1.

Van 1956 tot en met 1973 stond hij 603 keer in het veld en scoorde hij 228 maal. En dat zijn dan alleen nog maar de officiële wedstrijden. Maar het is niet louter de imposante statistiek die hem de bijnaam Mister Ajax opleverde. Het was zijn toegankelijkheid voor de fans, en natuurlijk zijn flamboyante manier van spelen, met zijn flitsende dribbels, messcherpe voorzetten, verwoestende schoten en zijn spectaculaire kopdoelpunten. Het was de bijna maniakale devotie die hij aan de dag legde, en legt, voor zijn sport, en voor zijn club. Een voorbeeldige profmentaliteit verschafte hem behalve eeuwige fitheid ook eeuwige populariteit.

Na zijn carrière leeft Sjaak Swart nog steeds voor het voetbal. Wedstrijden spelen, twee keer in de week trainen, zoveel is er niet veranderd. En na de sigarenzaak en de horeca is Sjaak Swart, die nooit rookte en zelden dronk, zaakwaarnemer geworden van grote en kleinere voetbaltalenten. Dit tot ongenoegen van sommigen binnen zijn eigen club. De zaakwaarnemer kan lyrisch worden als één van 'zijn' spelers iets moois laat zien op het veld. Maar toch, zoals Sjaak Swart worden ze niet meer gemaakt.

Raymond Bouwman (Amsterdam, 1964) schreef eerder samen met Michel Sleutelberg Tussen hemel en hok – Bobby Haarms en zijn Ajax. Daarnaast is hij programmamaker bij tv. In 2001 en 2002 won hij tweemaal een Academy Award voor het beste Nederlandse sportprogramma: In de ban van sport.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Mister Ajax
Mister Ajax
Raymond Bouwman
 

 

   
Mijn dierbaar Ajax door Ron Schiltmans
Paperback | 180 pagina's | Free Musketeers | april 2009
Beschrijving:
Als Ajax eind 2005 onder trainer Danny Blind in Breda plotseling in een on-Amsterdamse 4-4-2 formatie verschijnt, is dat voor Cruijff-aanhanger Ron Schiltmans aanleiding om zijn onbegrip in wekelijkse columns van zich af te schrijven. Verbazing, euforie, verbijstering en hoop wisselen zich daarin in rap tempo af. Daarbij is Ron niet te beroerd om ook zijn eigen voetbalvisie met zelfspot aan de kaak te stellen. In 2006 komt Henk ten Cate van Barcelona naar Ajax en er volgt een knotsgek seizoen, waarin de Amsterdammers uiteindelijk één doelpunt tekort komen voor het kampioenschap. Mijn dierbaar Ajax is een bonte en boeiende verzameling van Ajax-momenten, in 50 columns luchtig beschreven door een Brabantse Ajacied met een groot rood-wit hart.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Mijn dierbaar Ajax
Mijn dierbaar Ajax
Ron Schiltmans
 

 

   
Onbuigzaam voor Ajax door P. Bogert
Nederlands | Free Musketeers | oktober 2008
Beschrijving:
Zlatan Ibrahimovic die na de training gaat voetballen met jonge supporters. Ronald Koeman die de rommel van Cristian Chivu opruimt. Blozende tienermeisjes bij het hek van het trainingsveld. Roodhoofdige vaders die haastig hun pasgeborenen snel in de armen van een Ajacied drukken en een foto maken. Een Feyenoordsupporter die Marco van Basten met gepaste eerbied 'San Marco' noemt en de drukte rond Klaas Jan Huntelaar. Deze momenten worden uitvoerig beschreven in de columns in deze bundel, waar trainingen, wedstrijden en andere voetbalmomenten worden besproken. De bundel is een selectie van columns die eerder op internet en in een fanzine zijn verschenen.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Onbuigzaam voor Ajax
Onbuigzaam voor Ajax
P. Bogert
 

 

   
Ajax wint altijd door Edward van de Vendel
Paperback | 159 pagina's | Querido Kinderboek | januari 2010
Beschrijving:
Wie dit kinderboek leest, weet daarna echt alles over Ajax. Van bijzondere wedstrijden en beroemde doelpunten tot geschiedenisfeitjes, van bekende spelers tot Ajax-liedjes en Ajax-grappen. Je kunt lezen hoe voetballers als Wesley Sneijder, Johnny Heitinga en Rafaël van der Vaart Ajacied geworden zijn. Natuurlijk is er ruim aandacht voor de beroemde jeugdopleiding. Het boek wordt afgesloten met de Grote Ajax-Quiz!
Edward van de Vendel liep voor dit boek meer dan een jaar mee bij Ajax. Hij sprak niet alleen met oud-Ajacieden als Frank de Boer, Maxwell, Marco van Basten en Danny Blind, maar ook met spelers van nu, met trainers, materiaalmannen en vele anderen. Ajacieden Siem de Jong en Gregory van der Wiel zijn de ambassadeurs van dit boek. Ze geven antwoord op vragen als: Wat doe je vlak voor de wedstrijd? Hoe ziet een trainingsdag eruit? Waarom gaan we ervan uit dat Ajax altijd wint?
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Ajax wint altijd
Ajax wint altijd
Edward van de Vendel
 

 

   
Ajax Wereldclub
Hardcover | 512 pagina's | Carrera | november 2008
Beschrijving:
Ajax, Wereldclub heet het boek, en zo is het. Al meer dan 100 jaar is Ajax de meest toonaangevende club van Nederland. Zoals het bij een wereldclub past, wordt alles wat er bij de club gebeurt onder de loep gelegd door journalisten en supporters. In Ajax, Wereldclub wordt de best mogelijke weergave daarvan gepresenteerd in een standaardwerk dat niet mag ontbreken in de boekenkast van de Ajax-fan. In veertien hoofdstukken komt de gehele geschiedenis van Ajax in woord en beeld voorbij. Ajax, Wereldclub verschijnt op een moment dat Ajax uit zwaar weer komt en een nieuwe koers uitzet met de nieuwe coach Marco van Basten. Van Basten is natuurlijk een van de beste Ajacieden ooit, maar maakte na zijn actieve voetbalcarrière indruk als de meest succesvolle coach van het Nederlands elftal aller tijden.
Recensie:
Het fotoboek laat de lezer de geschiedenis van Ajax zien in een sjiek vormgegeven boek met prachtige foto's in kleur en zwart-wit. Iedere foto gaat gepaard met een korte tekst. Vooral de wat oudere foto's maken vaak onderdeel uit van een anekdote. Die korte verhaaltjes zijn interessant en voegen wat toe aan het beeld. Op die foto's niet alleen maar voetballers, maar bijvoorbeeld ook Greet Nielsen die in de jaren '70 de shirts van Ajax waste, of Freek de Jonge in een supportersbus in 1987. De oudste afbeelding is een elftalfoto uit 1900. Het boek heeft veertien hoofdstukken, die titels dragen als Vreugde, Succes, Teleurstelling etc. Het laatste hoofdstuk is volledig gewijd aan Johan Cruijff. Het grootformaat boek heeft een stevige, harde kaft en telt ruim 500 pagina's. Het is samengesteld en geschreven door Michiel Sleutelberg, Jacob Bergsma, Erik Somers en Rene Kok. Zij dragen het boek op aan mijnheer Schoevaart, erelid, archivaris en cultuurbewaarder van Ajax. Iedere Ajaxliefhebber moet het boek hebben gelezen, maar het is ook leuk voor de neutrale voetballiefhebber.
(NBD|Biblion recensie, P.S.)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Ajax Wereldclub
Ajax Wereldclub
     
Onvoltooid verleden door David Endt
22 te korte Ajax-carrières
Hardcover | 96 pagina's | Tirion Uitgevers | september 2008
Beschrijving:
Na het enthousiast ontvangen Historische grond verschijnt nu in de serie De Ajax bibliotheek het tweede deel Onvoltooid verleden. De vermaarde David Endt schetst twintig portretten van Ajacieden wier carrière in het rood-witte shirt te kort is geweest. Ze hadden de potentie om uit te groeien tot Ajax-heldendom, maar tussen droom en werkelijkheid stond een obstakel in de weg. Enkele van de geportretteerde spelers zijn: Frank Arnesen, Michel Kreek, Rafael van der Vaart, Nwankwo Kanu, Rob Alflen en Kiki Musampa.
Recensie:
De auteur, schrijver van meer boeken over Ajax, schetst in het kort van 22 Ajax-voetballers op een indringende manier hun persoonlijkheid, kwaliteit, motivatie en drive om voetballer van Ajax te zijn c.q te zijn geweest. Namen als Heinz Schilcher, Gerrie Kleton, Frank Arnesen, Michel Kreek, Patrick Kluivert, Nwankwo Kanu, Kiki Musampa, Giorgi Kinkladze, Rafael van der Vaart en vele anderen passeren de revue. Bij elk stukje sportrelaas is een kleurenfoto van de speler geplaatst, wat het verhaal en de persoon dichter bij elkaar brengt. Voor Ajax-aanhangers, maar ook voor de algemene sportliefhebber, een aardige verzameling verhalen die duidelijk maken wat bepalende factoren zijn voor geluk, roem en teleurstelling. Met statistieken.
(NBD|Biblion recensie, B.N. Swienink)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Onvoltooid verleden
Onvoltooid verleden
David Endt
 

 

   
Staanplaats door A. van den Boogaard
een alternatieve geschiedenis van Ajax 1997-2007
Paperback | 367 pagina's | Amstel Sport | midprice editie | april 2008
Beschrijving:
Matthijs van Nieuwkerk bedenkt in 1997 de Ajaxrubriek Staanplaats in Het Parool. Barbara Barend begeeft zicb, dan nog onder de vlag Hekwerk, als eerste op het trainingsveld van Ajax, om daar kleine en grote verhalen op te tekenen over spelers, supporters en trainers. In de jaren daarna ziet een handvol verslaggevers vanaf het veld hoe Jan Wouters wordt opgevolgd door Co Adriaanse, die op zijn beurt plaats moet maken voor Ronald Koeman. Het zijn de jaren van Litmanen en Ibrahimovic, de komst van Huntelaar en de definitieve doorbraak van de talenten Van der Vaart, Sneijder en Heitinga. De in Staanplaats, Een alternatieve geschiedenis van Ajax 1997-2007 bijeengebrachte verhalen leggen op levendige wijze de ziel bloot van de meest besproken voetbalclub van Nederland. Geschreven door Barbara Barend, Rim Voorhaar, Jop van Kempen, Jorrit Smink, Mike van Damme en Thomas Rijsman.
Recensie:
Vanaf het seizoen 1997-1998 volgden zes verschillende journalisten van dagblad Het Parool dagelijks de training van voetbalclub Ajax. Dit resulteerde in circa tweeduizend korte verhalen waarvan een selectie in deze bundel is opgenomen. Elk verhaal beslaat een pagina; centraal staan (gebeurtenissen rond) afzonderlijke spelers en trainers van de voetbalvereniging. Uiteraard worden bekende hedendaagse spelers als Heitinga en Huntelaar genoemd, maar ook namen uit het verleden als Litmanen en Ibrahimovic en trainers als Wouters, Adriaanse en Koeman passeren de revue, evenals vele andere, relatief onbekende spelers. Hoewel de bundel chronologisch is ingedeeld, wordt begonnen met het meest recent opgenomen seizoen, namelijk 2006-2007. Tot slot korte biografieen van de zes journalisten en een alfabetisch persoonsregister. Op vlotte en journalistieke wijze geschreven verhalen die vooral herkenbaar zullen zijn voor Ajax-fans. Kleine druk.
(NBD|Biblion recensie, Erik van de Grampel)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Staanplaats
Staanplaats
A. van den Boogaard
 

 

   
Historische grond door M. van Hoof
met Ajax op reis door Europa
Hardcover | 240 pagina's | Tirion Uitgevers | januari 2008
Beschrijving:
Niet alle Ajax-spelers kunnen bogen op een zo glanzende carrière als die van Johan Cruijff, Piet Keizer, Marco van Basten of Dennis Bergkamp. Zij zijn clubiconen. Anderen kenden een fantastische rood-witte loopbaan, groeiden uit tot ware Ajacieden. Een aantal van hen had de potentie om uit te groeien tot Ajax-heldendom, maar tussen droom en werkelijkheid stond een obstakel in de weg, een trainerswissel, een concurrent in vorm of de onweerstaanbare lokroep van het buitenland. In Onvoltooid verleden schetst David Endt in zijn geheel eigen poëtisch-barokke stijl warme portretten van twintig Ajacieden wier carrière in het rood-witte shirt te kort geweest is. Enkele van de geportretteerde spelers zijn: Rob Alflen, Frank Arnesen, Dani, Henning Jensen, Nwankwo Kanu, Giorgi Kinkladze, Michel Kreek, Jan Mølby, Kiki Musampa, Dan Petersen, Marcio Santos, Petri Tiainen en Rafael van der Vaart.
Recensie:
In Oost Duitsland speelde Ajax in 1957 haar eerste Europese uitwedstrijd. Vanaf dat moment begon een reeks van wedstrijden op vreemde bodem in bijna 100 verschillende stadions. Tussen 1957 en 2007 bouwde de Amsterdamse voetbalclub een bijna mythische naam op en groeide uit tot de meest succesvolle Nederlandse club. Ajax won vier maal de belangrijkste Europese voetbalprijs, de Europa Cup I (later Champions League). In 1971, 1972, 1973 en 1995. Ook won Ajax in 1987 de Europa Cup II en in 1992 de UEFA Cup. In 1972 (tegen Idependiente uit Argentinie) en 1995 (tegen Gremio uit Brazilie) werd ook de Wereldcup gewonnen. Deze overwinningen, maar ook de nederlagen worden gedetailleerd beschreven zonder opsommingen. Als lezer met interesse voor historische sportprestaties beleef je zo de wedstrijden. De bijzondere foto's (overwegend in kleur) - helaas is een te beperkt aantal opgenomen - laten het verleden van Ajax en haar spelers als Cruijff, Swart, Van Basten en Rijkaard herleven. Daarnaast is er veel aandacht voor de stadions. Daarmee wordt het gevoel van op reis met Ajax geaccentueerd.
(NBD|Biblion recensie, Bert Tielemans)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Historische grond
Historische grond
M. van Hoof
 

 

   
Helden Van De Toekomst - Ajax
6 items | Speelduur: 550 Min.
Regio: 2 (geschikt voor Europa & Japan)
Releasedatum: 11.09.2007
EAN: 8711983487321
Beschrijving:
Luxe 6DVD- Box met daarin centraal de wereldberoemde jeugdopleiding! Tevens wedstrijdbeelden 1e elftal, animaties & trainingsfragmenten!
  Bestel online

Bestel hier deze DVD
op de site van
Bol.com!

Helden Van De Toekomst - Ajax
Helden Van De Toekomst - Ajax
 

 

   
Ajax - Vip Box
Regio: 2 (geschikt voor Europa & Japan)
Releasedatum: 16.07.2007
EAN: 7321916013544
Beschrijving:
Alle delen uit de Ajax collectie plus unieke foto's uit het Ajax-archief. Meer dan 13 uur lang genieten van de succesvolle ajaxhistorie!
  Bestel online

Bestel hier deze DVD
op de site van
Bol.com!

Ajax - Vip Box
Ajax - Vip Box
 

 

   
Ajax Historie (2DVD)
2 items | Speelduur: 255 Min.
Regio: 2 (geschikt voor Europa & Japan)
Releasedatum: 08.08.2007
EAN: 7321932865004
Beschrijving:
De Ajax Historie is de eerste van 4 DVD-uitgaven uit de Ajax Collection. Alle memorabele Ajax-momenten uit de grootse historie van de Amsterdamse trots komen voorbij op deze waanzinnige dubbel-DVD. Vanaf de oprichting op 18 maart 1900 heeft Ajax grote successen geboekt en wellicht nog grotere spelers voortgebracht die allemaal de revue passeren in De Ajax Historie. Van het spelersdebuut van Rinus Michels in 1947, tot de succesvolle eerste wedstrijd van Johan Cruijff in 1964. Van de drie achtereenvolgende overwinningen in de finale van de Europa Cup I in de jaren zeventig, tot aan de winst in de UEFA Champions League en de Wereld Beker van 1995 is geen moment verloren gegaan. Nu zijn ze voor het eerst op deze prachtige DVD's vereeuwigd! Beleef opnieuw de hoogtepunten van Ajax-wedstrijden door de jaren heen, bekijk de mooiste acties van legendarische spelers als Johan Cruijff, Marco Van Basten, Dennis Bergkamp en Jari Litmanen en geniet ruim vier uur lang van De Ajax Historie!
  Bestel online

Bestel hier deze DVD
op de site van
Bol.com!

Ajax Historie (2DVD)
Ajax Historie (2DVD)
 

 

   
Ajax - De Gouden Jaren (2DVD)
2 items | Speelduur: 195 Min.
Regio: 2 (geschikt voor Europa & Japan)
Releasedatum: 08.08.2007
EAN: 7321932865028
Beschrijving:
Het 3e deel uit de Ajax Collection. Alle hoogtepunten uit de succesvolle vroege jaren '70 op 2 DVD's: De nationale competitie; Topspelers als Cruijff, Swart en Neeskens; De europese trilogie (3x winst, Europacup I)
  Bestel online

Bestel hier deze DVD
op de site van
Bol.com!

Ajax - De Gouden Jaren (2DVD)
Ajax
De Gouden Jaren
(2DVD)
 

 

   
Ajax - 1995
2 items | Speelduur: 235 Min.
Regio: 2 (geschikt voor Europa & Japan)
Releasedatum: 08.08.2007
EAN: 7321932865011
Beschrijving:
In 1995, het tweede deel uit de vierdelige Ajax Collection, staat het extreem succesvolle Ajax-jaar 1995 centraal. Door het winnen van het nationale kampioenschap en de supercup, de UEFA Champions League en tenslotte de Wereld Beker werd Ajax door de talentvolle selectie van trainer Louis van Gaal weer op het hoogste voetbal-niveau getild. Alle hoogtepunten van dit superjaar staan op deze dubbel-DVD. Geniet opnieuw van spelers als Jari Litmanen, Patrick Kluivert, Frank en Ronald de Boer, Danny Blind en Marc Overmars. Beleef de successen van de in 1995 afscheid nemende sterspeler Frank Rijkaard, die met zijn brok aan ervaring de aanwijzingen van Van Gaal kon doorvertalen op het veld. Bekijk opnieuw de volledige UEFA Champions League-finale tegen AC Milan. 1995 is het ultieme document op DVD waarop voor altijd is vastgelegd hoe de jonge Ajax-selectie van de jaren '90de wereld verbaasde met gedurfd aanvallend spel en zichzelf beloonde met de grootste internationale prijzen!
  Bestel online

Bestel hier deze DVD
op de site van
Bol.com!

Ajax - 1995
Ajax - 1995
 

 

   
Historische grond door M. van Hoof
met Ajax op reis door Europa
Hardcover | 240 Pagina's | Tirion Uitgevers
ISBN10: 9043910686 | ISBN13: 9789043910682
Beschrijving:
Niet alle Ajax-spelers kunnen bogen op een zo glanzende carrière
als die van Johan Cruijff, Piet Keizer, Marco van Basten of Dennis
Bergkamp. Zij zijn clubiconen. Anderen kenden een fantastische
rood-witte loopbaan, groeiden uit tot ware Ajacieden. Een aantal
van hen had de potentie om uit te groeien tot Ajax-heldendom,
maar tussen droom en werkelijkheid stond een obstakel in de weg,
een trainerswissel, een concurrent in vorm of de onweerstaanbare
lokroep van het buitenland. In Onvoltooid verleden schetst David
Endt in zijn geheel eigen poëtisch-barokke stijl warme portretten
van twintig Ajacieden wier carrière in het rood-witte shirt te kort
geweest is.
Enkele van de geportretteerde spelers zijn: Rob Alflen, Frank
Arnesen, Dani, Henning Jensen, Nwankwo Kanu, Giorgi Kinkladze,
Michel Kreek, Jan Mølby, Kiki Musampa, Dan Petersen, Marcio
Santos, Petri Tiainen en Rafael van der Vaart.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Historische grond
Historische grond
M. van Hoof
 

 

   
Mijn Ajax door Salo Muller
openhartige memoires van de talisman van Ajax in de gouden jaren '60 en '70
Hardcover | 261 Pagina's | Uitgeverij Houtekiet
ISBN10: 9052408823 | ISBN13: 9789052408828
Recensie: 
Salo Muller (1936) was van 1959 tot 1972 fysiotherapeut bij Ajax. In het voorwoord noemen Hugo Borst en Simon Kuiper hem de ideale man om het gouden Ajax te beschrijven. Als fysiotherapeut en verzorger kende hij alle geheimen. Door middel van 54 verhalen haalt hij herinneringen op uit deze periode over de verzorging en samenwerking met de spelers en trainers: de samenwerking met Rinus Michels, Johan Cruijff, Sjaak Swart, kampioensfeesten, blessures, overwinningen etc. Tot slot zijn enkele hoofdstukken gewijd aan het conflict waardoor hij vertrok en hoe hierop van buitenaf werd gereageerd. Het zijn zeer goed leesbare verhalen met veel anekdotes over het gouden Ajax. De verhalen worden ondersteund met enkele zwart-witfoto's. De auteur publiceerde eerder over sport en ook over zijn jeugdherinneringen in 'Tot vanavond en lief zijn hoor'.
(Biblion recensie, RvdD)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Mijn Ajax
Mijn Ajax
Salo Muller
 

 

   
Vak 127 door Menno Pot
Paperback | 247 Pagina's | 521 Uitgevers
ISBN10: 9049970265 | ISBN13: 9789049970260
Beschrijving:
Na een lange zomer 'onthouding' komen Daan, Meijer, Neus en J.J. weer bij elkaar, klaar voor een nieuw voetbalseizoen. Hun vriendschap speelt zich af in het spoor van Ajax. Hun dierbaarste herinneringen zijn als films in rood en wit, gedrenkt in wedstrijdspanning en alcohol, met de tribune, stadspleinen in Europese steden, kroegen, supportersbussen en heel af en toe een politiecel als decor.
Het wordt een seizoen vol drama, zowel op als rond het veld, van Amsterdam tot München en van Turijn tot Maastricht. Hun trouw - aan Ajax, maar ook aan elkaar ? wordt op de proef gesteld. Eeuwige liefde voor Ajax blijkt een doel op zichzelf, maar ook een middel: Ajax is een reddingsboei, waaraan ze zich vastklampen nu de roep om volwassen te worden steeds dwingender wordt en de verantwoordelijkheden zich even onverbiddelijk aandienen als de nederlagen van hun club. Stellen ze alle vier dezelfde prioriteiten...?
Vak 127 is een voetbalboek zonder voetbal. Een rauwe vertelling vol combi's, stalen looptunnels en supportershumor, maar vooral over onvoorwaardelijke clubliefde, jongensvriendschap voor de eeuwigheid en de angst dat alles anders wordt.
Recensie:
Het harde en zware leven van vier Ajax-supporters, dat bestaat uit het vroege opstaan op zondagmorgen, het verplichte reizen met een combiticket, wordt in deze voetbalroman op zeer humoristische wijze beschreven. We volgen Ajax in het seizoen 2004-2005, dat uiteindelijk na een slechte seizoenstart toch nog eindigde op een tweede plaats. Tussendoor zijn er enkele terugblikken op glorieuzere tijden en kom je erachter hoe de vier vrienden elkaar hebben leren kennen. De schrijver is popjournalist voor de Volkskrant en hartstochtelijk Ajax-fan. Hier is echter geen journalist aan het woord, maar een tribunedier dat de roes van de overwinning en wanhoop in woorden weet uit te drukken. Met zijn hartstocht en inzichten weet hij bij iedereen een gevoelige snaar te raken. Hier wordt een nieuwe inhoud gegeven aan het begrip voetballiteratuur. Omdat het niet zo'n goed seizoen was voor Ajax is het ook aan te bevelen voor de niet Ajax-fans. De Nederlandse equivalent van Nick Hornby's 'Fever Pitch' of 'Voetbalkoorts', zoals het op de Nederlandse markt heet. Vrij kleine druk.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Vak 127
Vak 127
Menno Pot
 

 

   
De trots van de wereld door M. de Galan
Paperback | Bert Bakker | 2006
ISBN: 9035127854
Beschrijving:
In 1964 was Ajax een goede Amsterdamse voetbalclub die een slecht seizoen doormaakte en bijna was gedegradeerd. Zes jaar later, in 1971, won Ajax de Europa Cup voor landskampioenen.
In De trots van de wereld komen oud-spelers en voormalige trainers aan het woord die Ajax en het Nederlandse voetbal destijds vorm en aanzien gaven.
Recensie:
In 1964 was Ajax bijna gedegradeerd. Zes jaar later, in 1971, won Ajax de Europa Cup voor landskampioenen. Van 1971 tot 1973 heerste Ajax over het Europese voetbal. Dit elftal, het Gouden Ajax, was het product van Rinus Michels die na zeven jaar sleutelen zijn ideale team vond met Cruijff en Keizer als gangmakers. Dit decennium (1964-1974), met de opkomst en uiteindelijk een even opzienbarende ondergang van de club Ajax, wordt in deze publicatie beschreven aan de hand van interviews met oud-spelers en voormalige trainers, wedstrijdverslagen, commentaren e.d. De verzamelde documentatie is uitgewerkt in een aantal op zichzelf staande sfeervol geschreven verhalen die samen weer een geheel vormen. Johan Cruijff en Cor Coster werkten niet mee aan deze publicatie, Rinus Michels wel. De auteur is redacteur van het actualiteitenprogramma Nova en recensent voor NRC Handelsblad. Een aanrader voor de voetballiefhebber. Met zwart-witfoto's en register.
(Biblion recensie, Redactie)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De trots van de wereld
De trots van de wereld
Menno de Galan
 

 

   
De godenzonen van Ajax / Tien jaar later door R. Heukels
Hardcover | 301 Pagina's | Houtekiet | 2005
ISBN: 9052408459
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Tien jaar geleden wonnen de godenzonen van Ajax de Champions League in Wenen en de Wereldbeker in Tokio. Ze deden dat zo indrukwekkend dat iedere voetballiefhebber een gouden toekomst vermoedde voor de club uit Amsterdam. Ajax was in 1995 een bijzonder elftal, niet alleen omdat het een onoverwinnelijk aura droeg, ook omdat het barstte van jonge getalenteerde gekleurde spelers met een eigen mening.
Tien jaar na dato maakt journalist Robert Heukels een sentimental journey langs de dertien spelers die in Wenen de finale speelden, hun coach Louis van Gaal en penningmeester Arie van Os. Die tien jaar voetballen heeft sporen nagelaten: blessureleed, nandrolonaffaires, vermeende seksschandalen, echtscheidingen en gemiste strafschoppen. In het buitenland werden ze bejubeld en bekroond, in Nederland werden ze soms brutaalweg verguisd. Hoe beleefden ze de opkomst van het goddelijke Ajax 1995? En wat gebeurde er vervolgens met Edwin van der Sar, Frank de Boer, Michael Reiziger, Danny Blind, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Jari Litmanen, Edgar Davids, Finidi George, Ronald de Boer, Marc Overmars, Patrick Kluivert, Nwanko Kanu en Louis van Gaal? Ze vertellen hun opzienbarende verhalen in De Godenzonen, tien jaar later.
Mening klant bol.com:
Iedereen die Ajax in 1995 heeft gevolgd, moet dit boek lezen. Het bevat zeer persoonlijke verhalen, vol bijzondere wendingen. Geweldig is het hoofdstuk rond Edgar Davids. Spannend en allesonthullend. Erg goed zijn de laatste hoofdstukken, die veel vertellen over hoe politiek Ajax in elkaar zit! En ook het hoofdstuk Louis van Gaal is erg boeiend. Lezen!
Mening klant bol.com:
Fascinerend, hoe een generatie voetballers in tien jaar tijd bewonderd wordt en later zo bekritiseerd. Prachtig, hoe hun levens worden beschreven.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De godenzonen van Ajax / Tien jaar later
Godenzonen
van Ajax
Tien jaar later
Robert Heukels
 

 

   
Vak 127 door M. Pot
Paperback | 248 Pagina's | 521 Uitgevers | 2005
ISBN: 9049970044
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend 
Beschrijving:
Na een lange zomer 'onthouding' komen Daan, Meijer, Neus en J.J. weer bij elkaar, klaar voor een nieuw voetbalseizoen. Hun vriendschap speelt zich af in het spoor van Ajax. Hun dierbaarste herinneringen zijn als films in rood en wit, gedrenkt in wedstrijdspanning en alcohol, met de tribune, stadspleinen in Europese steden, kroegen, supportersbussen en heel af en toe een politiecel als decor.
Het wordt een seizoen vol drama, zowel op als rond het veld, van Amsterdam tot München en van Turijn tot Maastricht. Hun trouw - aan Ajax, maar ook aan elkaar ? wordt op de proef gesteld. Eeuwige liefde voor Ajax blijkt een doel op zichzelf, maar ook een middel: Ajax is een reddingsboei, waaraan ze zich vastklampen nu de roep om volwassen te worden steeds dwingender wordt en de verantwoordelijkheden zich even onverbiddelijk aandienen als de nederlagen van hun club. Stellen ze alle vier dezelfde prioriteiten...?
Vak 127 is een voetbalboek zonder voetbal. Een rauwe vertelling vol.
Mening klant bol.com:
Perfect!
Schitterdende beschrijving. Wanneer komt de film!
Mening klant bol.com:
Gewelidig boek.
Echt een geweldig boek ik had het boek bijna in een keer uit!
Mening klant bol.com:
Dit boek is fantastisch! En iedereen van Vak 125 t/m 129 zou dit willen lezen! Als je eenmaal begint te lezen dan blijf je lezen. Zoveel mensen zouden zich hier in herkennen! Een aanrader voor iedereen!
Mening klant bol.com:
Dit boek is gewoon super goed. Ik treed niet in detaills want dat wordt te veel. Maar voor alle ajacieden is dit een perfect boek om te lezen!
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Vak 127
Vak 127
Menno Pot
 

 

   
Ajax 100 jaar door Evert Vermeer & Marcelle van Hoof
jubileumboek 1900-2000 
Hardcover | 384 Pagina's | Solo, Uitgeverij | 2005
ISBN: 907626838X
Beschrijving:
Ajax is de club die, zonder te overdrijven, van alle Nederlandse verenigingen de meeste successen heeft behaald. In dat 100 jarig bestaan werden ze, om maar eens dicht bij huis te blijven, 27 maal nationaal kampioen. Dat is bijna een score die door Feyenoord (14) en PSV (14) samen gehaald werden. Het betekent ook dat Ajax meer dan een kwart van zijn bestaan als nationaal kampioen gespeeld heeft. Met 14 maal de KNVB beker (Amstel-cup) laten ze ook alle clubs ver achter zich.
Gaan we iets verder van huis Europa in. Dan treffen we Ajax aan in het rijtje met de gouden clubs zoals: Real Madrid, FC Internazionale (Inter Milan), Benfica, Manchester United en Bayern Müchen. Ajax met 4 maal de Europa Cup 1 en de Europa Cup 2 en ook nog de UEFA Cup. Ajax de tegenstander die op de internationale velden groot respect afdwong en afdwingt.
Allemaal het resultaat van spelers die zich veelal bij Ajax ontpopten als baltovenaars en godenzonen. Hadden bovenstaande clubs hun: Puskas, Charlton, Eusébio Facchetti, Rivera of Müller. Ajax had zijn: Sjaak Swart (228 doelpunten), Henk Groot (208 doelpunten), Piet Keizer (189 doelpunten), Ruud Geels (153 doelpunten), Marco van Basten (151 doelpunten) en Dennis Bergkamp (122 doelpunten). Heel Europa kocht voortdurend spelers weg bij Ajax, maar eenmaal een Ajaxied altijd een Ajaxied. Daarom voetbalt Ajax nu door heel Europa.
Nog één naam: Cruijff ! Johan Cruijff de grootste onder de groten werd terecht uitgeroepen tot 'de beste voetballer van Europa afgelopen eeuw' dezelfde eeuw die Ajax bestaat. Hele stadions, vriend en vijand, waren in de ban en onder de indruk van wat deze bal kunstenaar liet zien. Johan Cruijff een echte Ajaxied, net zoals iedereen die van mooi voetbal houdt eigenlijk een Ajaxied is. Ajax 100 jaar, Ajax for ever.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Ajax 100 jaar
Ajax 100 jaar
Evert Vermeer
Marcelle van Hoof
 

 

   
Het Ajax boek
Hardcover | 446 Pagina's | Uitgeverij Waanders | 2003
ISBN: 9040088985
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Het Ajax boek bevat een selectie van ruim 400 foto´s uit het omvangrijke fotoarchief van de meest succesvolle voetbalclub van Nederland. In dertien thematische hoofdstukken worden de verschillende facetten van de rijke historie van Ajax chronologisch gepresenteerd. Aan bod komen onder meer: de successen en de teleurstellingen, de trainers en de tradities, de jeugd en de aanhang. Speciale aandacht krijgen de fraaiste spelmomenten, de ontmoetingen met aartsrivaal Feyenoord en natuurlijk de absolute vedette, 'nummer 14´. De foto´s zijn voorzien van uitgebreide bijschriften en in ieder hoofdstuk geeft een informatiebalk de belangrijkste wapenfeiten van Ajax weer.
Recensie:
Waar kom je het tegenwoordig nog tegen: Van Gaal en Cruijff samen op een foto. Ook hier zijn het tegenstanders van elkaar, maar ja dat is logisch als de ene bij Sparta en de ander bij Ajax voetbalt. Al sinds de oprichting van Ajax in 1900 worden er allerlei gebeurtenissen op de gevoelige plaat vastgelegd. Het Ajax-archief omvat daardoor ook een ontelbaar groot aantal foto's die de complete historie van de club omspannen. Toch is 'Het Ajax boek' geen geschiedenisboek, maar vooral een kijkboek geworden. In het dertien hoofdstukken tellende boek (hoofdstuk 13 is voor de gelegenheid in 14 omgedoopt met het thema 'Johan') zijn 420 foto's (210 kleuren- en 210 zwartwitfoto's) uit het omvangrijke archief opgenomen. De thema's van de hoofdstukken varieren van 'Vreugde' tot 'Teleurstelling', van 'Aanhang' tot 'Jeugd' en van 'De Klassieker' tot 'Traditie'. Alle foto's komen extra tot leven in de uitgebreide en informatieve bijschriften. Wel dient vermeld te worden dat niet alle onderschriften op de foto slaan. Er zullen foto's bij zijn die gelijk een herinnering oproepen en daardoor geen tekst behoeven, andere zullen nietszeggend zijn. Voor alle Ajax-fans een aanvulling op de toch al omvangrijke collectie Ajax-boeken.
(Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Mening klant bol.com:
Super.
Erg mooi boek met meer dan 400 fotos van Ajax en alles erom heen, een must have voor de doorgewinterde Ajacied.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Ajax boek
Ajax boek
 

 

   
Ademloos Ajax door Evert Vermeer
vijftig historische competitiewedstrijden 
Paperback | 239 Pagina's | Uitgeverij Houtekiet | Houtekiet | 2003
ISBN: 9052406960
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Recensie:
Zoals de ondertitel van dit boek al aangeeft, worden er vijftig wedstrijden besproken. Het betreft alleen wedstrijden uit de Nederlandse competitie. Deze wedstrijden zijn gekozen omdat ze historisch gezien van belang zijn, of omdat de eindstand nogal opmerkelijk was. Er worden niet alleen grote overwinningen beschreven (zoals de 17-0 tegen VUC in 1931) maar ook nederlagen (zoals de 6-5 tegen Heerenveen in 1950). Historisch van belang zijn onder andere het eerste landskampioenschap in 1918, de eerste klassieker in 1921, de 8-2 winst tegen Feyenoord met Cruijff in zijn gelederen, of de omstreden bekerwinst tegen FC Utrecht in 2002. Maar ook de rentree van Cruijff in 1981 of de laatste wedstrijd van Van Basten in 1987. Iedereen die deze wedstrijden heeft gezien, zal ze zich herinneren. Zoals de wedstrijd in 1950 tegen Heerenveen toen Ajax een 1-5 voorsprong in een half uur in rook zag opgaan. Deze wedstrijd bezorgde Abe Lenstra een bijna goddelijke status in Friesland en er werd in 2000 zelfs een compleet theaterspektakel aan gewijd. Het geheel bevat een groot aantal zwartwitfoto's. Ook niet-Ajaxfans kunnen plezier aan dit boek hebben. De auteur is voetbalhistoricus en heeft al een aantal boeken over Ajax op zijn naam staan.
(Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Mening klant bol.com:
Ademloos Ajax
Het is een mooi boek en leest enorm goed ik hoop dat er nog meer van dit soort boeken komen.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Ademloos Ajax
Ademloos Ajax
Evert Vermeer
 

 

   
De Ajax-sterren door G.J. Darwinkel
Hardcover | 236 Pagina's | Strengholt's Boeken | 2002
ISBN: 9058601749
Recensie:
Ajax heeft altijd spraakmakende spelers onder contract gehad. In deze bundel worden 36 portretten gegeven van de godenzonen. In gemiddeld 7 pagina's wordt hun hele voetbalcarriere onder de loep genomen. Natuurlijk komen niet alle sterren aan bod. Mario Melchiot die momenteel furore maakt bij Chelsea, wordt helemaal niet genoemd. Maar ook bekende voetballers als Bryan Roy, Rob Witschge, Michel Kreek en Marciano Vink zijn niet opgenomen. Wel aan bod komen onder andere de vier voetballers die met hun jeugdfoto staan afgebeeld op de omslag, te weten de levende legende Johan Cruijff, de flegmatieke en artistieke Frank Rijkaard, de briljante killer Marco van Basten en de vroegrijpe alleskunner Rafael van der Vaart. Elke bijdrage begint met een voor de speler typische actiefoto in zwart-wit. Vergelijkbare uitgaves zijn onder andere 'De Feyenoorders' en 'De PSV'ers'.
(Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Ajax sterren
Ajax sterren
Geert Jan Darwinkel
 

 

   
Het officiele Ajax Jaarboek / 2004-2005 door David Endt
Hardcover | 128 Pagina's | Uitgeverij Solo | 2005
ISBN: 907480411X
Beschrijving:
Het uitgebreide jaaroverzicht van het seizoen 2004 - 2005, met volop aandacht voor de spelers en de wedstrijden, zowel de vriendschappelijke als de officiële, én met alle statische gegevens. De prachtige actiefoto's van beslissende goals en spannende duels voeren de lezer mee terug naar de wedstrijd. Het Ajax jaarboek is voor elke Ajax-fan zowel een kleurrijke herinnering als een handig naslagwerk.
 

Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het officiele Ajax Jaarboek / 2004-2005
Het officiele Ajax
Jaarboek
2004-2005
David Endt

 

 

   
Het grote voetbalboek voor Ajax-kids 05/06 door G. Termaat
Hardcover | Bzztoh | 2005
ISBN: 9045304511
Beschrijving:
Droom jij er elke dag van om bij Ajax te mogen voetballen? En ben je benieuwd naar de helden van dit seizoen?
In deze nieuwe editie van het Het grote voetbalboek voor Ajax-kids kun je genieten van de vele successen van jouw favoriete club. Jonge Ajax-sterren als Hedwiges Maduro en Ryan Babel vertellen hoe zij profvoetballer zijn geworden. En natuurlijk ontbreekt de kersverse spits Marcus Rosenberg niet!
Uiteraard komt de geschiedenis van de beroemdste voetbalclub van Nederland uitgebreid aan bod. Marco van Basten, Johan Cruijff: ze staan er allemaal in, de voetballers door wie Ajax overal ter wereld tot de verbeelding spreekt.
En misschien wel het belangrijkste: trainer Danny Blind onthult wat jij moet doen om een goede voetballer te worden!
Ben jij een hartstochtelijke Ajax-fan? Dan moet je Het grote voetbalboek voor Ajax-kids absoluut hebben!
Droom jij er elke dag van om bij Ajax te mogen voetballen?
Het grote voetbalboek voor Ajax-kids gaat over jouw helden die dat al hebben bereikt. Over de voetballers door wie Ajax overal ter wereld beroemd is. Ze staan er allemaal in, net als de complete selectie van dit seizoen.
Met dit boek kun je genieten van de vele successen van de club en de mooie bekers die de Amsterdammers hebben gewonnen.
  Bestel online

Bestel hier dit
boek
op de site van
Bol.com!

Het grote voetbalboek voor Ajax-kids 05/06
Het grote voetbalboek voor Ajax-kids 05/06
Gijsbert Termaat

 

 
Start: september 2003 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020